25 березня в історії Тернопільщини

25

Цього дня народилися:

Хоровий диригент, педагог, самодіяльний композитор, вокаліст Петро Голінатий (1939, с. Стара Ягільниця, нині Чортківського району);

військовик Пилип Конвал (1887, с. Кулаківці, нині Заліщицького району – 03. 06. 1959, м. Оттава, Канада);

науковець, громадський діяч, меценат Вірослав Лобур (1938, с. Гарбузів, нині Зборівського району – 21. 06. 2008, м. Клівленд, США);

download
download

підприємець, меценат, громадський діяч Зеновій Лобур (1949, с. Гарбузів, нині Зборівського району);

військовик Зеновій Мельник (1954, с. Вишнівчик Теребовлянського району – 12. 03. 1981, Афганістан, похований в родинному селі);

господарник, громадський діяч Ярослав Навольський (1958, с. Бедриківці Заліщицького району);

Результат пошуку зображень за запитом "Ярослав Навольський"

педагог, журналіст Надія Пшеничняк (1960, м. Монастириська - 2015);

релігійний діяч Михайло Романюк (1968, с. Хмелева Заліщицького району);

військовик Володимир Шумка (1948, с. Васильківці Гусятинського району).

Цей день в історії Тернопілля:

25 березня 1692 року - розпочалось будівництво фортеці Окопи — Гори Святої Трійці; нині це с. Окопи Борщівського району.

25 березня 1900 року - у Відні (Австрія) помер австрійський лікар, доктор медицини, професор, організатор медичної справи Йоганн Едвард Гофмокл. Уродженець м.Бережани (1840).

25 березня 1908 року – відбулися перші загальні збори Бучацької філії товариства «Просвіти». Керівником обраний вчитель гімназії Никифор Даниш. Почесним членом повітової філії «Просвіти» був академік Володимир Гнатюк.

25 березня 1942 року - німці розстріляли тисячу євреїв з Тернопільського гетто.

25 березня 1944 року - війська Першого Українського фронту штурмом оволоділи Бучачем, Борщевом, Скалою, Будановом.

25 березня 1944 року – німецькі війська покинули м.Заліщики.

25 березня 1986 року - здано в експлуатацію видавництво «Збруч». Тут друкуються десятки як тернопільських, так і газет інших областей України.

25 березня 1999 року – затверджено герб села Буданів Теребовлянського району: у синьому полі срібна кам'яна стіна з вежею, на якій виникає золотий лев із золотим мечем у лапах. Щит обрамований декоративним картушем і увінчаний срібною міською короною. Фортечна стіна вказує на причину виникнення Буданова та його стратегічне значення як укріпленого містечка з оборонним замком. Золотий лев із мечем відображає героїзм мешканців у боротьбі з різними завойовниками. Автор проекту герба - Андрій Гречило.

25 березня 2015 року - у Кременці поховали військового журналіста, який загинув у зоні АТО Дмитра Лабуткіна.

25 березня 2016 року - у Тернополі з робочим візитом перебували Віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі. За їхньої участі в місті відкрили Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина». Олександр Квіташвілі також відвідав Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського і Тернопільську університетську лікарню.

Сьогодні – День Служби безпеки України.

25 березня 1992 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Службу безпеки України». З 2001 року згідно з Указом Президента України в цей день відзначається День СБУ.

День Волі відзначається в Білорусі щорічно 25 березня. Це свято присвячене прийняттю 3-ї статутної грамоти Ради БНР, якою проголошувалася незалежність Білоруської Народної Республіки (25 березня 1918 року).

Можна багато розмірковувати про екологію та екологічні проблеми, шукати «винуватців» і дискутувати на тему, що стан навколишньої природи можливо був би зовсім іншим, якщо б ...

Все це можна робити і багато хто робить. У цьому немає нічого поганого, навіть навпаки: якщо ці міркування не будуть голослівними, то цілком природно, рано чи пізно це призведе безпосередньо до практичних кроків, адже ніхто не стане заперечувати, що діяльність людини на землі має ті чи інші наслідки.

Наявність слідів техногенної катастрофи на нашій планеті - незаперечний факт. Ми дуже швидко, освоївши нові технології, егоїстично поспішаємо ставити їх «на благо» людства. Природа відпочиває. Але так буде не завжди. Про це вперше почали замислюватися, за даними проекту DilovaMova.com, коли справили елементарні розрахунки і зрозуміли, що щось в людській діяльності не так. Щось вибиває нас з загальної гармонії з навколишньою природою і більш того - це «щось» може обернуться і проти нас самих, а що найжахливіше, так це те, що «це» не чекає, а вже відбувається.

Людина - істота розумна. Звернувши увагу на актуальну проблему ми намагаємося її вирішити або принаймні згладити її наслідки. І це добре. У різних країнах на різних континентах стали організовуватися всілякі природоохоронні та екологічні товариства, організації і структури, проводитися ряд акцій та заходів по залученню уваги широкої громадськості до проблем природи та екології. Так виникла і організація WWF - Всесвітній фонд дикої природи, офіційна назва якої на даний момент World Wide Fund for Nature або «Всесвітній фонд природи». Ця організація спільно з австралійським виданням «The Sydney Morning Herald» наприкінці березня 2007-го року провела цікаву і показову екологічну акцію: близько 2100 фірм і компаній австралійського міста Сідней, а також понад 2,2 млн. його жителів вимкнули освітлення на одну годину . За цей час енергоспоживання міста було скорочено більше ніж на 10%, що в свою чергу сприяло і скороченню викидів вуглекислого газу в атмосферу. За підрахунками фахівців, ефект від акції був такий, що на той час нібито в місті на дорогах на 48 тисяч автомобілів стало менше. Цю акцію назвали «Година Землі». Ідея була хороша і прийняла щорічний характер, поширилася і стала популярна в багатьох країнах світу. Час проведення акції погоджено і початок цієї години вибрано на 20 годин 30 хвилин в кожну останню суботу березня. У 2012-му році в цій акції брало участь вже 147 країн і понад 5,4 тис. міст і населених пунктів.

Є і скептики подібних акцій, які стверджують безглуздість скорочення споживання електроенергії всього на одну годину. Мовляв реактори і генератори промислових електростанцій проблематично зупинити за одну годину, а відповідно і скорочення викидів парникових газів від їх роботи досить умовні і не відповідають заявам екологів, як наслідок акція швидше носить символічний характер. Але навіть вони не заперечують необхідність залучення уваги до екологічних проблем, а це один із самих діяльних способів, до того ж економія дорогої електроенергії, а за час акції кінцевий споживач може заощадити до 0,5 кВт спожитої електрики, благотворно позначиться і на його бюджеті. В умовах економічної кризи це вельми актуально.

У 2013-му році акція проводиться 23-го березня з 20:30 по 21:30, для кожного регіону за місцевим часом.

В 2017 році Година Землі припадає на 25 березня.

Результат пошуку зображень за запитом "Година Землі"

Іменини сьогодні святкують Григорій, Семен, Феофан, Симон.

Вибір читачів за тиждень

Відео