Чортківська міська рада за добровільне об’єднання територіальних громад

news-kR7kwS47TH

“Я є прихильником того, щоб ми пішли на перевибори вже цього року, щоб люди висловили свою довіру об’єднаній територальній громаді», - сказав на зустрічі з сільськими головами та керівниками комунальних служб Чорткова міський голова Володимир Шматько.

Метою зустрічі, на якій були присутні Білівський сільський голова Надія Котуза, Бичківський – Володимир Драбинястий, Горішньо-Вигнанський – Борис Гевко, Росохацький – Оксана Штиря, Скородинський – Михайло Шатковський стало обговорення стану справ у кожному населеному пункті в житлово-комунальній сфері. Саме для реальної оцінки ситуації та можливих шляхів вирішення існуючих проблем у разі об’єднання з містом Чортковом зустріч відбулась за участі заступника міського голови Олега Недокуса, начальника відділу ЖКГ міської ради Василя Воціховського, начальника водоканалу Віктора Гордієнка, начальника ККП Віталія Царика, повідомляє прес-служба Чортківської міської ради.

«1 квітня ми проводимо загальноміські збори з громадою міста. Це будуть громадські слухання, де одним з пунктів, внесених до порядку денного стане обговорення питання «Про ініціювання добровільного об’єднання територіальних громад сіл Чортківського району та міста Чорткова». Тому, напередодні проведення слухань ми хочемо знати реальний стан справ у ваших селах. Ми хочемо знати думку кожного з вас й ваших односельчан з приводу можливого об’єднання. Зі свого боку запевняємо, що мова йде лише про взаємовигідні відносини в об’єднаній громаді. І якщо це об’єднання відбудеться лише за бажанням жителів одного села, скажімо, Росохача чи Горішньої Вигнанки, чи Біла, ми зможемо рухатись далі за відповідною процедурою. Всі інші села згідно з Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад» ( № 4772) при бажанні зможуть потім приєднатись до вже створеної об’єднаної громади», - зазначив очільник міста.

Також Володимир Шматько наголосив на своєчасності і важливості процесу об’єднання. Адже у об’єднаних громад є низка преференцій і додаткових можливостей, якими гріх не скористатися. Територіальним громадам надається субвенція з державного бюджету для розвитку інфраструктури, що сприятиме її економічній спроможності, постійно зростає й обсяг міжнародної підтримки об’єднаним громадам. Пропонується різна допомога — від консультацій та навчання активу й посадовців до конкретних коштів на різні проекти: центри надання адміністративних послуг, інфраструктурні проекти, енергозбереження тощо.

Ще одне дуже важливе питання – це земельні відносини. До Верховної Ради України подано законопроект № 4355 від 31.03.2016. В законопроекті, зокрема, йдеться про передачу в управління об'єднаним територіальним громадам земель, що знаходяться у межах і поза межами населених пунктів, що забезпечить право громад на управління власними ресурсами.

«Об’єднавшись – маємо усі шанси стати однією із самих потужних громад не лише в Тернопільській області, а й Україні. Жити у такій громаді означає дуже прості речі — мешкати в селі з тим самим комфортом, що і в місті, або й краще, користуватися транспортом, медичними послугами, мати якісну освіту, доступ до адміністративних, побутових послуг тощо. Це шлях перспектив і розвитку на взаємовигідних умовах»,- зазначив мер міста.

Упродовж зустрічі кожен сільський голова висловив свою думку з приводу об’єднання з містом Чортковом та детально охарактеризував стан справ у комунальній сфері, освітянській галузі, медицині тощо на відповідній території.

Вибір читачів за тиждень

Відео