Орест Сарматський

Агро-новини 30 березня

бер30

Система зондування земель збільшить ефективність їх використання — Мартинюк

Зараз механізм зондування відпрацьовують на базі Білоцерківського та Снігурівського районів.

На міжнародній конференції 20 березня Україна представила проміжні результати проекту з дистанційного зондування земель — відстеження їх фактичного використання, що реалізується за підтримки Світового банку, повідомили на офіційному сайті Мінагрополітики.

Механізм зондування відпрацьовується на базі двох районів у різних агрокліматичних зонах — Білоцерківського та Снігурівського.

«Поширення системи зондування на всю країну дозволить значно збільшити ефективність використання земельних ресурсів, мінімізувати тіньовий сегмент на агроринку та підвищити доходи місцевих бюджетів. Це один з найбільш ефективних інструментів для підвищення прозорості в земельних відносинах», — відзначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк.

3001
3001

Перші результати вже демонструють порушення у звітності як у частині цільового використання ділянок, так і зловживання в його межах.

За словами Максима Мартинюка, Україна, запровадивши низку прогресивних механізмів та інструментів у сфері управління земельними ресурсами, значно підвищила ефективність використання земель та продовжує працювати над вдосконаленням системи.

Канада не обмежуватиме квотами український мед, крупи та зернові — Шаповал

Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, ратифікована українським парламентом 15 березня, дасть поштовх експорту для продовольчих товарних позицій, для яких не передбачені квоти.

Це принесе близько $3 млн додаткової виручки на рік, повідомили в прес-релізі Ради з питань експорту продовольства (UFEB).

«Можна очікувати пожвавлення експорту до Канади таких продуктів як мед, крупи, зернові. Для них канадський уряд не передбачає обмеження квотами», — сказав директор UFEB Богдан Шаповал.

3002
3002

За його словами, виробники тваринницької продукції (молочної, м’ясної, яєчної) навряд чи зможуть зайняти нішу на ринку Канади.

«Ми не очікуємо, що квоти за цією продукцією будуть вибирати, оскільки ринок дуже конкурентний, і змагатися за частку доведеться з виробниками з США, які дуже міцно тримають свої позиції протягом багатьох років. Крім того, Канада має власні потужності виробництва цієї продукції. Тарифні квоти на більш ніж 20 груп товарів направлені саме на захист внутрішнього виробника», — підкреслив директор UFEB.

Він зауважив, що в цілому зона вільної торгівлі з Канадою — це стимул для наших виробників. Це буде довгострокова перспектива так само, як і Угода про зону вільної торгівлі з ЄС.

Тепер підприємства мають проводити модернізацію, оптимізувати витрати, щоб стати більш конкурентними і використати відкриті перед ними можливості.

В Україні зросло виробництво соняшникової олії на 45%

За п’ять місяців 2016/17 сезону виробництво соняшникової олії на великих та середніх підприємствах України склало 2477,2 тис. т, що на 45% більше, ніж було вироблено за аналогічний період минулого сезону, повідомляє УкрАгроКонсалт.

3003
3003

Темпи переробки соняшника в січні цього року трохи зменшились. За підсумками січня великі і середні підприємства України виготовили 475,7 тис. т соняшникової олії, що майже на 15% нижче за показники минулого місяця (557 тис. т).

Вибір читачів за тиждень

Відео