«Рада бізнесу Тернопілля» закликає тернополян підтримати закон «Про державну мову»

Romanko

Залишилося менше місяця, щоб українці підтримали громадський законопроект «Про державну мову» №5670 та підписали петицію на сайті Верховної Ради. На жаль, через складну систему реєстрації, мале інформування у ЗМІ та російську кампанію протидії ухваленню цього законопроекту, петиція досі не набрала навіть половини голосів. Хоч із закликами про підтримку виступили понад 70 громадських організацій, Міністерство культури, Міністерство освіти, відомі митці: Василь Шкляр, Андрій Любка, Сашко Положинський, тощо.

Про важливість цього законопроекту №5670 розмовляємо з членом Громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» Володимиром Романком.

  • Підписання петиції – це своєрідний сигнал депутатам, що суспільство цього потребує, - каже пан Володимир. – Підписання петиції хоча б мінімальною необхідною кількістю голосів потрібне для створення громадського тиску на законодавця. А також це добрий спосіб привернути увагу до проблеми державної мови в Україні.

Звичайно, нема гарантії, що закон буде прийнятий. Адже наразі йде мова лише про законопроект. Якщо він отримає достатню підтримку громади, то його внесуть до регламенту та розглядатимуть на засіданні Верховної Ради.

  • Так, можливо пропонований наразі законопроект ще не досконалий, але він найбільш виважений і найкращий з того, що було і що є. Над його розробкою працювала робоча група з громадськості та експертів мовної політики, а співавторами виступили понад 30 народних депутатів з різних фракцій, - пояснює Володимир Романко. – Цей закон не про політику, а про націю, майбутнє для наших дітей та онуків. Якщо його включать до регламенту Верховної Ради, то будуть проведені слухання і частково він може змінитися. Але якщо він не отримає підтримки від громади, то просто нічого не буде.

Не проти якоїсь мови

За словами Володимира Романка, російськими ЗМІ та противниками української мови зараз створюється чимало маніпуляцій. Проте насправді пропонований закон не порушує права російськомовних чи іншомовних мешканців України, а захищає права україномовних.

  • Закон «Про державну мову» не регламентує спілкування у приватному житті. Він регламентує тільки вживання державної української мови у публічній площині, - пояснює пан Володимир. – Таким чином, для пересічного громадянина закон не матиме жодних додаткових обмежень чи обтяжень. Він передбачає обов’язок знати державну мову для обіймання державних посад, для педагогів, медичних працівників, регламентує порядок застосування державної мови в державних органах та в публічних сферах суспільного життя (реклама, ЗМІ, освіта, науки, культурні заходи, інформація про товари, обслуговування, охорона здоров’я, транспорт тощо).

В українців немає вибору

У медіа активно насаджується думка, що мова зараз не на часі, що триває війна, на сході воює багато російськомовних... Хоча насправді багато відомих російськомовних людей, і зокрема учасники АТО, підтримують цей законопроект. Адже війна також ведеться за інформаційний простір.

  • Якщо увімкнути телевізор, то 80% ефіру – російською. Тобто фактично україномовних громадян дискримінують і насильно русифікують. Бо нема з чого вибрати, - каже Володимир Романко. - У періодиці та ж ситуація. Ви спробуйте, наприклад, купити глянцевий журнал українською. Не вдасться, бо немає. Що говорити: по роботі 60-70% угод та офіційних документів надходять російською мовою. Радянського союзу немає уже чверть століття, а кремлівська ідея русифікації України живе й донині.

Стислий огляд законопроекту за посиланням в інтернеті: bit.ly

Як підтримати законопроект №5670

  1. У першу чергу інформувати друзів, допомагати поширювати інформацію, вподобати сторінку у Фейсбуці «Громадський закон про мову #5670» facebook.com .
  2. Проголосувати, підписати петицію на сайті Верховної Ради: rada.gov.ua. Інструкція з підписання: bit.ly.
  3. Вимагати від політиків та депутатів від своєї області підтримати даний громадський законопроект #5670.
  4. Допомагати спростовувати кремлівську пропаганду проти мови та громадського законопроекту #5670.
  5. Бути готовим вийти на акції, пікети, взяти участь у флешмобах та поширенні листівок на підтримку громадського законопроекту #5670.

Вибір читачів за тиждень

Відео