Віра Олександрович

Два корівники, ферма, пташник і податки – внесок аграріїв Тернопілля (відео)

Сільгоспвиробники Тернопільщини торік сплатили майже 1 мільярд 600 мільйонів гривень різних платежів. До того ж, зарплата працівників на селі зросла на понад 40%.

Такими успіхами аграрної галузі краю на колегії обласної держадміністрації похвалився директор департаменту агропромислового розвитку Віталій Луй. Спершу він розповів про результати господарств у рослинництві.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=U1wSVeflLEc&feature=youtu.be[/embed]

Значні проблеми є у деяких районів через недостатню увагу до тваринництва. Подекуди у сільськогосподарських підприємствах краю немає жодної корови, а відтак – і виробництва м’яса загалом. За словами Віталія Луя, протягом останніх років не реалізовано жодного інвестиційного проекту з розвитку скотарства у Заліщицькому, Монастириському, Шумському та Гусятинському районах.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=jaGnC_80ewo&feature=youtu.be[/embed]

Зате успіхи мають інші. Так, у 2016 році на Тернопіллі збудували два нових корівники, тваринницьку ферму і пташник.

  • Здійснювали будівництво і реконструкцію молочних комплексів у Козівському і Кременецькому районах потужністю 1200 голів корів – кожен, - каже Віталій Луй. - Окрім того, вдалося відновити тваринницьку ферму у Бережанському районі.
  • unnamed (10)
    unnamed (10)

Для поліпшення генетичного потенціалу молочного стада у ТОВ «Україна» Підволочиського району купили 394 голови нетелей голштинської породи - із Німеччини. А в Тернопільському районі ввели в дію новий пташник на 230 тисяч курей-несучок.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=noX3B7dZ3gE&feature=youtu.be[/embed]

До речі, згадав чиновник під час звіту і про відродження «Тернопільського м’ясокомбінату». Нагадаємо, зробила це Компанія «Агропродсервіс» («Терен» писав про це ТУТ і ТУТ прим.). Вона не лише відродила забуту марку, а й створила чимало нових робочих місць. Аби всі могли пересвідчитися у якості виробів підприємства, там нині проводять екскурсії (див. фото – прим.).

unnamed (11)
unnamed (11)

  • Середньомісячна заробітна плата працівників сільськогосподарського комплексу за 2016 рік відчутно зросла. Нині вона становить 4114 грн, що на 40,5% більше, порівняно із відповідним періодом минулого року і на 5% більше від загальнодержавного показника, - додає чиновник. - Це - 8 місце в державі.

У той же час, від сільгоспвиробників області надійшло платежів на суму 1 млрд 591 млн грн, що в середньому становить 2,9 тис грн/га. Із них, за даними Головного управління ДФС у Тернопільській області, сільськогосподарські підприємства області торік сплатили 659,3 млн грн податків до Зведеного бюджету України.

До речі, під час колегії також говорили про таке – читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора, а також із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео