Орест Сарматський

Агро-новини 2 квітня

агро

У Швейцарії винайшли датчики для визначення якості фруктів

Вчені із швейцарського науково-дослідницького інституту Емпа розробили спеціальні датчики температури, які відслідковують температуру в ящику з фруктами. Для точності даних, розмір, форма та структура такого термометра співпадає з розміром, формою та структурою плоду, передає сайт Fainaidea.

0201
0201

Транспортувати фрукти необхідно в рефрижераторі при певній температурі, інакше вони зіпсуються.

Подібні датчики встановлені у більшості контейнерів для фруктів, проте вони вимірюють температуру у контейнері, а не температуру самого плоду. Для того щоб дізнатися температуру плоду, необхідно відрізати від нього шматочок, та вткнути в нього датчик температури. Такий фрукт вже не продаватимуть, крім того дані можуть бути неточними.

Дослідники створили 3D-друковані пристрої у формі фруктів, всередині яких знаходяться електронні датчики. «Фрукти» зроблені із суміші води, вуглеводів та полістиролу. Суміш імітує внутрішню структуру цього фрукта.

Такі датчики були створені для деяких сортів яблук, манго, апельсинів та бананів. Вони працюють лише як реєстратори даних. Тобто, записані ними дані можна дізнатися лише після прибуття до пункту призначення. Тоді покупець зможе отримати інформацію про температурний режим під час транспортування фруктів. Якщо були порушення, то можна буде визначити коли саме це сталося.

У майбутньому, датчики хочуть вдосконалити, щоб можна було відслідковувати дані в режимі онлайн, що дозволить підвищити контроль за якістю доставки фруктів.

У фермера хочуть відібрати землю на 1 млн грн

У Запорізькій області прокуратура намагається повернути у власність держави земельну ділянку вартістю 1 млн 100 тис. грн, повідомляє сайт Перший Запорізький.

Бердянська прокуратура встановила, що Більмацька райдержадміністрація передала в оренду фермерові ділянку землі сільгосппризначення, яка знаходилась у державній власності, при цьому не провівши земельних торгів (аукціону). Цим райдержадміністрація порушила ст. 124 та 134 Земельного кодексу України. Площа земельної ділянки 50 га, її вартість становить 1,1 млн грн.

0202
0202

Прокуратура подала позов до суду Запорізької області. У своїй позовній заяві прокуратура просить визнати незаконним та відмінити розпорядження райдержадміністрації, визнання недійсним договору оренду землі і повернення ділянки державі.На даний час позовна заява знаходиться на розгляді в суді.

Тест від німецьких учених дозволить дізнатися, чим годували корів

Учені з Технічного університету Дрездена (Німеччина) представили тест, за допомогою якого можна визначити походження молока, пише Milkua.info.

Молоко від корів, яких утримують у природних умовах, відрізняється від того, що дають тварини, які харчуються комбікормом. Зокрема, мова йде про продукти глікірування. Саме вони стали маркером в тесті на визначення походження молока.

0203
0203

Продукти глікірування утворюються в реакції цукру з білками при термічній обробці комбікормів. Корови на екологічному утриманні отримують переважно їжу, яка не підлягає підігріву: трава, силос та ін. Тому продуктів глікірування в їх молоці набагато менше.

Вибір читачів за тиждень

Відео