4 квітня в історії Тернопільщини

4

Цього дня народилися:

журналіст Любов Гадомська (1964, м. Золочів Львівської області);

український поет, перекладач Ярослав Кондра (1910, c.Юр'ямпіль Борщівського району - 15 грудня 1944, Львів).

Kondra Yaroslav Mikolayovich
Kondra Yaroslav Mikolayovich

головний лікар Тернопільської міської комунальної стоматологічної поліклініки Олександр Кухарчук (1952).

польський історик українського походження Анатоль Левицький (пол. Anatol Lewicki; 1841, село Присівці, нині Зборівського району — 25 квітня 1899, м. Краків).

священик, протоієрей Юрій Палій (1908, м. Почаїв Кременецького району – 03. 01. 1971, м. Вінниця);

військовик, майор Ігор Погорілий (1953, с. Слов’ятин Бережанського району – 24. 06. 1986, Республіка Афганістан, похований у с. Нараїв Бережанського району);

співак, диригент, актор Володимир Трач (1975, м. Тернопіль);

17494-volodymyr-trach-pro-pisni-kokhannya-02
17494-volodymyr-trach-pro-pisni-kokhannya-02

економіст, фінансист, господарник, бухгалтер, законотворець Любов Фрицька (1951, с. Соборне Тернопільського району);

Цей день в історії Тернопілля:

4 квітня 1536 року - король Польський і великий князь Литовський Сигізмунд I Старий передає Кременецький замок із селами своїй дружині Боні Сфорці, яка володіє замком у 1536–1556 роках, і на честь якої, за однією з версій, названа замкова гора. Бона суттєво укріпила замок, який на той час мав 3 вежі і досить високі стіни з гарматами. В середині замку було розташовано казарми для гарнізону, різні господарські споруди, порохівниці тощо.

4 квітня 1940 року -  створена Тернопільська обласна рада добровільного спортивного товариства «Динамо». Головними завданнями її діяльності були керівництво і контроль за спортивно-масовою роботою у колективах фізичної культури, залучення населення через спортивні організації до активної участі у суспільному житті, зміцненні обороноздатності країни.

4 квітня 1944 року - 1672 винищувально-протитанковий артилерійський полк 1-го Українського фронту зайняв оборону на південний-захід від Чорткова. Ворог чисельністю до двох батальйонів піхоти при підтримці 16 танків пішов в контратаку, намагаючись обійти полк з флангів і захопити місто. Протягом дня артилеристи відбили чотири атаки.

4 квітня   1944   року  -  2-й танковий корпус СС, пробиваючи коридор для виходу 1-ї танкової армії з котла, зайняв райцентри Підгайці і Товсте; ударом зсередини котла німці здобули райцентр Скала-Подільська.

4 квітня   1944   року  -  німецький каральний загін спалив 100 дворів с.Стара Гута Шумського району, загинуло 200 жителів.

4 квітня 1945 року - близько 40 членів ОУН і вояків УПА загинули у штольнях гори Стінка поблизу с.Фащівка Підволочиського району

4 квітня  1951 року - Рада міністрів УРСР і ЦК КП(б)У прийняли постанову про обмін і реалізацію конфіскованого майна господарств, які виселяються з території Волинської, Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської, Тернопільської, Чернівецької, Закарпатської областей. В постанові надано дозвіл виселенцям брати з собою особисті цінності, домашні речі і домашнє начиння (одяг, посуд, дрібний сільськогосподарський і ремісничий інвентар), запас харчів на кожну сім’ю загальною вагою. Решта майна конфісковувалась.

У багатьох країнах світу щорічно 4 квітня - в день кончини святого Ісидора Севільського - відзначається День Інтернету, який в 1998 році був санкціонований Папою Іоанном Павлом II.

4 квітня відзначається неофіційне професійне свято - День веб-майстра. Дата цього свята вибрана невипадково: якщо придивитися, можна помітити, що цифри 4.04 дуже нагадують за своїм написання помилку 404 («Сторінку не знайдено»).

4 квітня гарний День, щоб приділити особливу увагу більш ніж 600.000.000 бродячих тварин в нашому світі.

Собаки і кішки повинні мати дома. Але бродячі собаки і бездомні коти не з’являються самі по собі.

Вони ведуть іноді вельми тяжкі та нещасні життя на вулицях. Вони часто просто вмирають, страждають від сильної спеки, холоду або хвороб. Дуже часто, вони переслідуються жорстокими людьми.

Ми, як люди, які піклуються про тварин, можемо зробити щось, щоб полегшити становище бродячих тварин.

4 квітня ця Всесвітній День безпритульних тварин. Він ініційований щоб показати співчуття, турботу, а також вжити заходів для бродячих тварин по всій нашій планеті.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний День бродячих тварин"

4-е квітня офіційно проголошено Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням. Небезпека, яку несе в собі використання даного виду озброєнь, має більш серйозні і більш тривалі соціально-економічні наслідки як для мирного населення держав, де є проблема мін і замінованих об’єктів, минулих наслідків військових конфліктів, так і для тих, хто використовує цю зброю у своєму арсеналі.

Обережно - міни!

Іменини сьогодні святкують Василина, Василь, Сергій, Клавдій, Таїсія.

А ще сьогодні День веб-майстра та Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаної з розмінуванням.

Вибір читачів за тиждень

Відео