Орест Сарматський

Агро-новини 5 квітня

квіт05

Агробізнесу досі не вистачає кваліфікованих кадрів — експерт

Бізнесу не вистачає кваліфікованих інженерних кадрів, у тому числі, для обслуговування агропідприємств, розповів в.о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко онлайн-виданню UBR.UA.

«Немає навіть агрономів із досвідом роботи. Вузи не дослухаються до реальних вимог ринку праці і зв’язок між теорією та практичним навчанням втрачений», — говорить експерт.

0501
0501

Минулого тижня заступник директора департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко під час Ярмарку кар’єри майбутніх фахівців АПК-2017 зазначила, що необхідно збільшувати кількість кваліфікованих фахівців в агропромисловій сфері, враховуючи стрімкий розвиток агропромислового виробництва України не тільки на національному, а й на міжнародному рівні.

А також у державі необхідно популяризувати агроосвіту та сферу АПК, оскільки зараз фахівців у цій галузі недостатньо.

Зараз набуває популярності «тракторний Uber» — Мартинюк

Напрямок в АПК, який найбільш активно розвивається, — це бізнеси другого порядку, орієнтовані на надання послуг сільгоспвиробникам, так звана модель «Бізнес для бізнесу» (Business to business, B2B).

Про це розповів виданню «Новое Время» перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

Максим Мартинюк відмітив, що зараз набуває популярності сервіс «тракторний Uber». Завдяки такому сервісу можна викликати сільгосптехніку для польових робіт через додаток у смартфоні так само просто і швидко, як зараз викликати таксі.

«Крім того, розробка електронних карт полів, дистанційне керування технікою, збір і надання геопросторової інформації, стартапи — ось те, із чим зараз асоціюється сільське господарство в розвинених країнах, а зовсім не з безкрайніми полями, що колосяться», — переконаний заступник міністра.

0502
0502

У рамках цієї тенденції в Україні розвивається проект дистанційного зондування земель, який за підтримки Світового банку реалізує Держгеокадастр у Київській та Миколаївській областях. Розроблений функціонал дозволяє моніторити фактичне використання земельних ресурсів.

Як указав Максим Мартинюк, за умови розширення цього проекту на всю Україну сервіс допоможе значно звузити тіньовий сегмент в АПК і підвищити доходи місцевих бюджетів. У подальшому цей проект планують розвивати не тільки вшир, але і вглиб — буде моніторитися не тільки використання земельних ресурсів, але і стан посівів, та інші якісні показники.

Пташиний грип «зачепив» всю Європу, окрім Латвії та Естонії

Сьогодні пташиний грип не зареєстрований лише у двох країнах ЄС - Латвії та Естонії, повідомив генеральний директор Продовольчо-ветеринарної служби Латвії Маріс Балодіс, повідомляється на сайті ptichki.net.

Пташиний грип зафіксований в Клайпеді та Каунасі і через диких птахів обов’язково пошириться на Латвію, додав експерт.

0503
0503

Маріс Балодіс також сказав, що зараз Продовольчо-ветеринарна служба проводить превентивні перевірки, в яких приймає участь і поліція самоуправління.

Експерт наголосив, що своє поголів’я птахів потрібно захищати, тому що пташиний грип заразний і смертність від нього становить 100%.

Якщо вірус пошириться на господарства з великою кількістю птахів, держава зазнає серйозних фінансових втрат - одна ферма з 1 млн птахів може коштувати державі €5 ? 6 млн.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео