Віра Олександрович

Понад 19 мільйонів Тернопіль сусіднім селам не подарує (фото)

Ініціативу Тернопільської міської ради зі зверненням до сусідніх сільських рад про компенсацію коштів за соціальні послуги, надані їхнім жителям, наразі призупинили.

Отже, рішення від 24.02.2017 р. за №7/14/19 «Про взаємовідносини з об`єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» не вступить у силу принаймні до 1 травня. Розібратися у нюансах, аби остаточне рішення було законним, але й міський бюджет не втратив аж 19 мільйонів гривень, обіцяють до наступної сесії. Провести її планують у кінці квітня.

unnamed (10)
unnamed (10)

Нагадаємо, на підставі рішення, ухваленого 24 лютого, із бюджету Тернопільського району  і новостворених громад мали передати кошти у казну обласного центру за надання певних послуг тим, хто не зареєстрований у Тернополі. Зокрема, йшлося про оплату за відвідування дитячих садочків, навчальних закладів і медичних установ. Власне, таке рішення відразу назвали спірним і керівники краю, і голови сільських рад. Натомість серед людей, які мешкають у селах, але працюють і сплачують податки у Тернополі, виник відвертий спротив (про це читайте ТУТ і ТУТприм.). Аби згладити ситуацію, на сесію 4 квітня винесли пропозицію – відмінити попереднє рішення. Проте зробити так не вийшло. По-перше, дуже переконливими були аргументи міського голови Сергія Надала.

  • У тернопільських садочках – 685 дітей із сусідніх сіл. І це при тому, що у черзі чекають, бо не вистачає місця, 915 малюків із обласного центру. Втрати бюджету загалом за цією статтею – майже 10 мільйонів, - наголошує він. – Окрім того, 135 дітей відвідують заклади позашкільної освіти. Втрати, відповідно, - 132 тисячі. Солідні суми – по спортивних школах, закладах естетичного виховання. У медичних установах обслуговують понад 400 жителів приміських сіл. Втрати міської казни – понад 5 мільйонів. Словом, ми загалом витрачаємо на ці статті майже 19 мільйонів гривень. А це – відремонтовані дороги, двори, будинки. Хочу вам нагадати, що ви – депутати у Тернополі!

По-друге, частина депутатів визнала, що держава, ініціювавши децентралізацію, змінила розподіл субвенцій на освіту і медицину, тобто гроші тепер йдуть за учнем і за хворим у казну тієї громади, де вони зареєстровані. Тобто у РДА всього лише мають зважити на бюджетні новації і «відрахувати» певні суми Тернополю.

Звісно, у залі довго тривала дискусія. Звучало чимало контраверсійних заяв. Наприклад, депутат Ігор Турський, який виступив головним опонентом міського голови запропонував відмінити лише ту частину рішення, що стосується садочків, бо на них держава грошей не дає, а фінансують ці заклади лише із місцевих бюджетів. У селах, мовляв, і так грошей нема. Але врешті депутати зрозуміли – стати на шпагат, щоб бути для усіх добрим, не вдасться. Ось тому рішення відстрочили, але не відмінили зовсім. І тепер будуть думати, як його зробити таким, щоб «прикопатися» було неможливо.

unnamed (9)
unnamed (9)

Головне завдання поклали на бюджету комісію і її голову - Ігоря Турського. Він пообіцяв, що буде шукати компроміс. А поки що до РДА і райради надішлють відповідні звернення. «За» таке рішення проголосувала більшість. Нагадаємо, на засіданні 4 квітня депутати ухвалили близько 300 питань (докладно про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТприм.).

 

Вибір читачів за тиждень

Відео