Орест Сарматський

Тисячі мертвих жолудів на Тернопільщині спливли на поверхню води

дуб02

У Тернопільській області після термообробки розпочали садити жолудь дуба.

Чортківські лісівники висіяли 5 тонн жолудя дуба звичайного на площі 125 гектарів. Про це повідомляє прес-служба обласного управління лісового та мисливського господарства.

Аби досягти стовідсоткової приживлюваності лісових насаджень дуба звичайного та поліпшити їхні спадкові властивості, біологічну стійкість до хвороб і природних катаклізмів та отримати якісну деревину, державне підприємство «Чортківське лісове господарство» щорічно висіває насіння дуба звичайного. Цьогоріч чортківські лісівники висіяли майже 5 тонн жолудя дуба звичайного на територіях, які були підготовлені ще минулого року. А таких виділено для посіву 125 га.

дуб01
дуб01

Однак перед тим, як посадити дуб-жолудь, його варто підготувати. Спочатку його перевірять методом флотації – задля відбору неякісного насіння. Основа його полягає в тому, що жолудь занурюють у ємність з водою, мертві жолуді спливуть, живі ж, навпаки, залишаться під водою. Наступним етапом у спеціальній бочці, яку змайстрував один із працівників відомства, буде тригодинна термотерапія при температурі 45 градусів для того, щоб вбити всіх шкідників, які знаходяться всередині жолудя. А на закінчення жолудь пройде обробку хімічними препаратами – для захисту від шкідників і лісових мешканців.

Всі ці вищезазначені методи дадуть гарні умови достигання та проростання майбутніх могутніх дубів.

Фото: обласне управління лісового та мисливського господарства

Вибір читачів за тиждень

Відео