Орест Сарматський

Агро-новини 6 квітня

ківіт06

Брак добрив призведе до зменшення врожаю

Кабміну необхідно вирішувати питання дефіциту азотних добрив, інакше восени уряд зіткнеться в проблемою недобору врожаю і експорту зернових. Про це говориться в аналітичних даних, презентованих Союзом хіміків України та Федерацією роботодавців України (ФРУ). Нагадаємо, що за підрахунками установ, брак добрив на внутрішньому ринку — 34% (аміачної селітри — 25%, КАС — в 39%, карбаміду — в 40%).

«Якщо дефіцит азоту не буде заповнений, збір пшениці ризикує скоротитися, щонайменше, до 18,8 млн т, а кукурудзи — до 22,4 млн т. Валовий збір цукрових буряків та сої взагалі знаходиться під загрозою, сільгоспвиробники можуть просто не отримати урожай взагалі», — говориться в аналітичних даних, наданих ФРУ та СХУ."

0601
0601

За їх розрахунками, в травні-червні 2017 р. постане питання, яку частину врожаю експортувати, а яку резервувати для внутрішнього ринку.

«За результатами 2016 року на внутрішній ринок України було поставлено 12,3 млн т пшениці, 9 млн т кукурудзи, 1,6 млн т цукру, 1,7 млн т сої. Аграрії ще можуть встигнути довнести добрива, якщо їх поставки на внутрішній ринок відновляться найближчим часом. Крайній термін поставок добрив — 20 — 25 квітня, внесення — 25 — 30 квітня…"

Україна переживає «ягідний бум» — експерт

Ягідництво називають однією із найперспективніших галузей АПК в Україні. Саме сюди зараз і аграрії-початківці, і досвідчені фермери вкладають великі суми грошей.

Про це заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Ярещенко розповів у інтерв’ю виданню «Пропозиція».

0602
0602

Зараз галузь ягідництва розвивається доволі динамічно. Не останню роль у «ягідному бумі» останніх років відіграв той факт, що виробники шукають варіанти диверсифікації свого бізнесу за рахунок більш рентабельного напрямку, яким, власне, є ягідництво.

Усім відомо, що під яблунями площ нарощено багато, а от ринки збуту, у першу чергу в РФ, втрачено, тож падіння ціни на плодоовочеву продукцію є, і воно суттєве. Природньо, що виробники звертають увагу саме на ягоди і не тільки на традиційні, а й на нішеві (жимолость, агрус). Вони обіцяють забезпечити найбільші прибутки.

Мораторій на землю потрібно продовжувати - Тарута

Народний депутат України (позафракційний) Сергій Тарута переконаний, що необхідно продовжувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення потрібно до 2019-2021 рр. Але при цьому необхідно законодавчо врегулювати функціонування ринку землі, повідомляє сайт m.znaj.ua.

Сергій Тарута боїться щоб не сталося з Україно того ж, що було в Аргентині після зняття мораторію.

«Мораторій на землю потрібно продовжувати, зараз не можна продавати землю, поки не буде чітких прозорих умов, щоб не було у нас Аргентини. Тому що Аргентину спочатку привели в стан дефолту, в тому числі і зусиллями МВФ, знецінили повністю всі активи і потім американські компанії за безцінь скупили великі масиви землі. Тому мораторій потрібно продовжувати, і не на один рік, а мінімум на два-три-чотири роки, поки не будуть розроблені правильні принципи, узгоджені із суспільством, насамперед з фермерами »,- зазначив Тарута.

0603
0603

Після реформ, які провела Аргентина, землі скупили зарубіжні корпорації Величезна різниця між внутрішніми та експортними цінами призвела чи ні до голоду в країні.Депутат вважає, що найважливішим є законодавче врегулювання функціонування ринку землі в Україні.

Вибір читачів за тиждень

Відео