Віра Олександрович

Компроміс із селами шукатиме бюджетна комісія Тернопільської міськради

Напрацювати таке рішення про компенсацію коштів за соціальні послуги, яке б задовольнило усіх – і громади, створені навколо Тернополя, і людей із приміських сіл, обіцяють у бюджетній комісії міської ради.

Власне, таку пропозицію під час сесії 4 квітня вніс голова цієї комісії Ігор Турський. Він відразу зауважив, що мав претензії до рішення, ухваленого 24 лютого. Мовляв, якби тоді до нього дослухалися, то до спротиву з боку сусідніх сільрад і громад не дійшло б.

Нагадаємо, ініціативу Тернопільської міської ради зі зверненням до сусідніх сільських рад про компенсацію коштів за соціальні послуги, надані їхнім жителям, призупинили до 1 травня («Терен» про це писав докладно ТУТприм.). Цей час потрібен, щоб прийняти компромісне рішення – і селян не образити, і міську казну не спустошити.

  • Ми розглядали цей проект рішення на комісії, підтримали його, але – із зауваженнями, - пояснює Ігор Турський. – Нагадаю, ми наполягали, щоб перше рішення також стосувалося лише взаємовідносин із громадами, а села ми просили залишити в стороні. Окрім того, до всіх членів комісії був шквал дзвінків. Адже під Тернополем живе багато таких родин, де батько і мати працюють у місті, але не мають можливості купити тут житло і стати повноцінно тернополянами. Але податки ж вони сплачують тут.

Відтак він наголосив: зупиняти рішення від 24 лютого у частині компенсації за послуги сфери охорони здоров’я не можна. Оскільки район отримує медичну субвенцію від держави і міг би перекинути ці кошти Тернополі. Приклади такої співпраці із громадами уже були торік. Наприклад, Байковецька громада здійснила відповідний трансферт.

  • Щодо позашкільної освіти – спірне питання, бо ми її фінансуємо із міської казни, - додає пан Турський. – Питання є і щодо садочків. Тому у цій частині я би просив рішення дійсно призупинити.

Отже, переміг здоровий глузд: до наступної сесії, що має відбутися вже у кінці квітня, у бюджетній комісії повинні напрацювати таке рішення про компенсацію коштів, яке задовольнить і громади, створені навколо Тернополя, і людей із приміських сіл.

Додамо, на засіданні 4 квітня депутати ухвалили близько 300 рішень (докладно читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.).

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео