Про архієпископа з Тернополя, який висвячував майбутнього Папу, зняли кіно

e05c6980e320ee6eb2dcf4bfa7c7d9db_XL
Нещодавно у польському Кракові відбулася презентація фільму, присвяченого уродженцю Тернополя – католицькому архієпископу Евґенію Базяку (1890 - 1962 рр).

56-хвилинний фільм «Вигнанець» режисера і сценариста Богуслави Становскі-Ціхонь виготовлений TVP.

Як повідомляє сайт «Костьоли та каплиці України», на створення цього фільму режисерку надихнув духовний учень архієпископа Базяка та його колишній секретар архієпископ-емерит Львівський кардинал Мар'ян Яворський, котрий неодноразово, в захоплюючій формі розповідав їй про нього.

Кардинал Яворський був присутній на презентації разом із митрополитом Краківським архієпископом Мареком Єндрашевським та іншими духовними і світськими особами.

Відомо, що майбутній римо-католицький митрополит Львівський, а пізніше - Краківський, архієпископ Євгеній Базяк  народився 8 березня 1890 року в Тернополі в родині судового урядника. Навчався в тернопільській народній школі імені Конарського, потім - у Тернопільській гімназії. Ставши священиком був вікарієм у тернопольському парафіяльному костелі Матері Божої Неустанної Помочі (1914-1919рр.).

У 1933 року отримав архієрейські свячення, а в 1944 році став Львівським архієпископом-митрополитом. У 1946 року виїхав до Польщі, де згодом отримав призначення на єпископську кафедру Кракова.

Після ув'язнення польською комуністичною владою, був змушений покинути терени Краківської архідієцезії, куди повернувся лише через кілька років. 28 вересня 1958 року висвятив в єпископи о.Кароля Войтилу (майбутнього святого Папу Івана Павла ІІ).

Помер архієпископ Евгеній Базяк 15 червня 1962 у Варшаві. Похований в Кракові у Вавельській катедрі.

Вибір читачів за тиждень

Відео