Орест Сарматський

Агро-новини 7 квітня

квіт07

Дефіцит азотних добрив в Україні вже понад 30%

Ситуація з мінеральними добривами на внутрішньому ринку України посилюється — їх дефіцит на сьогоднішній день становить 34%. Про це говориться в аналітичних даних, презентованих Союзом хіміків України та Федерацією роботодавців України (ФРУ).

Згідно з наведеними розрахунками, це негативно позначиться на економічній ситуації в країні і АПК зокрема. «Сформований на внутрішньому ринку дефіцит мінеральних добрив в розмірі 34% від потреби, може привезти до зниження врожаю і зменшення експорту пшениці (на 10 млн т), кукурудзи (на 5 млн т), цукру і сої. В результаті цього Україна може недоотримати експортну виручку в розмірі $ 2,5 млрд », — наголошується в дослідженні.

0701
0701

Називається кілька причин виникнення дефіциту. «Українські хімічні підприємства протягом серпня 2016 р. — березня 2017 р. неодноразово запускалися і зупинялися через відсутність стабільного попиту на добрива українського виробництва. Це відбувалося на тлі дискусії про можливість антидемпінгових мит на імпортовані з Росії добрива. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі після 18 місяців розслідування в грудні 2016 р. прийняла рішення щодо введення антидемпінгових мит. Антидемпінгові мита повинні були почати діяти в лютому 2017 р., проте їх введення було відкладено. Спекуляції на тему введення-невведення мит привели до того, що українські хімічні підприємства не отримали передоплати в обсязі, достатньому для стабільної роботи в грудні-березні і задоволення попиту АПК України. На початку березня були припинені поставки газу на хімічні підприємства. З 7 березня три найбільших підприємства не виробляють добрива», — йдеться про першу причину в інформації СХУ і ФРУ.

Друга — скорочення поставок добрив з Росії ( «ЄвроХім»).

Українські фермери надають перевагу б/в техніці – Данкевич

Не менше 80% українських фермерів працюють на старій техніці та воліють купувати бувшу у використанні але імпортну техніку. Таку думку виразив заступник директора Асоціації фермерів та приватних землевласників України Михайло Данкевич, повідомляє ГолосUA.

«Фермери надають перевагу брати бувшу у використанні техніку, але європейської чи американської марки, адже вона довше прослужить та буде використовувати менше палива, ніж вітчизняна», – розповів Михайло Данкевич.

Експерт додав, що в Україні існує бізнес з перегону б/в сільгосптехніки із Європи та США, з подальшим ремонтом та продажем. Майстри вміють навіть зламувати захисні програма на імпортній техніці, які не дозволяють неліцензійний ремонт.

0702
0702

На сьогодні до 80% сільгосптехніки в України потребує заміни, адже вже давно закінчився термін її експлуатації. Купити ж нову сучасну техніку мають можливість лише великі агрохолдинги. При цьому, в країни приблизно 25 тис. фермерських господарств, тож потенціал ринку величезний.

Експерт вважає, що держава має створити умови для входу в Україну підприємств, які б займалися збором комбайнів та тракторів. Але зараз це питання нікого не хвилює, адже навіть департамент сільськогосподарського машинобудування був розформований.

На Тернопільщині побудують завод з переробки ветеринарних відходів

У Тернопільській області стрімко розвивається тваринництво. Тому області потрібен завод з переробки відходів тваринництва.

Про це повідомив керівник Держпродспоживслужби Тернопільської ОДА Василь Хоминець, йдеться на сайті propozitsiya.com.

У регіоні вже існує завод з переробки відходів тваринництва — це Тернопільська філія ДП «Укрветсанзавод». Але підприємство не справляється зі своєю роботою. На заводі використовують старе обладнання, крім того він вже близький до банкрутства. Завод знаходиться біля с. Острів Тернопільського району. Зараз на території заводу знаходиться біля 5 тис. мертвих тушок свиней та ВРХ.

0703
0703

Державна протиепізоотична комісія при Тернопільській області своїм рішенням заборонила складати там відходи тваринництва. Підприємства, які займаються переробкою м’яса вивозять відходи для утилізації в сусідні області.

«На даний час ми займаємося пошуком інвестора, який збудував би на території області завод з переробки такого виду відходів», — повідомив Василь Хомінець.

Уже є звернення в Держгеокадастр області відносно пошуку земельних ділянок для будівництва нового сучасного заводу і створення сприятливих умов для приваблення інвесторів у цю сферу. Також готуються документи для виділення коштів із обласного бюджету на облаштування тимчасової споруди, щоб в майбутньому уникнути надзвичайних ситуацій.

Вибір читачів за тиждень

Відео