Оксана Бучко

Біатлонну базу на Тернопільщині рятують від чиновників та землевласників (фото, відео)

unnamed (1) (Copy)

На біатлонній базі у Підгородньому Тернопільського району спортсмени залишились без світла і води. У той же час на території починають будівельні роботи.  Щоб з’ясувати, що буде далі, спортсмени, представники Федерації біатлону та ГО «Колос» прийшли на зустріч з начальником управління спорту ОДА та головою облради 6 квітня. Пояснень від влади довелось чекати разом із представниками місцевих ЗМІ до 2 годин.

- Діти на сьогодні героїчно утримуються на базі, адже нема ні світла, ні води, - розповідає чемпіонка з біатлону Анастасія Меркушина. – На даний час в нас по розкладу одне тренування в день, але з такими умовами батьки просто перестануть відпускати дітей. Окрім того, ми бачимо на території техніку, розпочали будівництво. Усім відомо, що ділянки під забудову - усередині заасфальтованого тренувального кола. А це означає, припинення тренувань. Хоча на даний час трасою і так неможливо спускатись через ями.

Проблема забудови біатлонної бази тягнеться ще з 2012 року, коли тодішні голова обласної держадміністрації Валентин Хоптян і керівник Тернопільського району Віктор Щепановський роздали 66 ділянок фактично на території біатлонної бази. Сьогодні додались ще борги за компослуги спортивного товариства «Колос»,  яке має у власності базу. В управлінні спорту бачать вихід у передачі бази під центр зимових видів спорту. Натомість, біатлоністи та керівництво «Колосу» наполягає на створенні структури, пов’язаної з біатлоном – а саме центру олімпійської підготовки з біатлону.

- Біатлон має результати, яких не мають інші види спорту, - зазначив виконавчий директор Федерації з біатлону Мирослав Грабовецький. -  Якщо базу передати міській громаді, то біатлон має бути в пріоритеті. Я не бачу суттєвих результатів у лижному чи санному спорті в області.

DSCN8958 (Copy)
DSCN8958 (Copy)

За словами Анастасії Меркушиної, ймовірно база залишиться без підтримки Федерації біатлону, якій стане нецікаво фінансувати центр зимових видів спорту.

- Уже сьогодні ми бачимо заселення турбази людьми, які не мають відношення до біатлону, - каже спортсменка. – Оплатити компослуги – це не все, що потрібно для розвитку цього спорту. Нам потрібно мінімум 12 пар лиж в рік за 800 євро, взуття - за 100 євро, ми робимо протягом весни 3 тисячі вистрілів, один вистріл коштує  5 грн.

DSCN8982 (1) (Copy)
DSCN8982 (1) (Copy)

Після 2-годинного очікування ситуацію пояснив начальник управління фізичної культури та спорту Віктор Мацикур. За його словами, варіант центру зимових видів спорту – оптимальний для фінансування.

- Кошти для утримання бази заклали в бюджеті школи зимових видів спорту, - зазначив Віктор Мацикур. – Директор установи готовий покрити борги за компослуги.  «Колос» не хоче укладати договір. Тому я не можу втручатись у діяльність організації. 

[embed]https://youtu.be/HlKVbWpzLhE[/embed]

Натомість у товаристві «Колос» говорять, що їх обласна вада довела до банкрутства. А ідея з передачею бази під центр зимових видів спорту викликає недовіру і можливість у майбутньому передачі бази приватним особам.

- Наша обласна організація - єдина в Україні не отримує фінансової підтримки, - додав голова обласного товариства «Колос» Георгій Гунтик. -  Майно, яке знаходиться у власності  ми готові передати центру олімпійської підготовки. На рахунок цього ми знайшли спільну мову з Федерацією біатлону.  Але такий вид спорту, як біатлон, не може підпорядковуватись лижному чи санному спорту.

DSCN8952 (Copy)
DSCN8952 (Copy)

Після дискусій підписали тристоронню угоду між Федерацією біатлону, ГО «Колос» та обласною радою щодо розгляду створення центру олімпійської підготовки з біатлону. А питання забудови бази вирішуватимуть на днях із нардепами з Тернопільської області.

unnamed (Copy)
unnamed (Copy)

До слова, цього року вперше учасники з Тернопільщини не брали участі в чемпіонаті України серед спортивних шкіл.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео