11 квітня в історії Тернопільщини

11

Цього дня народилися:

краєзнавець, громадська діячка Ольга Василишин (1947, с. Старий Скалат Підволочиського району);

василишин
василишин

монахиня Романна Козуб (монаше ім’я – Іванна; 1913, с. Великі Гаї Тернопільського району – 25. 08. 2008, м. Золочів Львівської області);

депутат Тернопільської обласної ради Микола Пилипів (1952, смт Гусятин).

Результат пошуку зображень за запитом "микола пилипів"

депутат міської ради Тернополя Юрій Смакоуз (1972, м.Тернопіль).

Результат пошуку зображень за запитом "юрій смакоуз"

режисер, актор, культурно-просвітницький діяч Ярослав Собуцький (1914, с. Нове Село Підволочиського району – 04. 11. 1985, там само).

download
download

Цей день в історії Тернопілля:

11 квітня 1597 року - у Варшаві (Польща) після тортур страчено керівника збройного козацького виступу, уродженця Гусятинщини Семерія (Северина) Наливайка.

11 квітня 1788 року – в містечку Язловець закрито домініканський монастир, монахи переїхали до Чорткова.

11 квітня 1945 року - НКВС заарештував митрополита Йосипа Сліпого, єпископа Григорія Хомишина, єпископа Никиту Будку (всі троє - уродженці Тернопільщини), єпископів Івана Лятишевського i Григорія Лакоту. В час, коли єпископи та інші духівники, які відмовились від «переходу» на православ'я, були звинувачені в уявних політичних злочинах і заслані до концтаборів (де жоден окрім митрополита не вижив), НКВС створило «добровольчий» рух «возз'єднання» (рос. воссоединения) з Руською Православною Церквою. Цей рух, окрім удаваної опори на священиків, що добровільно прагнули об'єднання, спирався також на офіційну підтримку священиків, яких змушували до цього, зокрема і тортурами. Майже одразу після завершення арештів ієрархів Російська православна церква призначила Михайла Оксюка єпископом Львівським і Тернопільським, виразно рекомендувавши скоординувати свої дії з «рухом народних мас за об'єднання Церкви».

11 квітня 1950 року – у варшавській тюрмі польськими органами безпеки розстріляний діяч ОУН, член Проводу ОУН Закерзонського краю, уродженець с.Криве Козівського району Петро Федорів.

11 квітня 1967 року – у Львові помер вояк УГА, лікар, громадський діяч, в’язень радянських таборів, уродженець м.Скалат Семен Кивелюк.

11 квітня 1970 року – в м.Рочестер (США) помер український інженер, агроном-дослідник, громадсько-політичний діяч, уродженець с.Хмелева Заліщицького району Роман Коцик. Під час І-ї світової війни — вояк армії Австро-Угорщини. Після проголошення ЗУНР працював урядовцем державного Повітового комісаріату в Заліщиках. Начальник відділу Міністерства фінансів УНР, урядовець з особливих доручень при Міністерстві Внутрішніх Справ УНР. У 1949 році переїхав до США, де займався агрономією. Брав участь в написанні історично-мемуарного збірника Бучач і Бучаччина.

11 квітня 2003 року – у м.Клівленд (США) помер доктор медицини, громадський діяч у діаспорі, уродженець м.Бережани Любомир Бородайко.

Єврейське свято Песах вважається найдавнішим з релігійних свят, що відзначаються в наш час. Історія свята пов'язана з виходом євреїв з єгипетського рабства. Ця історична подія відбулася приблизно 33 століття назад (за єврейським літочисленням це 2448 рік).

Передісторія Песаха пов'язана з об'єднанням єврейського народу, який прийшов до Єгипту у складі 70 осіб з роду Якова і вийшов звідти великим товариством з 600 000 чоловік. У зв'язку із стрімко зростаючою чисельностю євреїв їх почали обмежувати, покладаючи на представників єврейського народу найважчу повинність. Потім почалися набіги на будинки євреїв. Їх новонароджених хлопчиків стали вбивати. Одному з таких хлопчиків вдалося вижити. Це був Мойсей (Моше), який і врятував свій народ. Свого часу Мойсея засудили до смерті за те, що він убив єгиптянина, який жорстоко бив єврея. Мойсей втік до Африки, але одного разу почув голос Всевишнього, який і велів Моше вивести свій народ з рабства. І Мойсей виконав волю Божу.

Протягом багатьох століть головними атрибутами вечірньої трапези на Песах є маца і вино. Ціле свято припадає на 15-21 числа єврейського весняного місяця.

Щороку 11 квітня відзначають Міжнародний день визволення в'язнів нацистських концтаборів. Саме 11 квітня 1945 американські війська вторглися на територію найбільшого табору - Бухенвальда.

11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я і покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

Як правило, ця страшна хвороба розвивається у віці після 40 років, але можливі випадки розвитку захворювання і в більш ранньому віці.

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Вперше описано в 1817 р. англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном, що жив з 1755 по 1824 рік.

Ця недуга призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби до цих пір не з’ясовано.

Іменини сьогодні святкують Марко, Кирило, Остап, Іван.

Вибір читачів за тиждень

Відео