Орест Сарматський

Агро-новини 11 квітня

unnamed

Українські аграрії мають планувати мінімум на 10 років уперед — Мартинюк

Щоб збільшити інвестиційну привабливість українського АПК, вітчизняним аграріям варто трансформувати нинішні моделі та орієнтуватися на середньо- і довгострокові перспективи.

unnamed (11)
unnamed (11)

Такі висновки зробив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк після конференції Світового банку з питань землі і бідності — WorldBank Conference on Land and Poverty 2017 у Вашингтоні, пише «Новое Время».

«Навіть ще не посіяний врожай поточного сезону — це вже вчорашній день. Сфера інтересів на глобальному рівні — мінімум 2027 рік. Концентруватися на розвитку навіть найуспішніших зараз секторів — це означає гарантовано програти вже через кілька років», — говорить Максим Мартинюк.

На думку заступника міністра, така перспектива змушує посилено шукати відповіді на питання «Як буде змінюватися добробут держав-імпортерів продуктів?», «Якими темпами буде зростати біоенергетика?», «Що буде купувати Китай і що КНР буде експортувати?» і безліч інших.

Для України це означає необхідність розробки глобальної аграрної стратегії (їх було написано кілька, але навряд чи навіть самі їх автори можуть, поклавши руку на серце, сказати, що ці праці відповідають поточному виклику), в якій потрібно визначити точки росту, а також передбачити, що ставка на соняшникову олію та зерно, хоч вона і була виграшною останні 10 років, вимагає якщо не заміни, то хоча б наявності альтернативи.

Для побратимів з АТО екс-військовий створить центр реабілітації з кіньми

Ветеран АТО Володимир Кучеренко з дружиною Тетяною менше року тому придбали ферму й готуються створити на її базі центр реабілітації з кіньми, повідомляє «5 канал».

unnamed (12)
unnamed (12)

Нині колишній військовослужбовець із полку «Азов» із позивним «Фізрук» запрошує своїх побратимів кататися на конях. Володимир Кучеренко із власного досвіду запевняє, що ці тварини лікують смуток.

«Після того, що я побачив, пережив, завдяки тваринам, завдяки підтримці коханої людини я почав жити по-новому. Я завжди, якщо у мене поганий настрій незрозуміло чого, можу прийти до них, погладити, поцілувати, і воно одразу відпускає», — каже колишній боєць.

Зараз на фермі мешкають троє коней, четверо собак, два коти та ворон. Найстаріший мешканець ферми Кучеренків — кінь Ельф. Його та двох інших коней Імперію та Плюша господарі врятували від смерті на скобійні. Тепер тварини лише катають дітей і дорослих.

Депутати назвали 13 кроків необхідних для відкриття ринку землі

На сьогодні законодавча база недосконала для відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення. Про це «Голосу України» розповів заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко.

unnamed (13)
unnamed (13)

За його словами, під час парламентських слухань запуску вільного обігу землі с/г призначення від нардепів постійно лунають

13 важливих кроків необхідних для цивілізованого запуску ринку:

* запровадження автоматизованої системи обліку платників земельного податку і плати за оренду земель;

* проведення інвентаризації земель за формами власності та суб’єктами господарювання;

* розв’язання наявних проблем із державним земельним кадастром (повільне наповнення національної кадастрової системи відомостями про земельні ділянки, накладення меж суміжних територій, межові спори, невідповідність наявних систем координат тощо);

* опрацювання механізму державного регулювання ринкового обігу земельних ділянок сільгосппризначення;

* створення правових і соціально-економічних механізмів ефективної реалізації прав власності на землі сільгосппризначення (насамперед особами літнього віку, які не мають спадкоємців);

* розроблення правових механізмів захисту селян від обезземелення;

* вжиття запобіжних заходів щодо унеможливлення тінізації ринкового обігу земель та недопущення надмірної їх концентрації чи, навпаки, парцеляції;

* законодавче врегулювання розмірів земельних площ, що можуть орендуватися інтегрованими аграрними формуваннями;

* створення належної інфраструктури ринку земель сільгосппризначення (земельні аукціони, земельний банк, оцінювачі, страхові компанії, землевпорядні організації, органи реєстрації прав, земельний кадастр;

* законодавче врегулювання ринку права оренди земель сільгосппризначення;

* розроблення й запровадження механізму здійснення заставних операцій із земельними ділянками та правами на них для одержання довгострокових кредитів сільгоспвиробниками;.

* удосконалення методичних підходів до нормативної грошової оцінки земель сільгосппризначення, зумовлених змінами в економіці країни;

* розроблення консолідованої моделі розвитку земельних відносин в Україні, яка б відповідала загальнонаціональним інтересам і потребам країни.

Вибір читачів за тиждень

Відео