На Тернопільщині знайдено рештки вояків

foto-pro-rozkopky1

На горі Лисоня в кар’єрі з видобування каменю під час проведення земельних робіт із розширення кар’єра було знайдено людські рештки.

Екскаваторник З. І. Фанга при навантаженні землі на машину побачив людські кістки. Роботи було припинено, викликали працівників міліції, представника Бережанського краєзнавчого музею та запросили для проведення археологічних досліджень представників Тернопільського осередку Всеукраїнської громадської організації «Закінчимо війну» (Ліпянін С.Б., Зиско С.А., Зелінський В.П, Сендзік І.Й.). При проведенні детального огляду місця було виявлено 5 останків людських тіл. Також було знайдено речі побутового та військового призначення. Не всі знайдені артефакти у доброму стані. Проте деякі (фляга (Austria 1915 Werke), австрійська монета вартістю 1 пфеніг, кілька ґудзиків) збереглися досить добре, пролежавши в землі майже 101 рік. Решта (фільтр протигаза, фрагмент ліхтарика, батарейки(!) до ліхтарика, фрагменти взуття та одягу, підривники, мінні осколки, гільзи, шрапнель та ін.) потребують реставрації. Якихось особистих даних про цих вояків поки що не знайдено, лише натільний хрестик, але він, на жаль, не дає змоги ідентифікувати особу чи національність загиблого, повідомляє Номер один.

Проаналізувавши положення тіл, можна зробити припущення, що загинули вони внаслідок масованого артилерійського обстрілу, після загибелі наступні вибухи присипали їх землею. Щодо національності, то тут із певністю можна сказати, що це не турецькі солдати (вони стояли в районі с. Потутори). Про бої на цій ділянці фронту писав учасник тих подій Іван Калинович (командант І-ї сотні 113 піхотної дивізії російської армії): «Вночі з куренем стали перед с. Шибалин і до рана окопувалися. На зорях через наші окопи перейшов 451 Пирятинський полк і повів наступ на Лисоню. 36 польових гармат били по Лисоні. От-от мали взяти Бережани». І друга цитата: «Тут ми мали діло з мадярами, баварцями, а найгірше – з «галіційськими стрілками», вони до нас вороже настроєні». Ці спогади підтверджують той факт, що на цій ділянці фронту воювали угорці, німці й українці.

Розпочато процедуру отримання дозволу на проведення археологічних досліджень, тільки тоді можна продовжити розкопки. Тому остаточні висновки робити поки що рано.

P.S.: У вересні 2016 року під час відзначення 100-річчя боїв на Лисоні на цвинтарі січових стрільців у с. Посухів було перепоховано 4-х учасників тих боїв, з них ідентифіковано тільки одного угорця. Війна триває, допоки не поховано останнього солдата…

Сергій Люшняк, старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею

Довідка

Гора Лисоня (399 м) знаходиться поблизу м. Бережани. За неї під час Першої  світової війни велися запеклі бої між союзними військами (австрійські, німецькі, угорські, турецькі та Легіон Українських січових стрільців) та царською російською армією. Бої відбувалися у серпні-вересні 1916 року.

Вибір читачів за тиждень

Відео