Віра Олександрович

Тернополяни, які отримують дивіденди, тепер платитимуть менше податків

unnamed (6)

Ставку податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за дивідендами знизила Верховна Рада. Причому відразу удвічі – із 18% до 9% із діючої загальної ставки ПДФО.

Тож тернополяни, яким нараховують дивіденди із певних джерел, тепер платитимуть набагато менше податків. Це стало можливим, завдяки Закону «Про внесення змін у Податковий кодекс (ПКУ) щодо уточнення деяких положень і усунення суперечностей, що виникли при прийнятті Закону «Про внесення змін до ПКУ щодо поліпшення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. Законодавці, ухваливши таке рішення, виправили технічну помилку, допущену в кінці минулого року. Нагадаємо, у Законі №1797 передбачили три ставки ПДФО — 5, 18 і 9%.

Варто пояснити, що за ставкою 9% повинні були оподатковувати доходи у вигляді дивідендів від акцій і корпоративних прав, нарахованих нерезидентами, Інститутами спільного інвестування (ІСІ) і суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток (оновлений пп. 167.5.4 ПКУ – прим.). Але через технічну помилку, допущену під час прийняття Закону №1797-VIII, ця норма не набрала чинність. Адже абзацом 2 п. 1 розд. ІІ Закону №1797 встановили: датою набуття законної сили для застосування пп. 167.5.4 ПКУ є дата набрання чинності Закону «Про фінансову поліцію». А його досі не прийняли! Тобто від початку цього року й надалі діяли старі ставки ПДФО для оподаткування дивідендів. Усунув цю суперечність законопроект №6210, який Верховна Рада ухвалила 23 березня.

Фото із відкритих джерел

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео