Оксана Бучко

Чотири цікавинки Тернопільщини у списку 15 маловідомих, але вартих уваги місць України (фото)

bagazh

Список вартих уваги селищ та містечок в Україні, про які мало говорять, склали на сайті prolviv.com. Це 15 куточків із пам’ятками архітектури та природніми окрасами, які рекомендують відвідати навесні. Серед них – чотири розташовані на Тернопільщині.

Найперше згадали про Джуринський водоспад у селі Нирків Заліщицького району. Водоспад – найвищий серед рівнинних в Україні. Поруч можна оглянути дві вежі - єдині залишки величезного замку XVII століття. Туристам слід бути обережним під час огляду, адже пам’ятки не в найкращому стані. Розваги на території також знайдуть любителі екстриму. У сусідньому селі Устечко проводять сплави Дністром.

800px-CHervonogorodskyj_vodospad1
800px-CHervonogorodskyj_vodospad1

Наступним у списку є Дністровський каньйон, що належить до 7 чудес України. Секретними місцями каньйону, які милують око красою природи, називають Совиний Яр, Китайгород, Устя, Стара Ушиця та Заліщики.

dnistr_5
dnistr_5

У периметрах останнього місця – м. Заліщики – знаходять особливо красиві краєвиди. Місто нагадує півострів, який оточують високі кручі. Така природа створює середземноморський клімат. У Заліщиках радять не пропустити відвідин дендропарку.

3_20130114_1177714657
3_20130114_1177714657

Як особливо цікаве весняне місце на Тернопіллі виділили Оптимістичну печеру, що поблизу села Королівка Борщівського району. Вона занесена до Книги рекордів Гінесса як найдовша в світі гіпсова печера, найдовша печера Євразії та друга (після Флінт-Рідж-Мамонтової у США) за довжиною серед печер світу. Магічного вигляду додає печері освітлення, що діє в кам’яниці повсюди.

bg
bg

Повний список місць для відвідин навесні включає річку Мертвовід в Миколаївський області; село Бакоту в Хмельницькій області , що є частиною Національного природного парку “Подільські Товтри”; Гранітний каньйон на річці Тікич, що на кордоні Черкаської та Вінницької областей; замок Шенброн в селищі Карпати; Ландшафтний парк у Буках на Київщині; Лумшори із п’ятьма водоспадами на Закарпатті;  Олешківські піски в Херсоні, Базальтові стовпи і Тараканівський форт на Рівненщині; Печерний монастир на Львівщині.

Тернопільщина за кількістю цікавинок у даному списку є лідером.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео