Орест Сарматський

Агро-новини 14 квітня

unnamed (17)

Білорусія покладається на власну селекцію

Білоруські вчені за останні роки розробили лінійку високопродуктивних сортів зернових, олійних, овочевих культур, картоплі та ін. Це дозволяє сіяти власне насіння та не залежати від закордонних поставок.

unnamed (16)
unnamed (16)

Про досягнення білоруських селекціонерів повідомив на прес-конференції заступник генерального директора НПЦ НАН Білорусі з землеробства Дмитро Лужинський, повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на belta.by.

 Науковцями розроблена ціла лінійка високопродуктивних сучасних сортів зернових, зернобобових культур, кормових трав, які дозволяють максимально використовувати потенціал грунтів і клімату Білорусі та отримувати максимально можливий урожай з одиниці площі.

«Наші сорти успішно конкурують з іноземними за такою ознакою, як стійкість до несприятливих факторів при зимівлі. Наприклад, в цьому році 99% озимого ріпаку в Білорусі успішно перезимувало. Він на 99% представлений саме білоруськими сортами і гібридами. Вперше за три роки у нас є можливість повністю забезпечити себе ріпаком для промисловості і кормовиробництва», — розповів Дмитро Лужинський.

Новий насіннєвий завод на Волині готується вийти на ринок ЄС

У селі П’ятидні Володимир-Волинського району завершують будівництво та налагоджувальний режим роботи насіннєвого заводу «П’ятидні», пише ВолиньПост.

unnamed (14)
unnamed (14)

Як сказав директор ТОВ «П’ятидні» Валерій Діброва, товариство має на меті працювати і на ринку Європи. За його словами, підприємство може скласти «здорову» конкуренцію для виробників насіння.

Директор запевнив, що підприємство відповідає європейським вимогам та слідкує за якістю продукції.

За словами голови Волинської ОДА Володимира Гунчика, у це підприємство інвестували €2 млн. Таке виробництво може переробляти насіння одного сорту або різносортне — для цього встановили сучасне обладнання.

На території підприємства є обладнанні лабораторії для дослідження та вирощування гороху та сої. Кожна лабораторія має сучасне обладнання та техніку. Тут беруть проби насіння, визначають вологість та зеленість, вміст складників основної культури та відходу.

Працівники лабораторій розповіли, що за допомогою спеціальної техніки визначають підготовку до пророщування, енергії проростання, схожості та життєдіяльності.

Жертвами інтернет-шахраїв стали фермери з Миколаївщини

В Україні активізувалися аферисти, які ошукують фермерів. Нещодавно їхніми жертвами стали відразу кілька аграріїв Миколаївської області, пише «Преса України».

unnamed (15)
unnamed (15)

Як повідомили у відділі комунікації поліції Миколаївській області, 61-річний житель Березнегуватського району хотів придбати за оголошенням в Інтернеті добрива на суму 73,5 грн, але замовлену продукцію так і не отримав.

У пастку інтернет-шахраїв потрапила і 43-річна фермерка Миколаєва. Замовивши в мережі мінеральні добрива, вона перерахувала 37,2 грн. Проте продавці на зв'язок більше не вийшли.

Будьте обережними!

 

Вибір читачів за тиждень

Відео