Віра Олександрович

На Тернопіллі ліки безкоштовно можна отримати у 70-ти аптеках (перелік ліків і аптек)

unnamed (13)

Тернопільщина отримала 13 мільйонів гривень на реалізацію програми «Доступні ліки». Причому ці кошти уже розподілили між районами.

Тож, маючи відповідний рецепт, хворі на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ-го типу і бронхіальну астму можуть суттєво зекономити. Ось тільки людям варто знати медичні заклали і аптеки, що долучилися до програми. Наразі на Тернопіллі угоди підписали із 70-ма аптеками. Приєдналися до програми також усі комунальні заклади (див. таблицю – прим.).

unnamed (12)
unnamed (12)

Нагадаємо, урядова програма «Доступні ліки», що мала стартувати 1 квітня 2017 року, передбачала допомогу громадянам України в отриманні низки препаратів - безкоштовно або із невеликою доплатою (див. довідку унизу – прим.). У Міністерстві охорони здоров’я встановили граничну ціну на лікарські засоби, залежно від вартості подібного медпрепарату у Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії і Латвії. Власне, такий механізм діє у багатьох країнах світу і загалом виправдав себе.

  • Механізм – простий: щоб одержати препарати, треба звернутися до лікаря, який випише рецепт. У ньому вказують лише діючу речовину, а не назву конкретного препарату, - пояснили в Управлінні охорони здоров’я Тернопільської ОДА. - Потім із рецептом піти в аптеку, що бере участь у програмі. Якщо ліки – вітчизняні, хворому їх дадуть безкоштовно. Якщо препарати – іноземного виробництва, то доведеться доплатити різницю, що виникла між нашими ліками і привозними.

Сукупно на цю програму уряд передбачив 500 млн грн. Проте за словами представників фарм-бізнесу, реальна потреба — у кілька разів вища. Тож, імовірно, до кінця року суму доведеться збільшити. Окрім того, програму планують розширити. А тому перелік медпрепаратів і аптек весь час оновлюватимуть (стежити можна ТУТ ). Докладно про все також можна дізнатися на загальноукраїнській «гарячій лінії» 15-45 або в Управлінні охорони здоров’я Тернопільської ОДА - (0352) 52-10-71.

Фото із відкритих джерел

Довідка. Список ліків, які планують видавати пацієнтам безплатно:

  • серцево-судинні захворювання:
  1. Аміодарон (Amiodarone)
  2. Амлодипін (Amlodipine)
  3. Атенолол (Atenolol)
  4. Верапаміл (Verapamil)
  5. Гідрохлоротіазид  (Hydrochlorothiazide)
  6. Спіронолактон  (Spironolactone)
  7. Фуросемід (Furosemide)
  8. Дигоксин (Digoxin)
  9. Еналаприл (Enalapril)
  10. Ізосорбіду динітрат  (Isosorbide dinitrate)
  11. Карведилол (Carvedilol)
  12. Клопідрогрель  (Clopidrogrel)
  13. Метопролол (Metoprolol)
  14. Нітрогліцерин  (Glycerytrinitrate)
  15. Симвастатин (Simvastatin)
  16. Бісопролол (Bisoprolol)

- бронхіальна астма:

  1. Беклометазон (Beclometasone)
  2. Будесонід (Budesonide)
  3. Сальбутамол (Salbutamol)

- діабет II типу:

  1. Метформін (Metformin)
  2. Гліклазид (Gliclazide).

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео