Над Тернополем літатимуть синьо-жовті голуби

голуби

Справою усього життя для тернополянина, фізика за фахом, успішного підприємця та голубівника за покликанням Володимира Суля є пернаті друзі.

Він вирішив втілити у реальність, здавалось би, фантастичну ідею – вивести породу патріотичних жовто-синіх голубів. Для пана Володимира війна на Сході України стала поштовхом для виведення нової породи жовто-синіх голубів, які стануть символом України.

- Я тримаю голубів з восьмирічного віку, тобто уже майже півстоліття. До того ж, любов до цих птахів у нас сімейна. Голубів тримали мій дідусь, тато і мамині брати, - говорить мій співрозмовник.

Спостерігаючи за цими відданими птахами, Володимир Суль припускає, що саме від них людство навчилося вести сімейний устрій життя. Адже сім’ї голубів - зразкові. Створивши її, голуб залицяється до голубки, знаходить місце для гнізда, будує його, потім допомагає своїй подрузі висиджувати яйця, а згодом, навіть більше, ніж голубка, доглядає потомство.

На голубах Володимир Володимирович знається дуже добре. Птахів він вакцинує, лікує, годує і навчає. Свого часу його спортивні голуби мали хороші результати на змаганнях. Тепер же він наполегливо займається генетикою, аби вивести жовто-синього голуба.

- За моїм задумом, він повинен успадкувати всі найкращі якості. Має бути красивим, із жовтою грудинкою та синіми крилами, невибагливим, нехворобливим, спортивним, щоб умів вижити та втекти від яструба. У нього має бути хороша пам’ять, аби за 100 кілометрів зміг повернутися додому, - ділиться планами Володимир Суль.

Зараз у нього п’ятнадцять красивих голубів Єгипетської породи Гіль з коричневою грудкою та сизими крильми. Власне вони і стануть базовою породою для виведення синьо-жовтого голуба. А спаровуватиме їх пан Володимир із голубами породи світлого поштового та Статними голубами. Незабаром він матиме Єгипетського Свіфта, в якого грудка золотого кольору. Поєднання цих чотирьох порід згодом має втілитись у нову породу синьо-жовтого голуба.

- Звичайно, цей процес займе чимало часу, - каже пан Володимир, - але я терпеливо виводитиму цю породу. І переконаний, що мені це вдасться. Тим паче, що відчуваю у цьому підтримку сім’ї та друзів.

Але найбільшим стимулом вивести цю породу, очевидно, є надзвичайно великий патріотизм мого співрозмовника. Розповідаючи про власні плани, азартний голубівник раз у раз переходив до теми війни, історії та долі України. З усього видно, ця людина щиро вірить і знає, як можна допомогти Батьківщині та змінити її на краще. Після цього і я повірив, що Україна здолає усі труднощі та літатимуть над нею символічні жовто-сині голуби.

Тома БЕРЕЗЮК

За матеріалами газети "Сільський господар"

Вибір читачів за тиждень

Відео