Орест Сарматський

Як за царські кошти збудували на Тернопільщині храм у вигляді хреста, «підперезаного» металевим обручем (фоторепортаж)

с. Лопушне, Лановецький р-н, храм

Одна із давніх церков Тернопілля в селі Лопушне Лановецького району зустрічає Великдень

Село Лопушне… Тут, серед крислатих яворів, і струнких берізок, розлогих яблунь і черешень, на пагорбі ось уже майже 170 років стоїть місцева церква Христового Воскресіння. Вона з першого погляду зачаровує, манить заглянути у середину.

- Побудована ця церква у давньому візантійському стилі. Якщо дивитися на неї з гори, то за своєю формою вона нагадує хрест, - розповів кореспонденту «ТЕРЕНу» настоятель храму отець Роман Будола. - Має місцева церква ще одну особливість. Коли зайдеш у середину і промовиш навіть тихе слово, - воно гучно відлунює під склепінням. А церковний спів, мабуть, ніде в церквах району не лунає так соковито, як тут. Пояснюється це архітектурним секретом. Від кожної з бічних бань тягнуться згори до низу кругові порожнини, заховані від людського ока мурованими перестінками. Вони і є резонаторами звуку, подібними до гігантських флейт. Незважаючи на значну площу склепіння і стін, вони майже не вкриті живописом. Але завдяки старанням отця Володимира Баковського, в храмі було проведено ремонт. І зараз стіни церкви вкривають чудові ікони. Серед мистецьких скарбів можна відзначити декілька різних за розмірами ікон на полотні, які залишилися ще від старовинного храму і які є тим єдиним, але дорогоцінним містком, що повинен єднати духовний світ сучасних жителів села з давноминулими поколіннями своїх земляків, - розповів отець Роман.

DSC03005 (Copy)
DSC03005 (Copy)

Як свідчать архіви, побудована ця церква у 1850 році. На її будівництво було виділено із царської казни 30 000 карбованців золотом. В 40-х роках XIX століття, коли російський імператор Микола І робив огляд російсько-австро-угорського кордону, що проходив через лопушненські землі, наказав побудувати тут нову церкву. Новий храм побудований у візантійському стилі з 5 куполами присвятили Христовому Воскресінню. Як повідомляють місцеві перекази, красива і велична споруда почала «сідати» відразу по закінченні будівництва. Всі, в тому числі урядовці, котрі фінансували споруду, були переконані, що вона приречена... Два роки, як розповідають місцеві жителі, у церкві не робили відправ. Та минув час, храм не розвалювався. За доброю порадою, для гарантії скріпили впоперек залізною стяжкою, подібно, як стягують бочку.

DSC03008 (Copy)
DSC03008 (Copy)

Старожили пригадують, що в церковному хорі співав місцевий селянин Петро Ієремійович Волянюк. А всі духовні особи мали польське громадянство. За свідченням мешканців села, відправа у церкві в період панування Польщі повинна була відбуватися старослов'янською мовою. Але прихожани були проти цього. Вони вимагали, аби всі церковні обряди відбувалися рідною українською мовою. Тоді односельчанами закрили храм на колодку і почали шукати нового отця. І ним став отець Гаюк. За його ініціативою з 1925 року відправи в храмі почали здійснюватись українською мовою. Лопушнянці можуть гордитися, що їхня церква є першою на Волині, де церковні обряди почали здійснюватися рідною мовою.

За часів польської окупації на замовлення громади села були відлиті на першій українській фабриці дзвони Володимира Мачаса у Станіславі. Лопушнянська церква до 1939 року, як свідчать тогочасні джерела, була значним духовним осередком у відстоюванні української релігійної традиції, мови і обрядів.

Таким осередком вона залишалася і в період Другої світової війни та радянізації краю. Саме церква стала тою силою, яка протистояла новій колонізації краю, обстоюючи права українців. Славною сторінкою в історії церкви є те, що в період радянізації, тоді як майже всі храми в районі були закриті, лопушненська церква Святого Воскресіння гостинно відчиняла свої двері, приймаючи в своє лоно прихожан. Сталося це і сьогодні, у світлий празник Воскресіння Христового.

DSC03016 (Copy)
DSC03016 (Copy)

DSC03018 (Copy)
DSC03018 (Copy)

DSC03015 (Copy)
DSC03015 (Copy)

DSC03014 (Copy)
DSC03014 (Copy)

DSC03010 (Copy)
DSC03010 (Copy)

DSC03038 (Copy)
DSC03038 (Copy)

DSC03036 (Copy)
DSC03036 (Copy)

DSC03034 (Copy)
DSC03034 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео