Орест Сарматський

Тернопілля показало світові свої фіґури

фігури

Книгу про малі скульптури Тернопільщини видано в обласному центрі.

Приємно, що напередодні Великодня у видавництві ТзОВ «Терно-Граф» побачила світ чергова книга «Фіґури Тернопілля». У книзі яку підготував до друку ще у 2013 р., а в 2016 р. були внесені невеличкі зміни, можна почерпнути інформацію про традиції та історії встановлення, функції та класифікація малих скульптур краю, пише на своїй сторінці у Фейсбук Віктор Уніят.

Також видання розповідає про фіґури та пам’ятні хрести, встановлені на честь скасування панщини та з нагоди заснування Братств тверезості; про фіґури, встановлені на захист від стихійних лих, фіґури на честь святого Флоріана; на захист від різних епідемій, на честь святих Роха, Димитрія, Даниїла, Марії Магдалини і Пантелеймона; фіґури встановлені на честь святих Івана Хрестителя, Івана Богослова, Онуфрія та Верховних апостолів святих Петра і Павла; фіґури, встановлені на честь святих Антонія і Миколая; на честь святих Андрія, Володимира і Ольги, Архістратига Михаїла і Юрія (Георгія); Анни, Параскевії, Теклі та Терези; Яна Непомука, Томаса (Хоми, Фоми), Франциска і Франциски (Францішки), Юди-Тадея, Яковів Заведеєвого і Алфеєвого; на честь святих Йосипа, Варвари, Пресвятої Родини і Пресвятої Трійці, а також про інші фіґури святих, якими багата тернопільська земля. У кінці книги подано список святих-покровителів і з якими проханнями до них зверталися і звертаються жителі Тернопільщини.

Книга розрахована на широке коло читачів, адже фіґури, пам’ятні хрести – це одна з туристичних, духовних і мистецьких родзинок Тернопільщини, вони здавна, переживши часи комуністичного атеїзму, відігравали вагому роль у духовному житті жителів нашого краю.

Вступне слово написав голова обласної ради Віктор Овчарук, науковий редактор – доктор історичних наук, професор Ярослав Стоцький, редактори – Богдан Мельничук і світлої пам’яті Микола Ротман, верстка і дизайн – Олександр Шибистий. Книга проілюстрована світлинами: В. Бурми, М. Василечка, І. Крочака, О. Лижечка, Р. Мацелюха, І. Пшоняка та інших фотомитців.

Фото: Віктор Уніят

Вибір читачів за тиждень

Відео