Орест Сарматський

Тернопільський VIP-в'язень таки сидітиме

пукач01

«Закон Савченко» не допоміг вбивці Георгія Гонгадзе.

Днями колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Тернопільської області відхилила апеляційну скаргу засудженого до вічного позбавлення волі Олекcія Пукача, котрий спробував скористатися так званим «законом Савченко»: один день попереднього ув'язнення зараховується за два дні позбавлення волі. Свою відмову судді мотивували тим, що така норма поширюється лише на осіб, яким призначено строковий вид покарання.

Причетний до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе колишній міліцейський генерал відбуває довічне ув'язнення у Чорткові.

Як повідомляв «ТЕРЕН», екс-генерала МВС України Олексія Пукача, у червні минулого року етаповано до Чортківської установи виконання покарання № 26.

Тоді ніяких претензій засуджений не виявляв, виконував усі вимоги, що йому висувалися під час етапування та прибуття на місце. Покарання він відбуває в одиночній камері, так як й інші кілька засуджених до довічного позбавлення волі.

Олексій Пукач, так само як й декілька «довічників», що тут утримуються, носить одяг спеціального зразка. Щодо залучення до праці, то Пукач зможе працювати лише на території спецустанови. Він має право один раз на шість місяців на короткострокове побачення, одержувати протягом року дві посилки (передачі) і дві бандеролі.

Засуджений Пукач, як й інші ув’язнені цієї категорії щоденно упродовж години у наручниках може прогулюватися за межами камери на території спецустанови.

Пукач у Чорткові має можливість читати книги, журнали, газети з бібліотеки установи, а також придбані через торговельну мережу чи передані від родичів та інших осіб. Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань не передбачають можливості демонстрації засудженим до довічного позбавлення волі відео – та кінофільмів, але ці особи можуть користуватися телевізорами, придбаними за рахунок родичів, за наявності можливості розміщення їх у камері.

Щодо камери Пукача, то там є металеве ліжко, стіл, лавка, настінна шафа, вішалка для верхнього одягу, тумбочка, гучномовець, водогінний кран, раковина під умивальник, санвузол та урна для сміття. Цікаво, що за добру поведінку і чесне ставлення Пукачу можуть оголосити подяку, нагородити похвальною грамотою, навіть преміювати за кращі показники в роботі. Більше того, якщо він поводитиметься чемно, то отримає дозвіл на одержання додатково однієї посилки або передачі на рік чи матиме додатково одне короткострокове побачення чи право на одну платну телефонну розмову тривалістю п’ятнадцять хвилин. А от за порушення вимог режиму Олексія Пукача можуть попередити, дати догану, позбавити права на одержання чергової посилки або передачі. Також можуть заборонити упродовж місяця купувати продукти харчування, зрештою – помістити в карцер до п’ятнадцяти діб.

І ще. Після фактичного відбуття не менше як двадцяти років покарання засуджений до довічного позбавлення волі Олексій Пукач матиме можливість подавати Президенту України клопотання про помилування. У разі його помилування довічне позбавлення волі буде замінюватися позбавленням волі на певний строк, але не менше 25 років.

Довідка «ТЕРЕНу».

Обвинувачений у вбивстві Георгія Гонгадзе Олексій Пукач перебував у розшуку з 2005 року. Після його затримання Печерський райсуд Києва ухвалив вирок Пукачу, засудивши його до довічного позбавлення волі. Вирок Апеляційний суд Києва залишив без змін, після чого визначене судом покарання набрало чинності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео