Оксана Бучко

Тернополянам розповіли, чому українську корупцію не можуть подолати ні НАЗК, ні НАБУ

Зупинити антикорупційну роботу в країні влада намагається на управлінському рівні в Національному антикорупційному бюро (НАБУ) та в Національному агенстві з питань запобігання корупції (НАЗК). Причини неефективної роботи цих установ пояснив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції ,народний депутат Віктор Чумак під час прес-конференції у Тернопільському прес-клубі, 19 квітня.

- НАЗК не працює ,бо у складі не вистачає одного члена, - говорив Віктор Чумак. – В НАБУ ніяк не можуть призначили аудитора. А на цій посаді можна вдало контролювати роботу організації зсередини. Це як літаки, які не можуть літати через відсутність нормального екіпажу.

Іншим моментом перешкоджання антикорупційній роботі називають спроби зупинити введення процесу е-декларування,  а також скарги на технічні сторони програми і зобов’язання заповнювати декларації причетних до антикорупційної кампанії громадських активістів.

unnamed (6)
unnamed (6)

- Аналіз інформації з електронних декларацій показує, що у депутатів та чиновників є дуже талановиті до ведення бізнесу дружини, - додав Віктор Чумак. – Це показує звіт по Тернопільській області і по всій Україні.

Зміна законодавства не зможе суттєво вплинути на зниження рівня корупції, підсумував депутат. Потрібно змінити спосіб усвідомлення громадян свого вибору влади.

- Під час виборів має діяти пропорційна складова,- продовжив Віктор Чумак. – Варто також знизити прохідний бар’єр до 2%. Це дасть змогу запустити в органи влади нових людей. А також слід здешевити виборчу кампанію. Нехай політик іде в народ. У США під час передвиборчої кампанії Трампа середнім внеском для агітації було 20 доларів. Люди назбирали на кампанію 2 млрд доларів.  В Україні політики платять 200 тис. грн за 1 секунду ефіру. А потім до влади приходять люди, які мають на меті лише нарощування капіталів. А народ знову залишається без хорошої медицини, реальної освіти та інноваційної економіки.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео