В Тернополі з'являться приватні детективи

DSC02793

Громадянин України, який досягнув 21-річного віку відтепер може зайнятись детективною діяльністю навіть у Тернополі. Це саме стосується і випускників економічного університету.

Відтепер на законодавчому рівні легалізовано детективну діяльність на території нашої держави, цей факт підтверджує нещодавно прийнятий Закон «Про приватну детективну (розшукову) діяльність».

Закон визначає загальні правові засади організації приватної детективної (розшукової) діяльності в Україні як одного з шляхів забезпечення конституційних гарантій людини та громадянина на захист своїх законних прав та інтересів.

Відповідно до закону така діяльність ґрунтується на принципах верховенства права, законності, диспозитивності, об’єктивності та неупередженості, дотримання прав, свобод і законних інтересів  фізичних та юридичних осіб, поваги до людської гідності, добросовісності, незалежності суб’єктів приватної детективної (розшукової) діяльності, конфіденційності та збереження професійної таємниці, взаємодії з правоохоронними органами, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями та громадянами, - пише Юридична Газета.

Цікавим є той факт, що детективом може стати громадянин України, віком від 21 року.

Головні критерії: вільне володіння українською мовою, наявність вищої юридичної освіти або стаж роботи в оперативних підрозділах чи органах досудового розслідування не менше трьох років. Крім того, щоб займатися детективною діяльністю, необхідно пройти відповідне навчання з метою здійснення приватної детективної (розшукової) діяльності та отримати у встановленому законом порядку свідоцтво про право на зайняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю.

Законом також визначено:

  • види та правовий статус суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності;
  • процедуру видачі свідоцтв про право на заняття приватною детективною (розшуковою) діяльністю;
  • види детективних послуг, що можуть надаватися суб'єктами приватної детективної (розшукової) діяльності, права та обов'язки цих суб'єктів;
  • питання підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, які здійснюють приватну детективну (розшукову) діяльність;
  • процедуру отримання дозволу на придбання, зберігання і застосування спеціальних засобів та умови їх застосування;
  • здійснення контролю за діяльністю суб'єктів приватної детективної (розшукової) діяльності.

Проект Закону зареєстровано за №3726.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео