Арктичний квітень на Тернопільщині. Як врятувати цвіт?

f384f930181e

«В Україну йде арктичний холод, потрібно рятувати цвіт!», – повідомила головний синоптик України Наталка Діденко у своїй сторінці на «Facebook». Слова синоптика підтверджують термометри, адже цієї ночі у Тернополі температура опустилась до -3 градусів.

Тож Chortkiv.online пропонує вашій увазі кілька найбільш популярних методів, як вберегти цвіт від обмерзання.

Коробка

Для теплолюбних культур змайструйте з дощок коробку відповідного розміру. Простір між рослиною і стінками коробки заповніть сухим листям, тирсою або соломою. Зверху накрийте плівкою, лутрасилом (спеціальний матеріал для захисту рослин від морозів) або іншим матеріалом.

Димлення Для захисту квітучих дерев, чагарників і виноградників від нічних морозів можна використовувати такий метод, як димлення. По ділянці розкладіть кілька стогів з соломи, сіна або сухих гілок. Зверху покрийте їх хорошим шаром вологої трави, тирси, дернової землі, моху, торфу. Залиште сухе місце для підпалювання. Розмір стоги повинен бути приблизно 1х1х1 м. Димлення проводите перед світанком протягом двох годин, поки температура повітря не стане позитивною.

Штучний туман Метод часто застосовують у фермерських господарствах, використовуючи для цього спеціальні установки. На невеликій території створити ефект туману можна за допомогою звичайного обприскувача. Такий прийом сприяє утворенню крижаного панцира, температура під яким вище, ніж зовні. Це допомагає зберегти колір. Завдяки випаровуванню води температура навколишнього середовища підвищується на 3 ° С. Роботи зі створення штучного туману починайте на світанку, а в низинах – на пару годин раніше. Обприскування проводите в кілька етапів, поки температура не стане плюсовою.

Тарас Заяць

Вибір читачів за тиждень

Відео