Військовослужбовці строкової служби відвідали виставку українського філателіста Олександра Канівця

выйськовы

Посмертна маска Кобзаря та виставка українського філателіста Олександра Канівця під назвою «Останнім шляхом Кобзаря» і «Україна - козацька держава», виставлена на показ у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Військовослужбовці строкової служби окремої артилерійської бригади оперативного командування «Захід» взяли участь у презентації цієї експозиції.

Священнослужителі розпочали захід із молебню, згадали Шевченка як батька українського народу, вічного революціонера і невольного борця за незалежність власного народу, освятили копію посмертної маски Т.Г.Шевченка. Автор виставки під час заходу доволі емоційно декламував поезії «Заповіт», «Кавказ», розповідав про труднощі,які доводилось пройти,щоб назбирати такого масштабу колекцію.Запрошені та гості теж звертались до присутніх із словами в нелегкий для України час про потребу для братерського єднання, наслідування прикладу великого генія українського народу в теперішніх і нових поколінях. Основа виставки «Останнім шляхом Кобзаря» складає унікальний філателістичний експонат,який складається з 64 таблиць, на яких розташовані оригінали відправленої поштової кореспонденції, копії посмертної маски Кобзаря, плакату-буклету з відбитками штемпелів поштових відділень, розташованих за маршрутом перевезення праху Шевченка з Санкт-Петербургу в Канів у 1861 році. Пересувна філателістична виставка на сьогоднішній день, починаючи з травня 2012 роках, побувала у 62 населених пунктах переважної більшості областей України. Матеріали експозиції,що розташована поруч «Україна – козацька держава» складаються з систематизованих поштових відправлень, зібраних в ході поштової естафети, приуроченої до 525-ї річниці виникнення козацтва на українських землях. Естафета є безпрецедентним проектом, втіленим у життя Олександром Канівцем за організаційної підтримки Генеральної дирекції «Укрпошти», МГО «Козацтво Запорозьке» та МГО «Міжнародний союз козацтва» (м. Київ). В ході естафети, яка тривала 63 дні, було відвідано усі області та обласні центри України а також щодня здійснювалося відправлення поштової кореспонденції. Зібрані матеріали, що експонуються, є унікальною ілюстрацією історії українського національно-визвольного руку XVII – XVIII століть та неоціненним внеском у вивчення культурної спадщини рідного краю.Виставка пройшла через усі області та обласні центри України і успішно завершилася 14 жовтня в м. Запоріжжі, на острові Хортиця. В цілому дорога зайняла 63 доби (з них 10 діб – у зоні АТО на Донбасі та на окупованій території Автономної Республіки Крим).

Вибір читачів за тиждень

Відео