Залишки замку на Тернопільщині залишилися в землі (фоторепортаж)

гримайлів

Про історію замку в Гримайлові є достатньо версій. Тому процитую з книги Олексадра Гловінського та Богдана Януша:«Минуле та пам'ятки воєводства Тарнопольського» видання в 1926 році.

З північної сторони, на невисокому підвищенні над ставом, колись оборонний замок, перебудований на палац. Був спочатку будинком чотирикутним, квадратної форми, з чотирма баштами на кутах. При перебудові було знесено три крила будинку і дві башти, а залишено лише південне крило будівлі, таким чином створено невеликий прямокутний будинок висотою у два поверхи, розвернутий фронтом на північ, з двома шестикутними, дещо вищими, баштами по кутах.

Цей замок було закладено в першій половині XVII століття завдяки родині Лудзіцьких, які володіли ним до кінця XVII століття і неодноразово разом з ним ділили катастрофи. Відомо, що в часи воєн козацьких і турецьких особливо в роках 1651 і 1675, замок кілька разів був знищений. Відреставрований утримувався в цілості до XIX століття, як резиденція наступних власників гримайлівського ключа: Синявських, Любомирських, Ржевуцьких, чи їх адміністраторів. Біля 1840 року Антим Нікоровіч, власник Гримайлова перебудував замок на палац. Перед війною (Першою світовою) був він вишуканим та красивим і бережливо утримувався родиною Пінінских. Під час війни (Першої світової) розграбований і знищений, стоїть зараз пусткою, яка загрожує руїною, повідомляють на сайті castlesua.

В середині XIX століття донька Антима вийшла заміж за Леонарда Пінінського (1824-1886), який після одруження постійно проживав в Гримайлові. Леонард заклав навкруги палацу великий парк в англійському стилі. Було висаджено дерева та кущі більше сорока видів. Алеї симетрично розтинали парк в усіх напрямках. Перед входом в палац було розбито велику та пишну квіткову клумбу. В замку було зібрано велику бібліотеку з 5000 томів. Кімнати прикрашали картини знаних польських художників: Юліуша та Войцеха Коссаків,Тадеуша Айдукевича, Алоїзія Рейхана, та полотна італійських майстрів. Останніми власниками палацу були Воланські. Палац простояв пусткою до 1944 року. В 1944-1945 роках за наказом комуністів замок розібрали повністю і виклали дорогу з Гримайлова до Теребовлі. Так в «мирний» час завершилося життя Гримайлівського замку.

ЗАЛИШКИ ЗАМКУ. (2013р.)

 І от восени 2013 року, коли листя злетіло з гілок дерев та кущів, видалася нагода розшукати залишки замку в Гримайлові в хащах замкового парку. Після пошуків вдалося віднайти залишки фундаменту замку, та пивницю, яка збереглася в доброму стані. Також встановлено місце де знаходився замок. Залишки колись білого красивого замку виявилися жалюгідними.

  • Місце де розташовувався палац-замокМісце де розташовувався палац-замок
  • Пивниця замкуПивниця замку
  • Залишки фундаменту замку та пивницяЗалишки фундаменту замку та пивниця
  • Фундамент замкуФундамент замку
  • Пивниця замкуПивниця замку
  • Місце де розташовувався палац-замокМісце де розташовувався палац-замок
  • Пивниця замкуПивниця замку

Вибір читачів за тиждень

Відео