Як не потрапити на гачок: цінні поради для тернополян та жителів області

злодій

Нещодавно з батьком мого знайомого трапився досить цікавий випадок. Чоловік, вирішивши продати автівку, розмістив оголошення і став чекати покупців. Проте натрапив на шахраїв. До Ігоря (саме так його звати) зателефонував молодик, представившись підприємцем, якому терміново необхідна автівка. Вдало заговоривши зуби, шахрай дізнався номер платіжної карти, її пін-код та кодове слово. На щастя, рідні Ігоря встигли анулювати карту і з’ясувати, що ж то за такий активний покупець йому трапився.

На жаль, це не перший і далеко не останній випадок, коли шахраї всіма можливими способами обдурюють людей з метою незаконного заволодіння їхніми коштами. Заступник начальника відділу управління кримінальної поліції Сергій Горянний стверджує, що у 2015 році кількість щахрайств зросла в півтора раза. Серед найбільш поширених ─ це неправдиве повідомлення про скоєння рідними ДТП чи інших злочинів і вимагання за це грошей, а також шахрайства через мережу Інтернет. Зареєстрували правоохоронці і злочини під приводом зняття п стріту, а також соцпрацівників, які людьми, які прикидалися соцпрацівниками та втиралися в довіру до старших людей. Не нехтують шахраї і нібито збором коштів для бійців у зоні АТО та будь-якими миттєвими виграшами цінних призів.

Пропоную вам ознайомитися з найпоширенішими схемами шахрайства.

«Прощавай, автомобілю»

Зазвичай двоє-троє аферистів розігрують із «жертвою» цьому ситуацію. На вже підготовленій автівці (з подряпинами та вм’ятинами) шахраї «підрізають» автомобіль, провокуючи водія на ДТП. Незважаючи на силу удару і на те, хто справді у цьому винен, водія-бідаку змушують на місці заплатити матеріальну компенсацію.

Фінансова піраміда

Зазвичай така піраміда базується на основі певного старт-апу – проекту, який обов’язково не те що збагатить, а озолотить вкладників.

Принцип роботи такий: є спеціальні агенти, які агітують людей вкладати кошти або купувати продукцію, тим самим стаючи членами компанії. Зазвичай усе починається з розмови та вихваляння «консультантом» його нової роботи і заробітку, який значно перевищує середньостатистичний мінімум. Коли піраміда виходить на обласний чи на всеукраїнський рівень, у компанії створюють так званих підставних осіб ─ переважно це гарні дівчата і хлопці в дорогому одязі, які тільки те й роблять, що подорожують і купаються в розкоші. І все це завдяки невеликому членському внеску, який було зроблено декілька років тому.

Фішинг, або «Вам лист, сер»

Одна із найпоширеніших схем шахрайства, яка діє не лише «вживу», а й онлайн.

Вам нібито з банку надходить лист про те, що ваші заощадження атакували шахраї. Для повної перевірки даних та введення режиму додаткового захисту вас просять вказати паспортні дані, номер рахунку або кредитної карти, пароль та кодове слово.

Отримавши необхідне, шахраї можуть робити із вашими коштами все, що їм заманеться.

«Вам приз!»

Шахраї обирають жертви та надсилають їм повідомлення про виграш автівки, грошей тощо. Для солідності вказують ваші контактні дані, подарунок, його місцеперебування та акцію, в якій ви нібито брали участь. А щоб усе було правдоподібно, зазначають, що це відбувалося 3─5 років тому, адже навряд чи хто пам’ятає було таке чи ні. Окрім цього, шахраї залишають свій контактний телефон, за яким можна уточнити, де і коли варто забрати виграш. Проте є одна обов’язкова умова ─ вам необхідно сплатити певну суму (зазвичай від кількох сотень до тисяч гривень) ─ чи то ПДВ, чи то вартість відправлення. Гроші необхідно надіслати грошовим переказом, або на кредитку. Лише після цього вам віддадуть приз.

Збір гуманітарної допомоги

Сьогодні на вулицях можна побачити багато людей із ящичками, в які вони збирають кошти на допомогу бійцям АТО, хворим дітям, сиротам тощо. У них є «всі необхідні» документи, які вони готові показати у будь-який момент. Проте хто з вас замислювався над їх правдивістю?

Саме на цьому і наживаються шахраї. Написати і роздрукувати «правдивий» документ із печаткою не так уже й важко. Придумують сентиментальну історію, готують необхідні документи і все ─ волонтер готовий. Для певності вказують номер телефону фірми, лікаря, начальника тощо, адресу, банківський рахунок та інші «переконливі» дані.

Шахрайство на ринку нерухомості

Фіктивний продаж. Шахраї від імені фірми розміщують оголошення про продаж квартир, а оскільки ціни значно нижчі, тойі покупців не бракуватиме. «Власники», якими насправді є підставні особи, готові не лише того ж дня оформити документи, які мають напоготові, а й скинути дві-три сотні «зелених». Підписавши угоду купівлі-продажу, новоспечені власники тішаться покупкою лише до того моменту, поки не зустрінуться зі справжніми.

Квартира з «доважком». «Доважком» є певна людина, яка на момент продажу виписана з квартири та перебуває на військовій службі, у психіатричній лікарні чи у місцях позбавлення волі. Попри те, що квартиру і справді продали, такі люди, згідно з законодавством України, повернувшись, мають право знову прописатися в ній.

Реалізація чужої квартири. У випадку цього шахрайства потерпілою стороною є як покупці, так і власники.

Шахраї, виступаючи в ролі агенції нерухомості, вимагають від господарів квартири оригінали документів, які необхідні для укладання договору співпраці. Нічого не підозрюючи, люди погоджуються. Шахраї своєю чергою роблять «липові» паспорти, представляються власниками і продають квартиру.

Дарування замість купівлі-продажу. Досить часто клієнтам пропонують оформити договір дарування замість купівлі. Причин безліч: і швидше, і не треба платити податок тощо. По суті, несумлінний продавець може просто приховувати від чоловіка/дружини факт реалізації житлової площі, оскільки при оформленні договору купівлі-продажу нотаріус обов’язково вимагає згоду другого з подружжя на відчуження майна. Проте покупець повинен знати, що такий договір можна оскаржити вже через рік з часу його підписання. В ролі позивача буде чоловік/дружина, які й гадки не мали про реалізацію нерухомого майна.

Шахрайство в мережі

Шахрайства із біржею праці. Досить часто в Інтернеті можна знайти вигідні пропозиції роботи. Зазвичай в оголошенні потенційний роботодавець пропонує гнучкий графік, лише дво-тригодинний робочий день, високу зарплату, можливість кар’єрного росту. Однак, що саме треба буде робити, тримається у секреті. Отримавши резюме, роботодавець уже за кілька годин виходить на зв’язок, розповідає про легкий спосіб заробітку, вигідні умови та зазначає, що для початку необхідно внести певну суму, яка стане своєрідною гарантією надійності.

1000-й відвідувач. Ця афера має багато схожого зі схемою «Вам приз!» Проте тут потенційних жертв заманюють тим, що вони стали 1000-ми відвідувачами якогось інтернет-ресурсу, за що й отримають подарунок. Як і у вищезгаданій афері, для початку вони повинні сплатити невелику суму.

«Чарівний гаманець». В Інтернеті є декілька електронних гаманців, за допомогою яких можна реалізовувати платежі і навіть заробляти кошти. На цьому і виграють шахраї. Для початку реєструється псевдо-ресурс, створюється реклама, в якій новинку репрезентують як один із найвигідніших гаманців. Клієнтів приваблюють різними акціями та бонусами, а коли тих (звісно ж, разом із їхніми грішми) назбирається достатня кількість, інтернет-ресурс просто перестає працювати, а всі кошти переходять до шахраїв.

Телефонне шахрайство

Схема завжди одна і та ж, а ось тема та засоби ─ різні. Більше за всіх потерпають люди середнього та літнього віку.

З вашим сином чи донькою… Найчастіше шахраї представляються працівниками міліції чи лікарні, стверджуючи, що син чи донька потрапили «за грати» або перебувають у важкому стані. Для того, щоб їх випустили на волю чи вилікували, необхідно надіслати певну суму за вказаною адресою (або на банківську карту). Щоб афера вдалася, шахраї так забивають баки жертві, що та навіть не може додуматися зателефонувати названому родичеві, аби усе уточнити.

«Мамо, поповни рахунок». На телефон жертви надходить повідомлення такого змісту: «Мамо/тату, поповни рахунок на ** суму. Потім все поясню».

SMS-вікторина. «Дай якомога більше правильних відповідей та отримай цінний подарунок!» ─ знайоме?

Ще однією зі своєрідних вікторин є SMS: «Системне повідомлення. Акція! Перекажіть гроші на номер такий-то і отримаєте рівно вдвічі більше!»

«Поверніть, будь ласка, кошти». Спочатку на телефон жертви приходить SMS-повідомлення про поповнення рахунку на певну суму, а вже через декілька хвилин до вас телефонує дівчина з приємним голосом, стверджуючи: «Я випадково поповнила вам рахунок, чи не могли б ви переказати отримані кошти на мій номер?» Проте ваш рахунок не поповнювали, а кошти, які ви нібито повинні переказати ─ ваші власні.

Шахрайство з кредитками

Скімінг. За допомогою спеціального пристрою зловмисник зчитує всі дані з магнітної доріжки платіжної карти, які потім копіює на іншу карту. Таким чином шайраї отримують доступ до ваших рахунків.

Кардінг. Заволодіння зловмисниками усіх даних, які необхідні при оплаті без використання банківської карти та без підтвердження здійснення операції безпосередньо власником.

Шимінг. Полягає у виготовленні спеціальних електронних приладів, які розміщують в банкоматах. Завдяки ним шахраї отримують усю інформацію про банківську карту та її власника.

Для того, щоб не стати жертвою шахраїв, необхідно пильно слідкувати за усім, що робиться довкола вас та не «вестися» на легкі гроші. Перевіряйте отриману інформацію і розповідайте про можливі види шахрайства рідним та близьким. Проте, якщо ви все ж стали жертвою, негайно звертайтеся до працівників правоохоронних органів.

Вибір читачів за тиждень

Відео