Оксана Бучко

Для тернополян зіграли сучасну веснянку під бандуру та баян (фото, відео)

22225199325_144f5d1fbc_b

Дабстеп, рок, ґрандж, клубну музику, фанк, класику в сучасній обробці та багато іншого виконує гурт В&B Project (Bandura & Bayan Project) на баяні і бандурі. Розвіяти стереотип непопулярності народних інструментів учасники приїхали і у Тернопіль. Про те, як у творчий проект перетворити дружні стосунки; без нот навчитись грати, не маючи  абсолютного слуху; отримати 1 000 000 переглядів на YouTube від аматорського відео та успішно зіграти концерт на розбитих інструментах розповіли музиканти 21 квітня у книгарні «Є».

- Ми познайомились під час навчання в Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського ще у 2015 році, - розповідає баяніст гурту Сергій Шамрай. - Вирішили, що наша дружба поєднала таланти, які треба використовувати. Раніше ми лише грали на інструментах класичні твори, які задавали в академії. Захотілось зіграти щось із списку на плеєрі. Це став трек гурту Metallica. Записом ми поділились на YouTube. Відео зібрало 400 тисяч за перші 10 днів і стало найпопулярнішим  в Інтернеті за участю бандури. Через тиждень подзвонили з ТСН, запропонували зняти ролик про нашу творчість. Так усе почалось.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=MudExagtqD8[/embed]

Учасники В&B Project на творчому шляху зустрічаються з труднощами неправильного сприйняття народних інструментів, тож часто змушені пояснювати можливість такої музики бути сучасною.

- У розважальних закладах часто відмовляють у виступі, коли чують про бандуру та баян, - говорить бандуристка гурту Тетяна. – Потрібно бути готовим до хорошого представлення. А коли концерт відбувається, думку змінюють і не жалкують про дозвіл на виступ. За кордоном взагалі не знають нічого про бандуру. Там сприймають інструмент з чистого листка. В Україні потрібно осучаснювати стереотипи.

IMG_20170421_171643
IMG_20170421_171643

Успіху В&B Project передували численні спроби учасників в музичній діяльності. Вони переконані, для вмінь не обов’язково мати абсолютні вроджені здібності.

- Ми підбираємо твори на слух, хоч абсолютного слуху раніше не мали, - продовжує Сергій. – Я писав музичні диктанти на «2». Та постійно пробував себе і набував знань. Так зробив слух, не маючи його від природи. Я грав у семи колективах, допоки створили В&B Project. Кожен із них зробив свій внесок.

maxresdefault
maxresdefault

Із початку свого заснування В&B Project виступив із сольними концертами в багатьох містах України, в зоні АТО, на фестивалях, а також у Польщі, Катарі, Хорватії, Франції.

 - У Катарі довелось зіграти на розбитих інструментах, які поламались дорогою, - згадує Тетяна. – Я клеїла бандуру, Сергій обробляв баян пилочкою для нігтів. Ми дещо змінили програму. Концерт пройшов на «ура». Після цього стали більш готовими до викликів життя, щоб приймати їх без страху.

IMG_20170421_173546
IMG_20170421_173546

У Тернопіль В&B Project привезли авторську веснянку, якою закликали весну на концерті в обласній філармонії. Виступали у розширеному складі. До музичного набору додали електро-контрабас (Ростислав Гірник) та ударну установку (Костя Марко). Вокал у проекті учасники не обіцяють , щоб не заступити важливості інструментів.

3164012_original
3164012_original

У даний час музиканти збирають матеріали із власними композиціями для запису диску. Заплановані також для гурту тури у Хорватію та Польщу.

IMG_20170421_171708
IMG_20170421_171708

Фото автора та з відкритих джерел, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео