Орест Сарматський

Те, що спонукає українців закохатися самих у себе, вже у Тернополі (фоторепортаж)

m01

Етногалерея «Спадок», що в Тернополі презентувала ексклюзивний арт-бук «Скриня. Речі сили».

Місце для презентації цього, небаченого досі в Україні видання,  обрано не випадково. Адже приміщення етногалереї «Спадок» родини Демкур, де зібрано майже 5000 рідкісних старовинних артефактів народної творчості та ужиткових речей зі всієї України, органічно пасувало огляду саме такого непересічного видання.

А запросили усіх на знайомство із цим оригінальним арт-буком господині згаданого закладу – Наталя Волощук і Тетяна Фарина.

Відкриваючи імпрезу, пані Наталя сказала, що у Тернополі таке унікальне видання презентується вперше.

- Його вже назвали «книгою-проривом» у книговидавничій справі. Це – книга до серця кожного українця. Арт-бук світ побачив улітку 2016-го, а в жовтні того ж року, на Двадцять третьому форумі видавців у Львові це видання було названо кращою книгою форуму, де вона була нагороджена особливою відзнакою мера Львова. Це книга, унікальна ще й тим, що усе, що нам відомо про народну автентику, у ній  подано через людей, які добре знають цю тематику і пропонують це читачеві, використовуючи найсучасніші інноваційні технології. Тобто, йдеться про поняття української спадщини, про тему, яка має об’єднати усіх українців. Адже ми повинні вийти за межі інтересів колекціонерів та етнографів і маємо всю цю нашу спадщину поширювати, пропагувати, - наголосила Наталя Волощук.

m02
m02

m03
m03

m07
m07

А співзасновниця етногалереї «Спадок» пані Ірина Демкура, взявши у руки це розкішне видання, сказала, що арт-бук «Скриня. Речі сили» - то книга, яку не хочеться відпускати від себе.

- Розумієте, є багато видань про фольклор, етнографію, різноманітні наукові дослідження, але не всі з них підійдуть для масового читача. Це - специфічні видання, які не кожен їх може осягнути. І тому, коли я відкрила цю книгу, то зрозуміла, що вона

просто дивовижна, вона, як кажуть, «тримає», її хочеться гортати. читати, переглядати, просто тримати її в руках. Дякую за це все її творцям, - схвильовано проговорила Ірина Демкура.

m09
m09

m04
m04

m06
m06

Над книгою працювали колекціонер, автор і упорядник Ярина Вінницька, художниця, дизайнер та ілюстратор Юлія Табенська, ідеолог проекту Дмитро Осипов.

- Цією книгою хочу запросити всіх до роздумів, що таке традиція, для чого вона потрібна, - розповіла присутнім на мистецькій імпрезі Ярина Вінницька. - Для мене це щось надзвичайно приватне. Це мої предки, моя бабця, моє дитинство…Я і ті, хто творив цю книгу – не етнографи, ми просто любимо нашу українську народну культуру, ми у неї закохані. Тому і хочемо поділитися нашою зачарованістю нею. Бо для мене особисто цей світ є надзвичайно магічний, чарівний. Ми просто пірнаємо у цю скриню спадщини і будемо мандрувати цим чарівним світом. Мета нашого проекту – витягнути усе те призабуте із скрині, із горищ, іноді із музейних фондів, де їх мало хто бачить А поміж цим – це речі трендові для України. Речі, за якими Україна мала би впізнаватися, асоціюватися, а не з Чорнобилем, війною та корупцією. Кожна така річ настільки самобутня і унікальна, що має могутню красу. І в книзі ми намагалися використати синтез старого і нового, - підкреслила Ярина Вінницька.  

m11
m11

m16
m16

m05
m05

m08
m08

У свою чергу, Юлія Табенська розповіла, що вона певний час робила арт-буки. Але це були книги у кількох екземплярах.

- І ось Ярина побачила ці книги і запропонувала попрацювати над книгою, тираж якої був би не 10 штук, а тисячу й більше. Йшлося про книгу, яка б спонукала до того, щоб українці закохалися самі в себе. Тематика була для мене новою, але прониклася нею, увійшла у глибинну її суть. Це книга – не сухий підручник, де все розставлено на полицях, а подано так, щоб це було цікаво усім. Це ненав’язлива, як на мене, цікава подорож в українську культуру. Зрештою, це ще і виклик українській поліграфії, бо не кожна друкарня могли зробити все це, що тут ви бачите, - підкреслила Юлія Табенська.

m13
m13

m14
m14

До речі, згодом, після презентації книги «Скриня. Речі сили» художниця Юлія Табенська провела авторський майстер-клас з розмальовування еко-торб. Кожен із учасників імпрези, а їх був повен зал, мав можливість власноруч створити брендову сумку за мотивами арт-буку.

m12
m12

m15
m15

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео