27 квітня в історії Тернопільщини

27

Цього дня народилися:

український господарник, депутат Тернопільської обласної ради (від 2009) Антон Білик (1935, с. Гиньківці, нині Заліщицького району).

Результат пошуку зображень за запитом "антон білик"

церковний діяч, теолог, автор книги «Від церковного престолу до Берези за дроти», збірників проповідей, церковно-історичних та теологічних праць протоієрей Семен Гаюк (1909, м. Кременець – рік та місце смерті невідомий);

вчений в галузі педагогіки, доктор педагогічних наук, професор, директор інституту педагогіки і психології ТНПУ імені В. Гнатюка, автор близько 80 наукових праць Володимир Чайка (1960, с. Немиринці Волочиського району Хмельницької області);

тернопільський журналіст, публіцист, літератор, автор поетичної збірки «День лише вдосвіта досконалий» (2003), книги публіцистики «Сюжети про людські стосунки» (2008), «Все повертається..» (2009), а також нарисів, статей та інших публікацій у ЗМІ та колективних збірниках Михайло Іващук (1950, с. Забір’я Жовківського району Львівської області);

Михайло Іващук, лютий 2017

журналіст, фотограф, асистент кафедри журналістики ТНПУ імені В. Гнатюка Ірина Кирич (1983, м. Тернопіль).

майбутній архієпископ Івано-Франківський і Коломийський РПЦ Йосиф (Йосип Михайлович Савраш). З 1938 по 1940 рік - настоятель Троїцької церкви в с.Золотий Потік Тернопільської області (1909, с. Чернієв нині Івано - Франківська область – 5 червня 1984, там само).

Результат пошуку зображень за запитом "(Йосип Михайлович Савраш"

український політик, народний депутат України, голова Тернопільської обласної державної адміністрації у 2005–2007 рр. Іван Стойко (1961, с. Жизномир, Бучацький район).

Іван Михайлович Стойко

австралійська маляр-постімпресіоніст (акварелі, пастелі) і педагог Мстислава-Іванна Чорній (1933, м. Копичинці). Після окупації Західної України сталінськими військами на засланні в Сибіру, а в 1950 тікає до Австралії.

Цей день в історії Тернопілля:

27 квітня 1871 року – через будівельні недоробки на 14 днів зупинено рух потягів на залізничному відтинку від Золочева до Тернополя. Навесні і на початку літа недоліки усунули і 1 серпня 1871 - відкрили пасажирське сполучення. Так жителі Тернополя вперше дістали можливість користуватися залізницею - швидким та зручним видом транспорту.

27 квітня 1941 року – у м.Бучач склав довічні обіти монах-василіанин, мійбутній український католицький священик, протоархімандрит Василіянського Чину, історик церкви, бібліограф о.Ісидор Патрило. Помер 27 жовтня 2008 р. Похований на монашому цвинтарі у Крехові.

27 квітня 1945 року – повстанці знищили станицю «стрибків» (істрєбітєльного батальйону) у с.Мала Лука Гусятинського району.

27 квітня 1948 року - у с. Шили Збаразького району під час бою з більшовиками загинули районний референт СБ ОУН Петро Швалінський («Максим») та ройовий УПА Яків Долинський («Борис»).

27 квітня 1947 року - в с. Діброви Бережанського району створили колгосп.

Сьогодні - День Незалежності Республіки Того.

Свою незалежність від Франції Того отримала у 1960 році. 9 квітня 1961 була прийнята Конституція Тоголезької Республіки, відповідно до якої вищим законодавчим органом стали Національні збори.

День Незалежності Республіки Того

Більше половини населення цієї держави, на жаль досі не вміє ні читати, ні писати і не дивлячись на те, що в надрах Сьєрра-Леоне приховано чимало природних багатств, країна залишається однією з найбідніших в світі. Приблизно половина працездатного населення займається натуральним сільським господарством. Культивуються - рис, кава, какао, горіхи і пальмова олія, арахіс, розведення худоби. Люди займаються рибальством. Промисловість - видобуток алмазів, виробництво пива, сигарет, взуття. В алмазних копальнях Сьєрра-Леоне дорогоцінні камені обстежуються в пиві. Як стверджують англійські геологи, візуальні якості алмазів стають очевидними в цьому середовищі.

Перші португальські мореплавці відкрили півострів, розташований на заході Африки, ще в XV столітті. Вони назвали його «Сьєрра-Леоне», що в перекладі з іспанської означає «Левові гори». Ця назва згодом поширилася на всю територію країни. У минулому територія країни ділилася на: колонію, в основному це були прибережні райони і протекторат Великобританії, внутрішні області держави. 27 квітня 1961 Сьєрра-Леоне здобула свою незалежність. Столиця - Фрітаун.

День Незалежності Сьєрра-Леоне

Південно-Африканська Республіка, яка розташована на півдні Африканського континенту - країна відмінних доріг, чистої проточної води і одна з найбагатших країн у світі. В її надрах зберігаються найбільші запаси платини, алмазів та золота, а запаси марганцю становлять 80% світових. Хоч країна і займає всього 1% земної поверхні, проте ця світова перлина нагадує справжній Ноїв Ковчег. Тут представлені 10% всіх рослин планети, мешкає 8% всіх птахів і близько 6% відомих ссавців. Країна має 11 офіційних мов і безліч діалектів, 3 столиці: Преторія, Кейптаун і Блумфонтейн. ПАР є другим світовим експортером фруктів у великій кількості. Родина Нельсона Мандели.

У 1961 році Південно-Африканський Союз став незалежною Південно-Африканською Республікою, яка вийшла з Британської Співдружності націй. Вихід був обумовлений неприйняттям політики апартеїду в ПАР іншими членами Співдружності. 27 квітня 1994 року в ПАР демократія була відновлена і вже в червні 1994 року членство ПАР в Співдружності також було відновлено. З того часу у Південно-Африканській Республіці відзначається національне свято - День Свободи.

Ще держава відома тим, що саме тут відбулася перша пересадка серця людини. Її проводив Кріс Барнард. Інший лікар з ПАР зміг винайти унікальну технологію пересадки сітківки ока, завдяки якій Маргарет Тетчер змогла зберегти зір.

Найглибший отвір на нашій планеті також знаходиться на території ПАР.

День Свободи Південно-Африканської Республіки

Іменини сьогодні святкують Мартин, Остап, Антон, Іван.

Вибір читачів за тиждень

Відео