Віра Олександрович

Понад 180 шкіл на Тернопіллі мають шанс «померти» (відео)

Хома2

На Тернопіллі нині - аж 182 малокомплектних школи. Це - понад 22% від загальної кількості таких навчальних закладів. Усі вони мають шанс… «померти» або принаймні, знизити рівень своєї акредитації.

- Але закривати усі ці закладі відразу, одномоментно, ніхто не буде, - заспокоює начальник обласного управління освіти і науки Ольга Хома. – Процес буде поетапним. Ми будемо вирішувати проблему поступово, спільно із громадами.

[embed]https://youtu.be/HxXEUdGaM5k[/embed]

Чиновниця, яка 26 квітня звітувала на колегії ОДА про діяльність свого відомства, наголосила: одним із головних завдань реформування загальної середньої освіти в Україні є створення оптимальної мережі таких навчальних закладів. Вона повинна чітко враховувати освітні запити громади і одночасно забезпечувати ефективне використання наявних фінансових, матеріально-технічних і кадрових ресурсів. А саме із цим наразі – найбільша проблема, стверджує Ольга Хома.

- Так, 55 малокомплектних шкіл I ступеня мають нині наповненість менше 10 учнів, 72 навчальних заклади I-II ступеня – до 40 школярів. Окрім того, 55 шкіл I-III ступеня функціонують із наповненістю 100 і менше учнів, - перелічує вона.

[embed]https://youtu.be/PWrvGvEeGnE[/embed]

Виявляється, у селі Котузів – 13 школярів, у Маловодах – 15 і Гниловодах – лише 21 учень. Мало того, що якісну освіту там діти не отримують, ці заклади фінансують із доходів місцевого бюджету. Усе тому, що держава нині забезпечує освітню субвенцію на одного учня у розмірі близько 9 тисяч гривень. Натомість у малокомплектних школах школяр «коштує» від 30 до 40 тисяч. Отже, решту необхідної суми доводиться «витягувати» із місцевої казни. Хоча ці гроші можна було б використати раціональніше, наголосила Ольга Хома. Тому органи виконавчої влади і місцевого самоврядування краю, за її словами, продовжують напрацьовувати механізми вирішення освітніх проблем.

До слова, у 2017 році планують оптимізувати принаймні 5 і реорганізувати (понизити у ступені) - 10 малокомплектних шкіл.

На колегії ОДА також йшлося про таке – читайте ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео