Тернопільські медики розповіли, чому варто робити вакцинацію

Вакцинация-мифы-и-реальность-300x225

Завідувач відділу епіднагляду  (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Марія Павельєва розповіла, чому тернополянам варто робити щеплення, повідомляє Файне місто.

Вакцинація визнана одним із найбільших досягнень сучасної медицини. Вакцини захищають від хвороб, які раніше вбивали або залишали інвалідами мільйони дітей і дорослих. Завдяки вчасно зробленим щепленням багато небезпечних хвороб можна відвернути. Вакцинація – найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введення імунобіологічного препарату, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує захист проти хвороби.

Чому важливо робити щеплення? Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація захищає від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням – у випадку інфікування. Загартовування, добре харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб. Ніщо не зможе захистити від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію. Альтернатив вакцинації немає.

Чи важливо, у якій країні було вироблено вакцину ? Важливо, щоб дитина була захищена від хвороби, від якої вона може постраждати чи навіть померти. Усі вакцини, що використовуються в Україні, давно і широко застосовуються у світі. Профіль їхньої безпеки й ефективності підтверджений масштабним досвідом застосування в інших країнах.

Що таке ефективність вакцини ? Ефективність вакцини — це її здатність захистити людину від захворювання, проти якого вона вводиться. Той, хто отримав щеплення, у 95 випадках зі 100 не захворіє навіть при прямому контакті з інфекціями, вакцинацію проти яких він зробив.

Що таке безпечність вакцини ? Безпечність вакцини визначається тим, наскільки часто вона може викликати тяжкі реакції. Реакція на вакцину — це зміна стану здоров’я, пов’язана з властивостями самої вакцини, тобто з її компонентами (консервантом, стабілізатором, ад’ювантом, збудником хвороби — живим чи вбитим). Не всі зміни у стані дитини після вакцинації є реакціями на вакцину. Частіше порушення здоров’я пов’язані із захворюваннями, що збіглись у часі в період після вакцинації. При будь-якому погіршенні стану дитини після вакцинації її має оглянути лікар.Наприклад, дитина у день вакцинації підхопила грип або іншу вірусну інфекцію у черзі в дитячій поліклініці. Протягом наступних кількох днів у неї з’являться симптоми ГРВІ, але таке погіршення здоров’я настане незалежно від зробленого напередодні щеплення.

Від яких інфекцій дитина отримує захист за календарем щеплень? Згідно з календарем профілактичних щеплень дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту. Необхідні щеплення проти цих захворювань проводяться в лікувальних закладах за місцем проживання. Окрім вище перерахованих існують рекомендовані щеплення, які не ввійшли до календаря, але є не менш важливими. Всі ми знаєм наскільки небезпечні менінгококові менінгіти; запалення легень, викликане пневмококом та вірусом грипу, а також ротовірусна інфекція, особливо для маленьких дітей. І саме за допомогою вакцинації можна вберегтись від цих жахливих хвороб.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео