Орест Сарматський

Агро-новини 30 квітня

квіт30

На Рівненщині вимерли бджоли, а люди скаржаться на погане самопочуття

У с. Пустомити, що на Рівненщині за один день загинули бджолині сім’ї. Невдовзі діти почали скаржитися на нудоту, головний біль та перчіння в горлі, повідомляє ТСН.

Пасічник Ігор Мосійчук каже, що за день втратив третину бджіл. Раніше він викачував близько 50 кг меду з такого вулика.

3001
3001

Померли комахи і на інших пасіках. Загинули здебільшого робочі бджоли — ті, що збирають пилок.

«Голова почала паморочитися, нежить почався, горло боліло і в очах темніти почало. Я лежала і кашляла дуже сильно», — розповідає школярка Юлія Жолобчук. Лікарі поставили діагноз алергія.

Селяни звинувачують місцеву агрофірму. Вони говорять, що все почалося після того, як фермери обробили навколишні поля невідомими препаратами.

Люди говорять, що таке трапляється вже не вперше і щоразу після обробки полів всі починають хворіти.

«Два роки тому пропала корова в господарстві. Кілька корів захворіли, дохнуть бджоли, жовтіє листя, жовтіють садки, хворіють діти, хворіють старші люди», — заявила Малятинський сільський голова Світлана Герасимчук.

В агрофірмі ситуацію коментувати відмовились, чекають на висновки спеціальної комісії.

Українець виростив 100 кг бананів із одного дерева

Калушанин Роман Гладкий у власній теплиці зміг отримати близько 100 кг бананів із одного бананового дерева, а вирощені ним лимони сягають розмірів літрової банки, пише газета «ВІКНА».

«Плоди банану київського дають до 100 кг, супер-карлика — до 60 кг. Самі банани розміром від шести до дев’яти сантиметрів. Достигати повинні на дереві, зривати зелені не можна, бо їсти такі практично неможливо», — розповідає господар.

Банани, вирощені у його теплиці, запевняє Роман Гладкий, відрізняються від тих, які завезені з-за кордону і продаються у крамницях та на ринках, мають присмак меду.

Господар понад три роки вирощує екзотичні фрукти — лимони, ананаси, банани, гранати, інжир і ківі.

Багато у Романа Гладкого і лимонів. Усі великого, «не магазинного» формату. Найбільший лимон, який вдалося виростити калушанину, був розміром із літрову банку.

«Мої лимони надзвичайно соковиті і вітамінні, проте довго не зберігаються, бо не підживлю жодною хімією. Взагалі всі свої саджанці я практично нічим не підживлюю. Тому збираю органічну продукцію», — розповідає Роман Гладкий.

3002
3002

У невеликих ящиках у Романа Гладкого — прищепи, які, після того, як вони приживуться, чоловік продає. У теплиці — два види лимонів: одні виростають великими, із товстою шкірою, яскраво-жовтими; інші — невеликі, жовто-помаранчеві.

Крім лимонів, у теплиці росте інжир або смоква, який починає плодоносити на третій рік, кінкан мойва, ананас.

Вирощені власноруч плоди чоловік не продає, а пригощає друзів та сусідів. На продаж множить прищепи. Продає переважно на ринках Чернівців та Івано-Франківська. Проте покупцями стають і сусіди, яким інколи доводиться відводити по кілька годин для консультацій.

 «Лозівськими машинами» зацікавилися прибалтійські фермери

На виставках в Литві та Латвії, прибалтійські фермери активно цікавились та купували широкозахватну техніку «Лозівських машин». В Литві техніку компанії представляли відразу два дилери. Про це повідомляє прес-служба УПЕК.

На виставках сільгосптехніки в Литві та «Pavasaris-2017» в Латвії «Лозівські машини» продемонстрували дискатори «Дукат», зубопружинну борону «Ліра», системний носій «Талер» та глибокорозпушувач «Франк». Виставка в Литві цього року зафіксувала зростання загальної експозиції на 30%. З всього спектру техніки найбільший інтерес викликали потужні зубопружинні борони «Ліра» в максимальній комплектації. За підсумками виставки була продана одна борона «Ліра-15» та три замовники заявили про наміри на покупку.

«На ринку Прибалтики відслідковується тенденція до заміщення дешевої техніки більш якісною, вищого класу продуктивності. Як виявилось, місцеві фермери використовують в основному техніку польського виробництва. Але у польських виробників практично відсутня техніка з шириною захвату 6 метрів та більше. Тому наші широкозахватні моделі від 15 до 21 метра викликали такий інтерес», — пояснює Марина Камєнєва, начальник відділу продаж «Лозівських машин».

3003
3003

Вибір читачів за тиждень

Відео