Хлібороби Тернопілля виступили проти «дикого» продажу українських чорноземів

MVI_1944.MOV.00_00_04_10.Still001

Земельний форум хліборобів Тернопілля пройшов у файному місті у п’ятницю, 28 квітня.

Учасниками заходу стали керівники фермерських господарств та сільськогосподарських підприємств області, представники органів місцевого самоврядування, наукові працівники та представники громадських організацій, представники аграріїв з Хмельницької, Чернівецької, Волинської та Рівненської областей. Гостем форуму був і голова Аграрної партії України Віталій Скоцик. Під час заходу обговорили питання продажу землі і дійшли висновку, що не можна допустити впровадження поспішного розпродажу земель сільськогосподарського призначення в Україні, адже до відкриття такого ринку наша країна не готова ні в організаційному, ні в правовому, ні в економічному плані.

Голова Аграрної партії України Віталій Скоцик:

Сьогодні ключове питання було об’єднати аграріїв області і не тільки аграріїв, а й взагалі жителів. Тому, що Україна постала напевне перед основною загрозою незалежності нашої держави – це можливість крадіжки української землі. Часто запитують, хто може вкрасти? Сьогодні українську землю хочуть вкрасти як світові капітали, так і невеличка групка українських мегаолігархів.

Учасники форуму переконані, що на даний час існує низка проблем, які роблять відкриття ринку землі в теперішніх умовах, вкрай небезпечним. Найперше - це проведення антитерористичної операції на Сході України.

Голова Хмельницької обласної партійної організації Аграрної партії України Сергій Іващук:

В нас йде війна, я нагадаю, і перше у всіх питаннях треба ставити повернення окупованих територій під повний контроль України, і вже тоді можна буде говорити про інші речі.

Фахівці кажуть, що як тільки ринок земель сільськогосподарського призначення запрацює, то це завдасть невиправної шкоди українській економіці та добробуту кожного українця та може призвести до дестабілізації ситуації в державі в цілому.

Депутат Тернопільської обласної ради Лариса Римар:

Ключовою ціллю будь-якої реформи є збереження того доброго, і вирішення проблем, які є  в процесі реформування. Тож, ключовою метою нашої земельної реформи, було саме збереження українського села.

Як зазначив Віталій Скоцик, усі обіцянки Прем’єр-міністра України про те, що ринок землі в Україні не буде створюватися поспіхом, без широкого обговорення його моделі, – виявилися фікцією. Урядовий законопроект про обіг земель сільгосппризначення готується в закритому режимі й обговорюється лише «кулуарно». Що він «приховує» – достеменно невідомо. Крім того, коаліційна угода від 27 листопада 2014 року містила 12 кроків щодо земельної реформи, із яких дотепер реалізовано лише три.

Доктор економічних наук, завідувач відділу земельних відносин Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська:

Зрозуміло, що основною метою завершення земельної реформи не може бути «купи-продай». Метою завершення земельної реформи має бути збереження українського села. Метою завершення земельної реформи має бути розвиток сільських територій, створення сприятливих умов для розвитку малого та середнього підприємництва на селі, створення належних умов, які гарантуватимуть і захищатимуть права, як власника земель так і землекористувача.

Так, однією із проблем є й те, що в Україні ще досі не проведена інвентаризація земель. Надто повільно наповнюється земельний кадастр. Так, у 61 адміністративному районі України площа зареєстрованих Держгеокадастром земельних ділянок удвічі перевищує реальну площу цих районів.

Голова Тернопільської обласної організації Аграрної партії України Іван  Чайківський:

Ми сьогодні відстоюємо всі позиції. Так, перше ми маємо сьогодні підняти економіку України, вивести її на певний рівень і лише тобі можемо говорити за цивілізовані правила гри нар ринку землі.

Іван Чайківський від імені хліборобів Тернопілля запропонував прийняти звернення до перших керівників держави, аби запобігти поспішному створенню ринку землі в Україні, адже якщо українська земля піде з молотка і стане предметом спекуляцій, то наша держава впаде. За це звернення проголосувало понад 300 учасників Земельного форму хліборобів Тернопілля. До слова, на Тернопільщині продовжується збір підписів проти впровадження «дикого ринку» землі в Україні.

[embed]https://youtu.be/zZx6JkRM69s[/embed] Фото автора Відео: Богдан КОЛЕСОВ

Вибір читачів за тиждень

Відео