Віра Олександрович

На Тернопіллі – церковний скандал: на два монастирі чекає реорганізація (відео)

Не відвідувати два монастирі Української греко-католицької церкви (УГКЦ), що діють на Тернопільщині, закликають вірян владики. Усіх, хто планував туди поїхати, просять зачекати на реорганізацію цих черфнечих осередків.

Йдеться, зокрема, про монастир Святого Теодора Студита, що у селі Колодіївка Підволочиського району, і Введення у храм Пресвятої Богородиці, що в селищі Великі Бірки Тернопільського району. Заяву синоду єпископів, яку підписав Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, зачитав сьогодні, 3 травня, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк.

999999888
999999888

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1Y2TnZxOXBY&feature=youtu.be[/embed]

Власне, історія цього розслідування розпочалася ще у 2004 році. І завершилася лише тепер, після ґрунтовної канонічної візитації, яку провели у монастирях три єпископи: Екзарх Одеський, голова Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ Михайло Бубній, єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії Йосафат Мощич і єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Теодор Мартинюк.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=7soJ9mHHYbo&feature=youtu.be[/embed]

Із повним текстом заяви можна ознайомитися ТУТ.

  • Ці монастирі у такий спосіб не можуть далі існувати, - додає отець Михайло Бубній. – Там є гріх, є гнів, є ненависть…

Виявляється, за час перевірки святі отці помітили у монастирях не лише порушення священничої дисципліни, а й речі, що нашкодили кільком вірянам. А тому й вирішили застерегти інших.

[embed]https://youtu.be/1hAZlOseHG8[/embed]

За його словами, отець Антоній Григорій Планчак у всіх справах керувався лише настановами або начебто «об’явленнями» і «посланнями», які озвучувала сестра Марія Баран. Хоча під час кількарічного вивчення цих слів черниці фахівцями із усієї України і з-за кордону виявилося, що вони були неправдивими. Мотиви жінки буде з’ясовувати церковна влада. До того ж, і отець Антоній не мав дозволів на проведення спеціальних молінь для проведення акту екзорцизму.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=gsFkKsnGhrc&feature=youtu.be[/embed]

Оскільки у монастирях не дотримувалися чернечого уставу, ці установи чекає реорганізація і духовна віднова. А такий процес – тривалий. Тож вірян наразі просять уникати поїздок у Колодіївку і Великі Бірки. Випадки, коли людям у монастирях зашкодили і морально, і фізично, уже зафіксовані.

987999654
987999654

Фото і відео автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео