Тернополянка Таня Дещаківська виготовляє букети з фруктів та овочів

Bukety4

Спробувавши раз, Таня зрозуміла, що їй ця справа дуже подобається й вона не хоче її залишати, повідомляє Нова Тернопільська газета.

Парфуми чи косметику?.. Квіти чи солодощі?.. Книжку чи записник?.. Біжутерію чи шовковий шалик?.. Як висловити почуття вдячності найдорожчій людині, яка дала нам найцінніше — життя? Що подарувати мамі у День Матері?

22-річна тернополянка Таня Дещаківська переконана, що найкращий подарунок для кожного — позитивні емоції. Подив, радість, захоплення чи все разом — що відчуєте ви, якби вам подарували  букет, з якого… можна приготувати борщ чи овочеве рагу, або ж просто з’їсти на десерт? Ця красива креативна дівчина вміє робити такі подарунки власними руками.

Від інтернету — до спеціальних курсів

Свій перший фруктово-овочевий букет Таня згадує з усмішкою.

— Чесно кажучи, він був не такий, яким би мав бути, — зізнається дівчина. — Можна сказати, що мій перший букет був пробний. Я його виготовляла з перцю чилі, апельсинів та лайма. Дивилася, як це робити в інтернеті, і повторяла. А ось мій перший букет, який я зробила професійніше, був значно більший, вміщував багато різних овочів-фруктів, і гарніший. Це вже був справді букет.

Спробувавши раз, Таня зрозуміла, що їй ця справа дуже подобається й вона не хоче її залишати. Спочатку вдосконалювала вміння завдяки майстер-класам в інтернеті, а згодом вирішила поїхати на спеціальні курси до Києва. Адже, як переконалася сама, дивитися в інтернеті — то одне, і зовсім по-іншому це сприймається, коли майстер наживо все показує та розказує.

Найскладніше — запакувати у папір

За короткий час дівчина так удосконалила своє вміння, що нині робить букети з фруктів та овочів не тільки для рідних та близьких, а й на замовлення!

— Мені це дуже подобається! Чесно кажучи, я відпочиваю, коли їх роблю, — усміхається Таня. — Найскладніше у цій справі — запакувати букети у папір, бо вони досить важкенькі: щонайменше — два кілограми. А найважчий букет, який мені доводилося виготовляти, мав 4,5 кілограма! Там було багато квітів, цитрусових, а також інших фруктів — виноград, авокадо, манго, гранати.

На виготовлення одного букета дівчина витрачає від однієї години до двох з половиною. Усі складники купує сама, навіть якщо робить на замовлення.

— Повністю купую все сама через те, що я дивлюся на фрукти по-іншому, — пояснює. — Мені потрібно, щоб вони були не лише смачні та свіжі, а й мали гарний вигляд, а кольори гармонійно поєднувалися. Купую і компоную букет, як кажуть, «нині на нині», за кілька годин до того, як його мають дарувати, адже фрукти, особливо порізані, при кімнатній температурі швидко псуються. Водночас такий букет ніколи не зів’яне, як квіти, на наступний день і не опиниться у смітнику, ним можна помилуватися, а потім з’їсти і ще й когось пригостити.

Пекінку з трояндами замовляли?

На запитання, який би вона сама хотіла отримати у подарунок їстівний букет, Таня відповідає, не задумуючись:

— Я просто обожнюю яблука! Один з моїх перших букетів був цілковито з яблук і я його назвала «Шарлотка»: його береш у руки і просто відчуваєш, як хочеш з нього спекти шарлотку! Від такого букета я би не відмовилася! — усміхається дівчина.

У Тані уже зібралася чималенька фотогалерея букетів, які вона виготовляла.  Щоб впорядкувати їх, дівчина створила у Facebook сторінку, яку назвала «Студія фруктів і квітів «Frutiana», знайти її можна за посиланням www.facebook.com/.

У мене є багато варіантів букетів, які можу запропонувати людям, але, чесно кажучи, мені значно цікавіше робити щоразу щось інше, — зізнається Таня. — Тому я завжди неймовірно рада, коли люди не замовляють конкретний букет, а лише зауважують, що хочуть, аби у ньому були ті чи інші фрукти, або ж він був виконаний у певному кольорі чи під якусь квітку. Тоді вже починаю фантазувати!

З чого дівчині вже доводилося виготовляти їстівні букети?

— Я робила букет з пекінської капусти та з трояндами, — пригадує Таня. — З кабачків, баклажанів та огірків. Насправді в букет можна вмістити все, що хочете, — будь-який фрукт, овоч чи зелень: і м’яту, і шпинат, і черемшу. Крім того — і їстівне, і неїстівне. Наприклад, робила якось букет з кіндерів, з мармеладу. А одній дівчинці на день народження замовили букет «Корисний сніданок» — з вівсянки і з сухофруктами. Було й таке, що треба було у букеті з фруктів розмістити маленьку коробочку з перснем — це так хлопець хотів догодити своїй коханій.

З мамою Любомирою.

Для мами — багато квітів, зелені та екзотики

На День Матері для своєї мами Любомири Таня, звичайно, приготує фруктовий букет.

— Моя мама — теж творча особистість, колись вона також складала композиції, щоправда, з сухих квітів, працювала з декором, і мені, вважаю, це від неї передалося. На День Матері мені хотілося б використовувати у букеті більше квітів та зелені, — ділиться своїми творчими ідеями Таня Дещаківська, — більше такої екзотики як ананас, манго, авокадо, щось незвичайне, чого ми щодня собі не купуємо і чим би хотіли приємно здивувати та потішити найріднішу людину.

Вибір читачів за тиждень

Відео