Орест Сарматський

Агро-новини 6 травня

тр06

Чорниця на тернопільських ринках може зрівнятися в ціні з малиною?

Ціна на чорницю на українському ринку буде знижуватись — думка.

Експерт у галузі ягідництва Олег Босий прогнозує, що ціна на чорницю на внутрішньому ринку України почне з кожним роком знижуватись. Таку думку він висловив на першій міжнародній конференції «Ягідництво та кооперація», яка відбулась у Львові.

Олег Босий зауважив, що така цінова тенденція триватиме близько 4-5 років.

«Ціна на чорницю може зрівнятися з ціною на малину. Хоча, вартість останньої, я сподіваюсь зростатиме», — зазначає Босий.

Експортувати чорницю маленькі підприємства не зможуть, оскільки сертифікація продукції для них не по кишені. Тому Олег Босий рекомендує створювати торгові об’єднання, які б могли разом сертифікувати свій товар, та виходити з ним на закордонні ринки. Великі перспективи щодо експорту має рання ягода, яку збирають у червні. Вона стабільно має високу якість як на внутрішньому, так і на європейському ринку.

0603
0603

«Якщо це сезонна ягода у липні місяці, то це 4 євро експортна ціна, а якщо це рання ягода, то це 6 євро експортна ціна. На півдні можна успішно вирощувати чорницю, хоча, звичайно, це буде трішки дорожче, тому що треба субстрат завозити чи з півночі Україні, чи з Білорусії, але це має сенс. Тому що в умовах жаркого півдня, вона себе почуває набагато краще, ніж, наприклад, ремонтантна малина», — розповідає експерт.

За словами Олега Босого зростають в Україні площі насаджень чорниці у закритому грунті. Відкритою залишається проблема переробки цієї ягоди, адже для вітчизняних підприємств вона поки що не надто приваблива.

«Агропродсервіс» висіяв на демо-полях 145 гібридів кукурудзи

Компанія «Агропродсервіс», готуючись до чергового третього «Західноукраїнського чемпіонату на кращий гібрид кукурудзи», приступила до посіву культури на демоділянках.

Згідно з повідомленням агрохолдингу, загалом 15 компаній надали своє насіння для посіву 145 гібридів кукурудзи.

«Ми ставимо собі за ціль висівати найкраще насіння, найсучасніші гібриди, які дають максимальний результат. Щоб слідкувати за їх показниками та виявляти, який із них себе проявляє краще, ми щороку сіємо демо-ділянки... Ми вже третій рік поспіль засіваємо культури кукурудзи та показуємо результат усім, хто в цьому зацікавлений», — говорить директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран.

0601
0601

Для довідки: потужності корпорації «Агропродсервіс» розташовані в трьох областях — Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській. Основні напрямки діяльності: рослинництво, насінництво, виробництво комбікормів, свинарство, птахівництво і молочне скотарство. Земельний банк — 40 тис. га.

АСУ: Ціни на пшеницю падають в очікуванні майбутнього врожаю

На ринку пшениці за минулий тиждень переважала знижувальна тенденція. На умовах поставки EXW-елеватор на 50 грн/т просіла верхня ціна продовольчої пшениці, на СРТ-порт 50 грн/т втратила продовольча і фуражна пшениця, на умовах FOB — -1$/т на пшеницю 2 класу та 3 класу.

Про говориться в огляді, опублікованому Аграрним союзом України.

Як зазначають експерти, попит на пшеницю поступово знижується, більшість компаній знаходиться в очікуванні майбутнього врожаю, тиску на ціни додає і укріплення гривні до американського долару.

0602
0602

На Чиказькій товарній біржі (СВОТ) травневий ф’ючерс зріс на 12,1$/т, що головним чином стало наслідком ускладнень погодних умов для американської пшениці.

Вибір читачів за тиждень

Відео