Віра Олександрович

Невже у Тернополі депутати зберуться на незаконну сесію? (фото)

Сесія4

Після погоджувальної ради із головами фракцій Тернопільської міської ради чергову сесію міської ради призначили на сьогодні, 12 травня. Засідання має розпочатися о 10 годині.

Нагадаю, попередня спроба зібрати депутатів була невдалою. Більше того, 24 квітня усе завершилося блокуванням будівлі мерії активістами однієї із політичних сил і навіть серйозним травмуванням політиків із фракції «Блок Петра Порошенка» (див. фото і читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ прим.). Цей факт обурив секретаря міської ради Віктора Шумаду, хоча він і не був очевидцем подій, бо перебував у відрядженні за кордоном.

Сесія1
Сесія1

«Тернополяни – розумні, вони зроблять правильні висновки»

- Ми засудили ці події, бо вважаємо, що вони є незаконними і такими, що дискредитують і власне міську раду, і депутатський корпус, - розповів пан Шумада «Терену». – Уже те, що не допустили до роботи – наголошую – діючих депутатів, є порушенням. До того ж, активісти застосовували перцеві балончики, кидали яйцями і мали банки із зеленкою. Такі дії точно не сприятимуть нашій євроінтеграції.

Сесія2
Сесія2

Віктор Шумада підтвердив чутки, які останніми днями розповсюджують представники різних політичних сил. Нагадаю, частина депутатів заявила, що сесія може не відбутися через нові провокації.

- Сесію нам необхідно провести, бо дуже багато питань назбиралося. Лише земельних – близько 200, - говорить секретар міської ради. – Окрім того, треба внести зміни у цілий ряд міських програм. Проте застереження є. Адже ми вже отримали інформацію, що знову будуть з Франківщини, Львівщини, Хмельниччини «привозні» активісти. Очевидно у місті вже недостатньо людей, готових відстоювати певні позиції. Зрештою, я переконаний: тернополяни – розумні, вони однозначно зроблять правильні висновки із цієї ситуації.

Сесію 12 травня можна буде вважати юридично нелегітимною

Розпорядження про перенесення сесії міської ради міський голова Сергій Надал підписав напередодні. Втім, юристи, які знаються на законодавстві, що регламентує діяльність органів місцевого самоврядування, відразу такий крок розкритикували. На їхню думку, вносити зміни у «старе» розпорядження мер не може – треба готувати нове і знову чекати законних 10 днів до засідання. Тому сесію 12 травня цілком можна буде вважати юридично нелегітимною.

Сесія3
Сесія3

Утім, до цього засідання політики все ж готувалися. Більше того, закликали тернополян також прийти і підтримати своїх депутатів. Наприклад, один із трійці екс-свободівців, через яких і виникла патова ситуація, із якої опоненти не можуть знайти вихід, - Іван Сороколіт на своїй сторінці у «Фейсбук» написав (цитуємо): «…Нову «акцію» називають «Місцеві ради – проти зради». За логікою назви зрозуміло, що варто знову очікувати гостей з інших міст, які пояснюватимуть тернополянам «зраду статуту партії і націоналізму», а також, що для депутатів Навроцького, Сороколіта і Турського партійна дисципліна за сумнівними вказівками має бути вищою за позицію і вимоги їхніх виборців-тернополян...». Проте тепер додалися інші факти, що можуть суттєво ускладнити ситуацію – до конфлікту керівництво міської ради прагне «підтягнути» учасників АТО. Зокрема, на сайті міської ради вчора з’явилася така інформація (цитуємо): «Одним із головних питань, що виносяться на чергову сесію Тернопільської міської ради, буде закріплення 84 гектарів землі у напрямку Львівської траси для розподілу її між учасниками АТО. Зі слів очільника Тернополя, наразі у черзі на отримання земельних ділянок перебувають понад 1400 учасників АТО, тому це питання є нагальним…».

Власне, йдеться саме про ті ж 84 га, що колись належали Тернопільському національному економічному університету. А цю територію у напрямку Львівської траси уже давно роздають воякам під садівництво. Права власності від Держкомзему вручає особисто голова облдержадміністрації Степан Барна. Натомість у мерії тепер обіцяють усім бійцям першочергове право на отримання землі… під індивідуальне житлове будівництво.

Отже, не дай Боже, але тернополян можуть сьогодні втягнути не просто у незаконні, а й трагічні події за силовим сценарієм. «Терен» обіцяє стежити за перебігом подій та інформувати своїх читачів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео