13 травня в історії Тернопільщини

13

Цього дня народилися:

співак, заслужений артист України Ігор Бердей (1956, с. Соснів Теребовлянського району).

hqdefault
hqdefault

підприємець, громадський діяч, колишній депутат обласної ради Петро Була (1963, с. Золота Слобода Козівського району);

вчений  в галузі медицини, колишній викладач ТДМУ Ждан Ваврик (1928, м. Львів);

0014
0014

вчений в галузі історії та політології, доктор історичних наук, автор та співавтор понад 230 наукових праць з історії та політології Микола Гетьманчук (1948, с. Горинка Кременецького району);

g1102337219-01
g1102337219-01

вчитель, син Й. Грицая, арештований за участь в ОУН, організатор і керівник музичних хорів та колективів Зеновій Грицай (1913, с. Заднишівка, нині у складі смт. Підволочиськ – 13. 12. 1980, с. Чернихів Зборівського району);

науковець, громадський діяч, кандидат технічних наук, автор понад 110 наукових праць, 10 винаходів і 12 стандартів України Ярослав Зінчак (1946, с. Кокутківці Зборівського району);

Результат пошуку зображень за запитом "Ярослав Зінчак"

правник, громадський діяч, брат Соломії Крушельницької, доктор права Володимир Крушельницький (1882, с. Біла Тернопільського району – 1938, м. Львів);

Цей день в історії Тернопілля:

13 травня 1940 року - прийнято закон про «Заходи з покращення оперативно-чекіської роботи управлінь НКВД західних областей УРСР та БРСР». Виконуючи цей закон, було організовано групи для «чистки» органів НКВД, загальне командування проводив старший майор Антонов

13 травня 1945 року - біля с.Стінка Бучацького району відбувся останній бій повстанського куреня командира «Крука». 140 повстанців билися до смерті. Полонених не було: останніх 20 пострілялися останніми набоями. З німим подивом ходили «переможці» з НКВС по цьому полі бою. Підполковник НКВС сказав селянам с. Сновидова: «Поховайте їх з честю. Вони на це заслуговують. Це герої».

13 травня 2009 року – помер незмінний диригент Державної академічної чоловічої хорової капели України ім.Ревуцького, Народний артист України, уродженець с.Острів Тернопільського району Зиновій-Богдан Антків. Похований у містечку Вишневому під Києвом.

13 травня 2012 року – у Тернополі помер український громадсько-політичний діяч, голова братства ОУН-УПА Подільського краю «Лисоня» Петро Касінчук. Вояк УПА, член ОУН. Відбував покарання у таборах на Далекому Сході, зокрема у Магаданській області. Нагороджений двома Золотими Хрестами за заслуги І класу у 1997 і 1999 роках.

13 травня 2013 року – у Зборові помер поет, публіцист, журналіст, краєзнавець Григорій Радошівський (Григорій Баран). Був репресований, засуджений до 25 років сталінських таборів і 5 років позбавлення прав після відбуття покарання. Реабілітований. Працював у районній пресі. Був редактором газети «Дзвін», директором музею «Зборівська битва». У 1965 р. побачила світ його перша книжка «Квіти на постаментах».

Травень визнаний місяцем справедливої торгівлі, тому щорічно в другу суботу цього місяця відзначається Всесвітній день справедливої торгівлі. Саме Всесвітня організація справедливої торгівлі проводить заходи, присвячені цьому святу.

Традиційно в цей день організовуються виставки, в яких беруть участь близько 300-400 компаній-виробників, що представляють 70 країн світу. Вони пропагують принципи справедливої торгівлі, яка повинна відповідати міжнародним стандартам. Крім того ці заходи спрямовані на формування негативного суспільного ставлення до рабської праці.

Зазвичай до числа товарів справедливої торгівлі відносять чай, каву, какао, а також банани та одяг. Сучасне світове співтовариство прагне до того, щоб всі ці товари вироблялися при нормальному забезпеченні умов праці.

Також це свято придумане для того, щоб звернути увагу людей на екологічні умови виробництва товарів.

У другу суботу та неділю травня відзначається Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day). Історичною передумовою установі цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році.

У наші дні Всесвітній день мігруючих птахів — це глобальна кампанія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання та шляхи пересування. Численні заходи Дня закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу.

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день мігруючих птахів"

Іменини сьогодні святкують Максим, Микита, Яків, Гнат, Василь.

Вибір читачів за тиждень

Відео