Орест Сарматський

Амфілохія Почаївського вшанували на Тернопільщині (фоторепортаж)

IMG_3700 (Copy)

 Архієрейське Богослужіння відбулося у рідному селі преподобного – Малій Іловиці Шумського району.

- У цей день свята Православна Церква вшановує пам’ять великого подвижника та святого ХХ століття – преподобного Амфілохія Почаївського. Цього року Церква відзначає 15-ту річницю канонізації преподобного. Життя і страдницький шлях цього святого й нині додає віруючим наснаги, сили і любові, зміцнюючи їхні душі, - сказав високопреосвященнійший Нестор, архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький УПЦ КП.

Божественну літургію у Малій Іловимці відправило духовенство єпископату УПЦ КП у співслужінні священиків єпархій. Поклонитися місцям, де народився святий прийшло кілька тисячі віруючих із Тернопільщини, Рівненщини, Хмельниччини.

IMG_3627 (Copy)
IMG_3627 (Copy)

Амфілохій Почаївський за своє життя зцілив тисячі людей. І таке зцілення це було і тілесним, і духовним. До села, де жив цілитель потік людей був таким великим, що влада навіть відмінила туди автобусний маршрут. Але люди туди йшли і вдень,  і вночі.

IMG_3695 (Copy)
IMG_3695 (Copy)

Після війни проти Амфілохія розпочалися гоніння. На початку 60-х КДБ кидає старця до психіатричної лікарні на Тернопільщині. І лише після приїзду до мед закладу дочки Сталіна Світлани Алілуєвой, яку він у свій час зцілив, Амфілохія відпускають із психіатричної клініки.

Амфілохій Почаївський помер 1 січня 1971 р. І коли через 31 рік була відкрита його могила, усі присутні були глибоко вражені: тіло священика виявилося нетлінним. У травні 2002 р Амфілохія Почаївського долучили до лику святих. Під час богослужіння в його честь тисячі вірян побачили справжнє чудо: в небі над Почаєвом із хмар виник великий хрест. Хмара у вигляді хреста висіла у небі упродовж усієї служби.

IMG_3741 (Copy)
IMG_3741 (Copy)

IMG_3709 (Copy)
IMG_3709 (Copy)

IMG_3647 (Copy)
IMG_3647 (Copy)

IMG_3637 (Copy)
IMG_3637 (Copy)

Фото – Олег Кіналь

Вибір читачів за тиждень

Відео