Оксана Бучко

Мар’яна Савка прочитала тернополянам свої листи найкращій подрузі (фото)

d_6xyaq0JKE (Copy)

Дружню переписку двох поетес – Мар’яни Савки та Маріанни Кіяновської почули тернополяни на 5-ому ювілейному фестивалі «Ї». Книгу «Листи з Литви. Листи зі Львова» презентували у книгарні «Є» 13 травня.

- Ритм щоденних віршованих листів могла підтримати лише найкраща подруга, - розповіла Мар’яна Савка. – У цих рядках вклали життєвий досвід дружби, спілкування, літературної начитки, а також емоційний стан. Це одкровення душ, коли розумієш одна одну від слова до слова.

Мар'яна Савка
Мар'яна Савка

Вірші поетеси писали щодня у листопаді 2015 року. Мар’яна Савка – зі Львова, Маріанна Кіяновська з Паланги (Литва), де перебувала на літературній стипендії. У листах є дружба, а ще – політика та роздуми над темою кохання.

- Вірші приходять у різні періоди: коли є навколо люди, коли ти наодинці, коли потрібно вирішувати проблеми або ж коли навкруги тиша. Але якими б не були вони сумними, автор завжди щасливий під процесу написання, - додає Мар’яна Савка. – І це безперервний ритм поета. Адже всередині нас горизонт, який потребує постійного розширення. Якщо ми впираємось в нього, то переживає внутрішнє костеніння. Потрібно не переставати віддавати щось світу. Але без корони на голові, а в сприйнятті цього нормою свого стилю.

z9PMVEmcbD8 (Copy)
z9PMVEmcbD8 (Copy)

Довідково: Мар’яна Савка – поетеса, перекладачка, головна редакторка та співзасновниця «Видавництва Старого Лева». Авторка дванадцяти книг, серед яких і дитячі, зокрема віршована «Казка про Старого Лева». Громадська діячка, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, НСПУ та лауреатка Міжнародної журналістської премії ім. Василя Стуса за книги поезій (2003).

Марiанна Кiяновська – поетеса, прозаїк, перекладач, літературний критик та дослідниця літератури. Член Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників та Українського ПЕНу. З 2011 року є засновницею та директором незалежної літературної премії «Великий Їжак», якою відзначаються автори найкращих сучасних україномовних книжок для дітей. Авторка десяти поетичних збірок та прозової книги «Стежка вздовж ріки». Зокрема, збірку «373» визнано Книжкою року в номінації «Поезія» XVI Всеукраїнського рейтинґу «Книжка року-2014».

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео