Орест Сарматський

Банкіри кажуть, що зростання цін на продовольчі товари було очікуваним (Агро-новини)

тр14

 В Україні у квітні 2017 р. споживча інфляція уповільнилась і становила 12,2% р/р (15,1% р/р у березні). У місячному вимірі зростання індексу споживчих цін становило 0,9%.

Про це свідчать Державної служби статистики, повідомляє Національний банк України.

«Стрімке уповільнення річної інфляції у квітні було очікуваним і відбулося насамперед у результаті вичерпання впливу низки адміністративних факторів. Зокрема у квітні 2016 року відбулося суттєве зростання тарифів на природний газ, що вплинуло на базу порівняння поточного року», — говорять в НБУ.

При цьому відзначається, що зростання цін на сирі продовольчі товари прискорилося до 10,0% р/р у квітні (за місяць ціни зросли на 2,0% м/м).

Як пояснює Нацбанк, таке прискорення було очікуваним та відбулося, зокрема, через низьку базу порівняння (минулого року ціни на сирі продукти харчування знижувалися внаслідок торговельних та транзитних обмежень з боку РФ не лише для українських, а й для турецьких товарів). Менша пропозиція овочів та фруктів порівняно з минулим роком, у тому числі за рахунок активізації експорту та зменшення імпорту, зумовила уповільнення падіння цін на овочі в річному вимірі та відновлення зростання цін на фрукти. Крім того, пришвидшилося зростання цін на м'ясо та сире молоко внаслідок збільшення виробничих витрат та інтенсивний експорт.

1402
1402

Водночас, у квітні тривало зниження цін на яйця порівняно з попереднім місяцем, а у річному вимірі їх зростання уповільнилось на тлі збереження часткових обмежень на експорт продукції птахівництва.

Експерт: У країнах з відкритою економікою гектар землі коштує $30 тис.

Середня ціна землі в країнах з відкритим типом ринку складає близько $25-30 тис. за 1 гектар.

Про це розповів експерт Реанімаційного пакету реформ та аналітик Easy Business Дмитро Ливч, повідомляє konkurent.in.ua.

За його словами, вартість оренди в таких країнах коливається в межах $300-350 за 1 гектар.

«Ціна на землю на ринках, закритих для іноземців, є значно нижчою, ніж ціна на землю на відкритих ринках», — запевняє він.

Як зауважує Дмитро Ливч, рівноважна ціна на землі в закритих для іноземців типах ринку складає близько $3-3,5 тис. за гектар. Оренда — близько $150 за 1 гектар. А в Україні ціни ще менші.

«Створення відкритого або повністю лібералізованогоринку землі в Україні дозволить максимізувати економічний ефект, тобто наростити ВВП, збільшити потенціал для розвитку агровиробництва і покращити добробут 7 млн українців», — вважає експерт.

1401
1401

Україні загрожує весняна засуха — Адаменко

Шкідливіше за заморозки для майбутнього врожаю є тільки посуха

За словами головного агрометеоролога Тетяни Адаменко, подальше підвищення температури повітря без дощів призведе до весняної засухи. Про це Тетяна Адаменко розповіла у коментарі УНН.

«Заморозки є шкідливим явищем, але більш шкідливе явище в Україні для майбутнього урожаю — це посуха. На сьогодні ми не маємо ще таких зведень, що розпочалась посуха. Але, зважаючи на те, що на території багатьох областей спостерігається стійкий дефіцит опадів, в тому числі це Київська, Черкаська, Полтавська, Кіровоградська, де опадів випало з початку року менше, ніж половина норми. То при підвищенні температури повітря, яке все таки неминуче буде, можливий розвиток весняної посухи. І це було б після заморозків взагалі дуже жорстко», — зазначила агрометеоролог.

1403
1403

Однак, зауважила Тетяна Адаменко, за попередніми прогнозами до 22 травня, все-таки, є надія, що пройдуть дощі.

«Було б дуже добре, якби вони пройшли в цих областях про які я сказала. До речі, в Херсоні вдвічі більше випало дощів, ніж в Києві», — сказала вона.

Тетяна Адаменко додала, що загроза весняної посухи є щороку, але «цього року вона дуже близько».

Вибір читачів за тиждень

Відео