/ //Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

26 Вересня 2017, Вівторок


Фотофакт
Тернополяни зробили добру справу (фото)

Відео
Танька та Володька з «віпів» розповіли про свої справжні стосунки (відео)

Анонс
Тернополяни дякуватимуть Богу за урожай

Виявляється, лише 42 родини можуть володіти чорноземами України! (Агро-новини)

Минулого року майже 2 тисячі мешканців Тернопільщини відпочивали в Туреччині

Тернополянин аж двічі потрапив до ТОП-10

Відео
Тернополяни можуть навчити, як впливати на бюджетні рішення влади (відео)

Відео
Тернополяни хочуть перевиборів (відео)

Фотофакт
У Тернополі буде оновлення (фотофакт)

Фоторепортаж
Завитки новосвітніх огорож у Тернополі (фоторепортаж)

Відео
Павло Табаков везе у Тернопіль танцювальну музику (відео)

Тихе полювання на Тернопільщині ледве не завершилося трагедією

Чому на Тернопільщині збільшиться кількість озброєних правоохоронців та спецтехніки?

Терміново Відео
У центрі Тернополя – ДТП (терміново, відео)

На Дружбі у Тернополі облаштують відвойований у забудівника сквер

Фоторепортаж Це цікаво
Тернополяни безкоштовно відвідали найцікавіші місця краю (фоторепортаж)

Підготовка до свята на Тернопільщині вилізла боком

Анонс
В Тернополі з’являться «Чарівні істоти українського міфу»

Фотофакт Це цікаво
Тернополянин подолав велосипедом понад 3 сотні кілометрів

У Тернополі виконали найбільше обіцянок про ремонт доріг і вулиць (інфографіка)

До уваги водіїв: на Тернопільщині оновили назви кількох доріг

Це цікаво
26 вересня в історії Тернопільщини

Тернопільщиною ширяться пожежі

Фотофакт
На передову доправили цінний подарунок із Тернопільщини (фотофакт)

На Бережанщині відбувся футбольний турнір (фото)

Чи відгукнеться господар зниклої тварини на Лановеччині

25 Вересня 2017, Понеділок


Погода
Коли граки відлітають, уже можна чекати снігу

На Тернопільщині захопили землю вартістю 290 тис. грн

Тернополянам відкрили зсередини публічну бібліотеку у Львові (фото)

Від сьогодні  починають висувати тих, хто може стати депутатами громад Тернопільщини

Чи потрібне майно померлому господарю на Кременеччині?

На 4 дорогах області працюють струменеві машини

Чому у центрі Тернополя зібралося так багато людей? (фото)

Фотофакт Це цікаво
Тернопільська «красуня дня» (фото)

Відео
Тернополяни стали популярними завдяки пісні Despacito (відео)

Фотофакт
Тернополянин Андрій Антонюк привіз перемогу з Чемпіонату світу серед військових (фото)

Кременеччина нарешті отримає нового очільника?

Фоторепортаж
У райцентрі на Тернопільщині сталося те, чого тут ніяк не очікували  (фоторепортаж)

Відео
Експерименти у Тернополі: кращих не знайшли, а декого забули  (фото, відео)

У Кременецькій школі мистецтв розпочинають ремонт, якого чекали 10 років. Та чи завершать?

Тернополяни можуть допомогти своїм дітям не бути ізгоями в класі

На мульти-спортивний майданчик у Тернополі пропонують виділити мільйон гривень

Фоторепортаж
На Тернопільщині завершився шостий сезон унікального проекту (фоторепортаж)

Це цікаво
Тернопільські музиканти показали Словаччині, якою має бути їжа

Фотофакт
Тернополяни поїхали у Німеччину фестивалити (фотофакт)

Анонс
В Тернополі презентують книгу для тих, хто відчуває покликання зі зброєю в руках захищати й утверджувати справедливість

Під вивісками тернопільських магазинів ховається декор фасадів історичних будинків

Фоторепортаж
Обмежники. Знаки минулого у Тернополі (фоторепортаж)

У Тернополі трапилося півдюжини аварій

Фоторепортаж
Таємниче кладовище у Кременці приваблює туристів (фото)

Відео
Піжами, танці та дефіле – у Тернополі відбудеться… Бібліофест (фото, відео)

Картку тернополянина вважають НЕсоціальною

Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури, повідомляє Головне управління Держсанепідслужби в Тернопільській області.

Чому саме зараз хочеться звернути увагу на небезпеку гострих кишкових інфекцій? Адже захворіти на гостру кишкову інфецію можна протягом року. Для цієї групи інфекцій характерна сезонність. Саме в літній період можливий ріст захворюваності та виникнення спалахів у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.

Так, за поточний період 2017 року в Україні зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А, що на 22 більше у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року (24 спалахи). За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками , 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки. За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, на підприємстві харчових продуктів 1 спалах, у побуті зареєстровано 11 спалахів. Основний фактор передачі – харчовий.

У Тернопільській області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань. За етіологічним чинником зареєстрований спалах вірусного гепатиту А та гастроентероколіт невстановленої етіології.

Основні харчові продукти, яким належить ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій, це так звані «швидкопсувні» (молочні, м’ясні, салати, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби) і готові страви, овочі, фрукти та ягоди.

Найнебезпечніші ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі. В таких місцях не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження і їх торгівля проводиться з порушенням умов реалізації та зберігання.

Під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини, вживання води з неорганізованих джерел водопостачання, через забруднені руки або предмети побуту здійснюється інфікування людини. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Вживання немитих овочів, фруктів може також спричинити виникнення захворювання.

В теплий період року з’являється велика кількість комах, що переносять мікроби, які потрапляють на продукти харчування, посуд. Під час купання в річках, озерах, ставках ковтання води загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже водойми (особливо озера) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, особливо у весняно-літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а використовувати воду питну в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;
– не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;
– дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;
– дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів, (в холодильнику при температурі +2 град. С до +6 град. С);
– обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;
– при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні їх дітьми – обдати окропом;
– готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Рекомендуємо заправляти їх олією. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години;
– дотримуватись чистоти на кухні. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. Захищати їжу від комах та гризунів.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська
Лікар – епідеміолог Т.Ю. Заставна

86

  Коментарі Facebook

коментарів

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах
Сільський господар




М’ясокомбінат