/ //Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

20 Травня 2018, Неділя


Погода
Парасольки тернополянам у понеділок більше не знадобляться

Фоторепортаж
На Тернопільщині пікетували вчителі (фоторепортаж)

Тернопільщина увійшла у півфінал

Фоторепортаж
На Тернопільщині попрощалися із загиблим бійцем (фоторепортаж)

Відео
Тернополяни могли побачити Європу (відео)

Пішов із життя відомий тернополянин

Фоторепортаж
У центрі Тернополя можна купити цікаві речі дешевше (фоторепортаж)

Відео
У Тернополі танцюватимуть 6 годин у режимі нон-стоп (фото, відео)

На Тернопільському ставі вчора було цікаво (фото, відео)

Відео
Тернопіль кінохвилюється (фото, відео)

Фотофакт
На Тернопільщині жахлива аварія: п’ятеро в лікарні

В Україні можуть ввести новий податок (Агро-новини)

Лікарські рослини з пустелі у Сирії досліджуватимуть фармацевти-науковці з Тернополя (фото)

Фотофакт
Тернопільські водії не перестають нахабніти (фотофакт)

За побиття арбітра капітан тернопільської «Ниви» не гратиме до кінця сезону

У центрі міста роздають презервативи (фото)

Фоторепортаж
Тернопільські дерев’яні шедеври просто неба (фоторепортаж)

Дефіцитні ліки від страшних хвороб вже їдуть на Тернопільщину

Юний тернополянин залишив популярне шоу «МастерШеф Підлітки»

У Тернополі крадуть навіть…горілку

Із перших уст: як, де і коли на Тернопільщині здаватимуть ЗНО-2018 (інфографіка)

Це цікаво
20 травня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині батько так побив власну доньку, що на нього відкрили кримінальне провадження

На Тернопільщині ліквідовано чергову пожежу

На Тернопільщині паління в ліжку призвело до смерті

Феєрію голів видали команди з Тернопільщини

19 Травня 2018, Субота


Погода
Якої погоди чекати тернополянам завтра?

З розгромним рахунком 9:2 “Агропродсервіс-Агрон-ветеран” перемогли своїх суперників  з Лановецької ОТГ (фото)

Від рук крадіїв постраждала ще одна тернополянка

Село на Тернопільщині, де «визволителі» розібрали церкву на …баню (фото)

У дитсадках на Тернопільщині на 100 місць 113 дітей

Тернопіль незабаром побачить відроджені борщівські вишиті сорочки

Відео
Тернопільська фітнес-тренер розповіла, як зробити свою п’яту точку ідеальною (відео)

Тернополяни сплачуватимуть ще один податок

Відома блогерка вирішила відверто поговорити із тернополянами

Тернополянам варто поберегти свої гаражі

Вантажівка під Тернополем пару метрів не долетіла до колії (фото)

Тернополянам на замітку: споживчий кошик таки подорожчав

Держгеокадастр саботує передачу власних реєстрів та бази даних іншим органам влади (Агро-новини)

У Тернополі затримали чоловіка з наркотиками

Фотофакт
У Тернополі нарешті розпочали те, що давно обіцяли зробити (фотофакт)

Фоторепортаж
Закручені та вигнуті. Давні тернопільські балясини (фоторепортаж)

Тернопільщина. Коли орієнтир – самодостатність громади (фото)

Фотофакт
У Тернополі від зіткнення розвернуло вантажівку (фотофакт)

Відео
Тернопіль: ріки бруду і лайна (відео)

Фотофакт
На Тернопільщині вантажівка злетіла в кювет (фотофакт)

Тернопіль переміг: Андрій Галайко заплатить майже 2 млн грн за «своїх» дітей

Це цікаво
19 травня в історії Тернопільщини

На Тернопільщині розшукують жінку з дитиною(фото)

Чоловік з Тернопільщини хотів продати чужу зброю

На Тернопільщині триває підготовка до ЗНО

Михайло Дем’янчук: «У гравців ФК “Мельниця” є потенціал!»

Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури, повідомляє Головне управління Держсанепідслужби в Тернопільській області.

Чому саме зараз хочеться звернути увагу на небезпеку гострих кишкових інфекцій? Адже захворіти на гостру кишкову інфецію можна протягом року. Для цієї групи інфекцій характерна сезонність. Саме в літній період можливий ріст захворюваності та виникнення спалахів у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.

Так, за поточний період 2017 року в Україні зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А, що на 22 більше у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року (24 спалахи). За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками , 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки. За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, на підприємстві харчових продуктів 1 спалах, у побуті зареєстровано 11 спалахів. Основний фактор передачі – харчовий.

У Тернопільській області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань. За етіологічним чинником зареєстрований спалах вірусного гепатиту А та гастроентероколіт невстановленої етіології.

Основні харчові продукти, яким належить ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій, це так звані «швидкопсувні» (молочні, м’ясні, салати, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби) і готові страви, овочі, фрукти та ягоди.

Найнебезпечніші ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі. В таких місцях не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження і їх торгівля проводиться з порушенням умов реалізації та зберігання.

Під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини, вживання води з неорганізованих джерел водопостачання, через забруднені руки або предмети побуту здійснюється інфікування людини. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Вживання немитих овочів, фруктів може також спричинити виникнення захворювання.

В теплий період року з’являється велика кількість комах, що переносять мікроби, які потрапляють на продукти харчування, посуд. Під час купання в річках, озерах, ставках ковтання води загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже водойми (особливо озера) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, особливо у весняно-літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а використовувати воду питну в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;
– не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;
– дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;
– дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів, (в холодильнику при температурі +2 град. С до +6 град. С);
– обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;
– при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні їх дітьми – обдати окропом;
– готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Рекомендуємо заправляти їх олією. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години;
– дотримуватись чистоти на кухні. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. Захищати їжу від комах та гризунів.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська
Лікар – епідеміолог Т.Ю. Заставна

86

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора