/ //Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

27 Травня 2017, Субота


Тернополянин розповів, чому сім’я найближчим часом зникне

Негідника, який скоїв вбивство поліція оправдовує?

Через забруднену воду виявлено багато загиблих на Тернопільщині

Під Тернополем чоловік запланував самогубство

Продаж велосипеда обійшовся тернополянину у мінус три тисячі гривень

На Тернопільщині представили нового ректора інституту

З зерна вирощеного на Тернопільщині, в Польщі виготовлятимуть корми

Найпродуктивніший час для роботи автозлодіїв Тернополя назвали місцеві поліцейські

Фоторепортаж
Краса «Асканії-Нової» може стати недоступною для тернополян через зміни в законі (фоторепортаж)

Відео
У Тернополі розкрили секрет омолодження (відео)

Фотофакт
Працівники Тернопільської веслувальної бази «набраконьєрили» майже на сорок тисяч (фотофакт)

Фоторепортаж
Палац Потоцьких і досі зберігається на Тернопільщині (фоторепортаж)

Є рекорд! Створено найбільшу в Україні картину з насіння (агро-новини)

Тернопільські митники через порушення конфісковують товари

Це цікаво
Живописні миті Наталії Волянюк (фото)

Отакої – тернополяни не мають на що скаржитися у податкову

Фоторепортаж
Ромби на кахлі. Кілька цікавих візерунків (фоторепортаж)

«Так, ми перед ЗНО застосовуємо металодетектори» – Юрій Шайнюк

Скаржитися Гройсману тернополяни можуть навіть уночі

Це цікаво
27 травня в історії Тернопільщини

26 Травня 2017, П’ятниця


Погода
На Сидора сиверко (північний вітер), і все літо таке

Відео
Погруддя наймолодших героїв Небесної Сотні Назарія Войтовича та Устима Голоднюка встановили у Збаражі (відео)

Чому тернополяни масово їдуть туди, де насправді не дуже добре

Відео
У тернопільських школах пролунав останній дзвінок (відео)

Відео
У Тернополі показали, як зарядити годинник від….картоплі (відео)

Тернопільський священик провів Службу Божу мовою… жестів

Це цікаво
Тернополянам на замітку: від недосипання може бути ожиріння

Тернопільський «Красунчик дня»

У Прошовій освятили каплицю на честь Покрову Пресвятої Богородиці

Анонс
Що чекає тернополян на вихідних?

У Тернополі на Об’їзній – аварія

Теребовля: у вихованців навчально-реабілітаційного центру теж сьогодні було свято (фото)

Музичне диво 112-річної давності з’явилося у Тернополі (фото)

Навіть Порошенка зачепило за живе те, що сталося на Тернопільщині (фото)

ФК «Тернопіль-ТНПУ» – у фіналі студліги!

Відео
Інтернет-шахрая із Бучача, який виманював гроші у покупців на сайті із купівлі-продажу, затримали правоохоронці (відео)

10 речей, яких ви не знали про органічну їжу (агро-новини)

Понад 200 молодих людей пройшли профорієнтаційне тестування на Дні кар’єри у Тернополі

Скільки заробляє тернопільський губернатор?

Тернопільські школярі на останній дзвінок ішли з полуницею та скейтбордами

Просто в центрі Тернополя обікрали офіс інформагентства

Анонс
В Тернополі спечуть величезний 100-метровий торт

Це цікаво
Тернопільські лікарі розповіли всю правду про складнощі відмови від куріння

Анонс
Маленьких тернополян запрошують на «День народження Кота Леопольда»

Головний лікар на Тернопільщині приховав свої доходи

Фоторепортаж
Тернопільська весна. Моменти (фоторепортаж)

Відео
Тернопільський Сірий став хрещеним батьком відомих виконавців (відео)

Чому жителі тернопільских сіл вважають себе морально зґвалтованими?

Фотофакт
Поблизу «Сільпо» на Дружбі поставили нову «наливайку» (фотофакт)

Професор тернопільського університету отримала гідне звання

Фоторепортаж
На чемпіонаті України з футболу вдруге перемогли тернополяни (фоторепортаж)

Фотофакт
Роботи художника з Тернопільщини – на обкладинці відомого американського журналу (фото)

Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури, повідомляє Головне управління Держсанепідслужби в Тернопільській області.

Чому саме зараз хочеться звернути увагу на небезпеку гострих кишкових інфекцій? Адже захворіти на гостру кишкову інфецію можна протягом року. Для цієї групи інфекцій характерна сезонність. Саме в літній період можливий ріст захворюваності та виникнення спалахів у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.

Так, за поточний період 2017 року в Україні зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А, що на 22 більше у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року (24 спалахи). За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками , 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки. За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, на підприємстві харчових продуктів 1 спалах, у побуті зареєстровано 11 спалахів. Основний фактор передачі – харчовий.

У Тернопільській області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань. За етіологічним чинником зареєстрований спалах вірусного гепатиту А та гастроентероколіт невстановленої етіології.

Основні харчові продукти, яким належить ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій, це так звані «швидкопсувні» (молочні, м’ясні, салати, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби) і готові страви, овочі, фрукти та ягоди.

Найнебезпечніші ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі. В таких місцях не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження і їх торгівля проводиться з порушенням умов реалізації та зберігання.

Під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини, вживання води з неорганізованих джерел водопостачання, через забруднені руки або предмети побуту здійснюється інфікування людини. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Вживання немитих овочів, фруктів може також спричинити виникнення захворювання.

В теплий період року з’являється велика кількість комах, що переносять мікроби, які потрапляють на продукти харчування, посуд. Під час купання в річках, озерах, ставках ковтання води загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже водойми (особливо озера) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, особливо у весняно-літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а використовувати воду питну в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;
– не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;
– дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;
– дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів, (в холодильнику при температурі +2 град. С до +6 град. С);
– обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;
– при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні їх дітьми – обдати окропом;
– готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Рекомендуємо заправляти їх олією. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години;
– дотримуватись чистоти на кухні. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. Захищати їжу від комах та гризунів.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська
Лікар – епідеміолог Т.Ю. Заставна

79

  Коментарі Facebook

коментарів

  Коментарі Vk.com

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах


М’ясокомбінат