/ //Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

24 Листопада 2017, П’ятниця


На Тернопільщині горів будинок

Шумські пластуни житимуть за власним календарем

Тернопільське музичне училище очолила депутат від «Громадянської позиції»

Анонс
Сьогодні у Тернополі танцюватимуть під «Гуцул-метал»

Олександр Богомол: «Волосся відросте, синці зійдуть… Зачекаємо на рішення суду»

Експортери свинини збільшили виручку втричі (Агро-новини)

Шумчани сваряться через парасольки

Перед законом відповідатимуть двоє депутатів з Тернопільщини

Лемки захищають свій музей, а свободівці – депутата Башту

Тернополяни разом з цілим світом вшановують річницю Голодомору протягом 33 годин

Анонс
До Тернополя приїде легендарний Марк Тернер

Чому деяким тернополянам платитимуть більше?

У Зборові обирали секретаря й заступників голови ОТГ

Відео
Тернополянин освідчився просто на сцені драмтеатру (фото, відео)

Тернополяни почують більше про «Глінтвейн дорогою на Говерлу»

І не снилося! Страшний удар по одній із благодійних організацій Тернопільщини

У Чортківській районній бібліотеці під час війни розміщувалася німецька поліція

У Тернополі назріває «культурний» скандал

Це цікаво
24 листопада в історії Тернопільщини

У Тернополі відбулися змагання із голболу

На Тернопільщині ледь не згоріло виробниче приміщення

У Бережанах з’явилося дивне оголошення (фото)

Фотофакт
Мешканці Тернопільщини скаржаться на сходи (фотофакт)

23 Листопада 2017, Четвер


Погода
З Федора Студита стане холодно і сердито

Тернопільський Сірий знову буде іронізувати на Нацвідборі Євробачення

У Тернополі розшукують крадійку (фото)

Тернополянам радять бути обережними: в Instagram з’явився новий вид шахрайства

На Тернопільщині у ресторані промишляв злодій

Фоторепортаж
2 тонни квашеної капусти готують шумчани для військових (фоторепортаж)

Неподалік Тернополя пенсіонер потрапив під колеса автівки

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Зробив селфі – покайся! Церква осучаснила список гріхів

Тернополяни зможуть анонімно телефонувати до соціальних служб

У Тернополі найбільше хворіють на кір і вітрянку

Кавказького злодія поліція хотіла взяти під варту, але суд відпустив під заставу

Куди тектимуть нечистоти з Тернопільщини?

Це цікаво
Тернополянам розкрили секрети приготування ранкововї кави

Що буде з тернополянами, які не підпишуть договір із терапевтом

Під Тернополем перекинувся автомобіль (фото)

Тернополяни оплачуватимуть комуналку за сусідів?

Фоторепортаж
Сходи пасажу Адлера (фото)

У Тернополі відбулися дводенні баталії на чемпіонаті з голболу (фото)

Це цікаво
Тернопільський міський голова потрапив у ТОП-20 найпрогресивніших мерів України

Відлуння минулого: на Тернопільщині знову виявили артилерійський снаряд

Ферма посеред автомагістралі набирає популярності (Агро-новини)

Фоторепортаж
У Тернополі відбувся патріотичний фестиваль мистецтв «Земля Героїв» (фото)

Тернополянам покажуть «Холодні вуха»

Під Тернополем аварія: автівка в’їхала у стовп

Це цікаво
Скасовують те, до чого на Тернопільщині за понад 170 років вже звикли

Фотофакт
На об’їзній у Тернополі чергова аварія (Фото)

Тернополян благають допомогти запобігти вбивству

Діти напрокат… Як їм повертатися до інтернату після Різдвяного свята?

Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури, повідомляє Головне управління Держсанепідслужби в Тернопільській області.

Чому саме зараз хочеться звернути увагу на небезпеку гострих кишкових інфекцій? Адже захворіти на гостру кишкову інфецію можна протягом року. Для цієї групи інфекцій характерна сезонність. Саме в літній період можливий ріст захворюваності та виникнення спалахів у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.

Так, за поточний період 2017 року в Україні зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А, що на 22 більше у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року (24 спалахи). За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками , 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки. За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, на підприємстві харчових продуктів 1 спалах, у побуті зареєстровано 11 спалахів. Основний фактор передачі – харчовий.

У Тернопільській області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань. За етіологічним чинником зареєстрований спалах вірусного гепатиту А та гастроентероколіт невстановленої етіології.

Основні харчові продукти, яким належить ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій, це так звані «швидкопсувні» (молочні, м’ясні, салати, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби) і готові страви, овочі, фрукти та ягоди.

Найнебезпечніші ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі. В таких місцях не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження і їх торгівля проводиться з порушенням умов реалізації та зберігання.

Під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини, вживання води з неорганізованих джерел водопостачання, через забруднені руки або предмети побуту здійснюється інфікування людини. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Вживання немитих овочів, фруктів може також спричинити виникнення захворювання.

В теплий період року з’являється велика кількість комах, що переносять мікроби, які потрапляють на продукти харчування, посуд. Під час купання в річках, озерах, ставках ковтання води загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже водойми (особливо озера) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, особливо у весняно-літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а використовувати воду питну в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;
– не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;
– дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;
– дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів, (в холодильнику при температурі +2 град. С до +6 град. С);
– обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;
– при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні їх дітьми – обдати окропом;
– готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Рекомендуємо заправляти їх олією. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години;
– дотримуватись чистоти на кухні. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. Захищати їжу від комах та гризунів.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська
Лікар – епідеміолог Т.Ю. Заставна

86

Залишити коментар

  Коментарі Facebook

Схожі матеріали
Інші публікації автора