/ //Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

22 Липня 2017, Субота


Фоторепортаж
Давнім тернопільським огорожам пасують квіти (фоторепортаж)

Патріотичність тернополян вимірюється у мільйонах

Місцеве самоврядування – можна і треба контролювати, стверджували іноземці на Тернопіллі (фото)

Це цікаво
22 липня в історії Тернопільщини

21 Липня 2017, П’ятниця


Погода
Якщо цей день спекотний, то у грудні варто чекати на сильний холод

У Тернополі біля автовокзалу – ДТП

Відео Це цікаво
Чому відвідувачі «Файного міста» полюбляють жити у наметовому містечку

Це цікаво
Тернополянкам варто відмовитися лише від 7 продуктів, і вага піде сама

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Новий спортивний майданчик буде у Збаражі

Анонс
Що чекає тернополян на вихідних?

Фотофакт
Тернопільські дітлахи матимуть нову стару розвагу

Роман Ілик у Тернополі – про медичну реформу: «Ніщо не може зупинити ідею, час якої настав!» (фото)

Колоритні будні колективу з Тернопільщини

Новий сорт пшениці здатен лікувати 1 мільярд людей (Агро-новини)

Юлія Майданюк: «Головне — щоби пісня звучала щиро» (фото)

Стихійні ринки Тернополя

Відео
Чому у Тернополі зібралося стільки неформалів? (відео)

Тернополяни зможуть користуватися послугами найбільшого віртуального мобільного оператора у світі

Фоторепортаж
Тіні на давніх тернопільських сходах (фоторепортаж)

Тернополяни можуть відвідати різні куточки України, не виходячи з дому

Які подарунки можуть привезти тернополяни з-за кордону?

«Революція» в освіті: чого чекати учителям і учням, розповів у Тернополі Юрій Рашкевич (фото)

Тернополяни ще можуть потрапити в Одесу

Відео
Тернополяни у Венеції можуть зустріти …Лісапетний батальйон (відео)

У 2018 році на Тернопільщині почнуть будувати об’їзну дорогу

Чому тернопільських абітурієнтів можуть виключити з вишів?

Це цікаво
21 липня в історії Тернопільщини

20 Липня 2017, Четвер


Погода
Що Казанська покаже, те й зима скаже

Фоторепортаж
Гройсман на Тернопільщині розповів як треба «децентралізуватися» і розвивати фермерство (фоторепортаж)

Перед тернопільськими депутатами – дилема: працювати чи пікетувати?

Анонс
Тернополяни ганятимуть потемки

Фотофакт Це цікаво
Тернопільський «Красунчик дня»

Хтось спеціально підпалює автівки посадовців з Тернопільщини?

На Тернопільщині масштабна пожежа (фото)

Фоторепортаж
Трохи неба на підлозі (фото)

У центрі Тернополя не розминулися дві автівки

Відео
Біля Тернопільського ставу було справжнє видовище (відео)

Змова на ринку українських добрив? (Агро-новини)

На Тернопільщині тривають «Веселі канікули з Богом»

Автомобільні крадії знову активізувалися у Тернополі

Фотофакт
Деякі тернополяни можуть більше не хвилюватися про безпеку власних дітей (фото)

Фотофакт
У центрі Тернополя буде новий торговий центр? (фото)

Фоторепортаж
Тернопільський дизайнер почала працювати над новою колекцією (фото)

На місцевій дорозі в Бучацькому районі – навала дорожньої техніки

Фотофакт
Біля автовокзалу у Тернополі – аварія (фото)

Відео
За що деякі тернополяни можуть заплатити 510 грн? (відео)

Тернопільський університет увійшов до рейтингу кращих вишів країни на думку роботодавців

Відео
У Тернополі на «Східному» перевозили …комбайн (відео)

Сьогодні – важливий день для тернопільських підприємців

Це цікаво
20 липня в історії Тернопільщини

19 Липня 2017, Середа


Погода
Яка Явдоха Сіногнійка, такий буде і листопад

Лікарі розповіли, як не дозволити кишковим інфекціям вкласти тернополян на лікарняні ліжка

Гострі кишкові інфекції займають особливе місце серед інфекційних хвороб, і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.

Встановлено, що рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих. Їх можуть викликати, як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси. Інкубаційний період при різних ГКІ може коливатися від 2 годин (при харчових токсикоінфекціях) до 7 діб. Характерні клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, блювота, біль в животі, пронос, підвищення температури, повідомляє Головне управління Держсанепідслужби в Тернопільській області.

Чому саме зараз хочеться звернути увагу на небезпеку гострих кишкових інфекцій? Адже захворіти на гостру кишкову інфецію можна протягом року. Для цієї групи інфекцій характерна сезонність. Саме в літній період можливий ріст захворюваності та виникнення спалахів у зв’язку з наявністю умов для поширення інфекції.

Так, за поточний період 2017 року в Україні зареєстровано 46 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції (ГКІ), вірусний гепатит А, що на 22 більше у порівнянні із аналогічним періодом 2016 року (24 спалахи). За етіологічним чинником 19 спалахів викликані рота вірусами, 5 – сальмонелами, 6 – вірусом гепатиту А, 1 – черевний тиф, 5 – ГЕК встановленими збудниками , 7 – ГЕК невстановленими збудниками та 3 інші випадки. За 1 квартал 2017 року в організованих колективах виникло 34 спалахи, на підприємстві харчових продуктів 1 спалах, у побуті зареєстровано 11 спалахів. Основний фактор передачі – харчовий.

У Тернопільській області зареєстровано 2 спалахи інфекційних захворювань. За етіологічним чинником зареєстрований спалах вірусного гепатиту А та гастроентероколіт невстановленої етіології.

Основні харчові продукти, яким належить ведуча роль у передачі збудників кишкових інфекцій, це так звані «швидкопсувні» (молочні, м’ясні, салати, кондитерські вироби з кремом, кулінарні вироби) і готові страви, овочі, фрукти та ягоди.

Найнебезпечніші ті, що придбані в місцях несанкціонованої торгівлі. В таких місцях не здійснюється ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринного та рослинного походження і їх торгівля проводиться з порушенням умов реалізації та зберігання.

Під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини, вживання води з неорганізованих джерел водопостачання, через забруднені руки або предмети побуту здійснюється інфікування людини. Забруднення харчових продуктів різними мікроорганізмами можливе в процесі їх виготовлення, зберігання, транспортування. Це відбувається через порушення технології приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму та недотримання особами, що готують страви, елементарних правил особистої гігієни. Вживання немитих овочів, фруктів може також спричинити виникнення захворювання.

В теплий період року з’являється велика кількість комах, що переносять мікроби, які потрапляють на продукти харчування, посуд. Під час купання в річках, озерах, ставках ковтання води загрожує гострими кишковими захворюваннями, адже водойми (особливо озера) можуть бути забруднені нечистотами, які змиваються з ґрунту дощами.

При появі клінічних ознак хвороби потрібно негайно звернутися до лікаря, це дасть можливість поставити правильний діагноз та отримати своєчасне якісне лікування: ні в якому разі не слід займатися самолікуванням.

З метою профілактики гострих кишкових інфекцій, особливо у весняно-літній період, надаємо наступні рекомендації населенню:

– не купувати харчові продукти в місцях стихійної торгівлі, а в торгівельній мережі, звертаючи увагу на кінцеві терміни придатності, детально читати етикетку, особливо інформацію, що надрукована дрібним шрифтом (складники, використання консервантів, штучних барвників, ароматизаторів та інших речовин);
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо), а використовувати воду питну в герметично упакованих ємкостях або з централізованих джерел водопостачання;
– не купатись в брудній стоячій воді, а лише у спеціально відведених місцях (облаштованих пляжах) або місцях для відпочинку. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду;
– дотримуватися умов приготування страв, особливо це стосується м’ясних страв та страв з яєць. Тільки достатня термічна обробка продуктів може запобігти виникненню захворювання. Не допускати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами, адже зараження може відбутися внаслідок прямого доторкання (наприклад, коли сира тушка птиці лежить поруч з вареною), так і опосередковано (через ніж, коли різали сире м’ясо, а потім варене). Тому необхідно мати окремі розроблювальні дошки для обробки сирого м’яса та риби, сирих овочів, для вареного м’яса та риби, для хліба;
– дотримуватись умов зберігання швидкопсувних продуктів, (в холодильнику при температурі +2 град. С до +6 град. С);
– обов’язково мити руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а також після кожного відвідування туалету;
– при вживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити проточною водою із крану. При споживанні їх дітьми – обдати окропом;
– готувати їжу безпосередньо перед її вживанням, обмежити приготування багатокомпонентних страв, особливо салатів, заправлених майонезом. Рекомендуємо заправляти їх олією. Не рекомендується готувати влітку в домашніх умовах заливні м’ясні та рибні страви. Молоко, куплене на ринку слід обов’язково прокип’ятити. М’ясний фарш можна тримати в холодильнику не більш як 6 годин, м’ясні напівфабрикати – 36 годин, смажені котлети – 24 години;
– дотримуватись чистоти на кухні. Виносити сміття слід щодня, а відро ретельно мити. Захищати їжу від комах та гризунів.

В межах сьогоднішніх повноважень спеціалісти ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» не можуть безпосередньо реагувати на факти порушень, а лише під час епідрозслідування випадків ГКІ здійснюють відбір продукції для проведення лабораторних досліджень на відповідність її вимогам нормативно-технічної документації з метою встановлення ймовірного джерела інфекції. За їх результатами інформуються зацікавлені служби.

Лікар з гігієни харчування О.Я. Білинська
Лікар – епідеміолог Т.Ю. Заставна

85

  Коментарі Facebook

коментарів

  Коментарі Vk.com

Залишити коментар

Схожі матеріали
Інші публікації автора
Ми в соціальних мережах
Сільський господар




М’ясокомбінат