Оксана Бучко

У Тернополі експерти розповіли про розширення можливостей виборця (фото, відео)

Про важливість впровадження пропорційної виборчої системи йшлось під час публічної дискусії «#ВиборчаРеформаChallenge». Експерти нагадали, що реформування потрібне для розширення шансів на оновлення Парламенту.

- Сьогодні йде мова про відхід від мажоритарних систем і у тих країнах, де вони активно використовуються, до прикладу у Франції та у Великобританії, -зазначив старший радник з юридичних питань IFES Денис Ковриженко. – Адже це породжує ряд недоліків: велику кількість втрачених голосів, купівлю місць у списках, внутрішню звужену конкуренцію і зменшення шансів потрапити в списки для партійних активістів. Про необхідність переходу  на відкриті списки йдеться давно, та досі нема законопроектів, які відображають інтереси. Відкриті списки дають широту вибору та більшу можливість впливу на склад парламенту для громадян. Завдяки специфіці розподілу місць зростають шанси на оновлення персонального складу. Але є і недоліки. Це складність адміністрування, це надмірно активна конкуренція та збільшення можливості пройти в парламент екстремістам. 

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=g6bgRm-IY2M[/embed]

Також важливо визначитись із різновидом системи непросто, адже усього є 360 варіацій. Із 32 країн Європи, які мають пропорційну систему, відкриті списки використовують у 20-ти. У всіх цих країнах різні типи такої системи.

unnamed (32)
unnamed (32)

- На розгляді Парламенту є 3 законопроекти про вибори народних депутатів, - додала радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба. - Проте, жоден із них не має поки належної підтримки.

Неурядові організації закликають парламент до прискорення реформування виборчого законодавства.

unnamed (33)
unnamed (33)

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео