Орест Сарматський

Рада проголосувала «за» контроль безпечності «від лану до столу» (Агро-новини)

тр23

Під час розгляду блоку аграрних питань Верховна Рада прийняла у цілому проект Закону № 0906 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Про це AgroPortal.ua повідомила прес-служба народного депутата, заступника голови Комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменко.

Згідно з повідомленням, законопроект розроблено з метою гармонізації українського законодавства з вимогами ЄС.

Як зазначено в пояснювальній записці, реалізація законопроекту забезпечить зменшення кількості державних контролюючих органів та сприятиме веденню бізнесу.

«За» покращення системи захисту здоров’я та інтересів споживачі в Україні, підвищення якості та безпечності харчових продуктів, зменшення корупційних ризиків через усунення дублювання повноважень між різними контролюючими органами, зменшення витрат підприємств на процедури контролю, а також за вихід вітчизняних виробників на ринки ЄС проголосував 251 народний обранець.

2301
2301

Під час виступу у залі засідань голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Петро Юрчишин зазначив, що даний акт є одним із найважливіших євроінтеграційних законопроектів, від якого залежить подальша доля українського експорту харчових продуктів та кормів до Європейського союзу.

Коментуючи прийняття важливого для галузі законопроекту Олександр Бакуменко зауважив, що даний законопроект має величезне значення, і гармонізація системи державного контролю та ветеринарних перевірок у відповідності до вимог ЄС є необхідною для забезпечення належного функціонування Угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом.

«Імплементація вимог ЄС, на базі яких розроблено законопроект, в повній мірі забезпечить запровадження офіційної системи контролю в Україні. Крім того, законопроект знімає багато існуючих обмежень на український експорт і таким чином дає змогу розширити ринки збуту. Це, в свою чергу, буде важливим стимулом для розвитку аграрного сектору та харчової промисловості України на основі найвищих європейських стандартів. Для всіх учасників ринку регулювання, яке викладене у вищезазначеному проекті закону, є підтвердженням європейського шляху розвитку та забезпечить здійснення системних перетворень у галузі виробництва та контролю за безпечністю та якістю аграрної продукції. Це означає додаткові надходження до бюджету та нові робочі місця для громадян України», — додав він.

Аграрії отримали бюджетні дотації за березень у розмірі 241,8 млн грн.

Це - втричі більше за попередній період. Загалом сума виплат, отриманих у 2017 році, склала 321,6 млн грн.

Про це повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України.

«Сума дотацій за новий звітний місяць зросла більше ніж утричі. На сьогодні наші аграрії вже отримали майже 322 млн грн. Це підтверджує, що програма працює, кошти надходять у автоматичному режимі відповідно до сплачених податків. Закликаю виробників, які ще не зареєструвалися, подавати документи та скористатися державною підтримкою», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

 

23021
23021

Як уточнили в міністерстві, за березень Державна казначейська служба України перерахувала з небюджетного рахунку Мінагропроду бюджетної дотації 662 агровиробникам 241 828 684 грн. Залишок у розмірі 33,3 млн грн буде перенесено на наступний місяць.

Фуражна пшениця просіла в ціні

Ціни на українську пшеницю за минулий тиждень продовжили поступово знижуватись. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт на 50 грн/т просіла фуражна пшениця, на інших базисах поставки змін не відбулось.

Про це говориться в огляді, опублікованому Аграрним союзом України.

2303
2303

Як відзначають експерти, формування цін і надалі залишається під впливом валютних коливань та поступового скорочення торгівельно-закупівельної діяльності.

Вибір читачів за тиждень

Відео